Δημοσκόπηση Χαραυγής: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Ενθαρρυντική αύξηση της πρόθεσης συμμετοχής

  • Ένα κλίμα που όλο και πιο έντονα επιβαρύνει την κυβέρνηση, με σταθερή απαισιοδοξία ως προς την οικονομία, ακόμη μεγαλύτερη ως προς το Κυπριακό και τους εκεί χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά και με σαφείς πολιτικές ευθύνες για τον κατά συρροή δολοφόνο, παρουσιάζει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO από τις 7 έως 13 Μαΐου 2019, σε δείγμα 1.400 ατόμων.

 

  • Μία εβδομάδα σχεδόν πριν από τις ευρωεκλογές το πολιτικό θερμόμετρο φαίνεται να έχει αυξηθεί με τα κόμματα να συνεχίζουν να συσπειρώνονται. Ωστόσο, το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και η θέση των πολιτών που επιδιώκουν να συμμετέχουν και να στείλουν μηνύματα στην Ευρώπη.

 

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Ένας στους δύο ψηφοφόρους (54,2%) εμφανίζεται τώρα να πιστεύει ότι «το πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών χειροτερεύει» για την κυβέρνηση έναντι ενός 36,6% που πιστεύει ότι «παραμένει το ίδιο» και ενός μόλις 8,0% που πιστεύει ότι «βελτιώνεται» (βλ. πίνακα 1). Σημειώνεται ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα το ποσοστό των ερωτηθέντων που πίστευε ότι το πολιτικό κλίμα γίνεται χειρότερο για την κυβέρνηση ήταν 49,6%. Η εντύπωση αυτή δεν περιορίζεται στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ (με το ψηλότερο ποσοστό, 77%), αλλά και στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ (55%) και της ΕΔΕΚ (52,4%).

 

 

 

Απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Παρά το γεγονός πως η πολιτική ατζέντα έχει μετατοπιστεί από την οικονομία αλλά και γεγονότα όπως το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, το αρνητικό κλίμα αντανακλάται με σαφέστερο τρόπο στις εκτιμήσεις των ερωτώμενων για τις προοπτικές της οικονομίας. Το 31% εξ αυτών εκφράζει την άποψη ότι «οι μέρες που έρχονται για την οικονομία θα είναι χειρότερες» έναντι ενός 30,2% που πιστεύει το αντίθετο και ενός 36,4% που πιστεύει ότι «θα είναι ίδιες» (βλ. πίνακα 3). Η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας αγγίζει ακόμα και τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ αφού ένα ποσοστό 15,2% των ερωτώμενων δηλώνει ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι χειρότερες και ποσοστό 31,3% δηλώνει ότι θα παραμείνουν οι ίδιες.

 

 

Σε απογοήτευση οδηγούν οι χειρισμοί Αναστασιάδη στο Κυπριακό

Το αρνητικό αυτό κλίμα αντανακλά τόσο ευρύτερα όσο και σε σχέση με το Κυπριακό. Ενισχύεται η απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού εξαιτίας του παρατεταμένου αδιεξόδου (μόνο 8% εμφανίζονται αισιόδοξοι) (βλ. πίνακα 7). Ένας στους δύο ψηφοφόρους μάλιστα (51,4%), φαίνεται να επιμερίζει και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ευθύνη για το αδιέξοδο.

 

 

Πολιτικές ευθύνες για τον κατά συρροή δολοφόνο

Στο πολιτικό σκηνικό έχει προστεθεί ακόμη ένα ζήτημα που απασχόλησε την κοινή γνώμη, η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου. Ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης αλλά και η επικοινωνιακή κάλυψη του (εδώ και ένα μήνα) υπό παραίτηση Υπουργού Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση αντανακλώνται στο πολύ υψηλό ποσοστό όσων τις καταλογίζουν πολιτικές ευθύνες. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (73%) τείνουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες.

 

 

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές

για τις ευρωεκλογές Το μεγαλύτερο διαχρονικό ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο πολιτικός κόσμος κατά τη διαδικασία των ευρωεκλογών είναι η αποχή. Μάλιστα για αρκετά κόμματα η ύπαρξή της ή όχι ενδέχεται να καθορίσει τον συσχετισμό δυνάμεων. Ωστόσο, πλησιάζοντας προς τις εκλογές φαίνεται να παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές. Το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 65.8%, με μια αύξηση της τάξεως του 5.8% από την προηγούμενη μέτρηση (Πίνακας 11). Ακόμη πιο αυξημένο είναι το ποσοστό όσων έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. 72.5% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα ψηφίσει, με ένα επιπλέον 10.8% να δηλώνει μεγάλη πιθανότητα να πράξει το ίδιο. Από όσους έχουν δηλώσει την πρόθεση να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων θέλουν να απευθυνθούν στην ΕΕ είτε μέσω της ενδυνάμωσης της φωνής της Κύπρου (55.9%) ή μέσω της συμμετοχής τους στις εξελίξεις της (15.4).

 

 

 

Πρόθεση ψήφου

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η συσπείρωση των κομμάτων φαίνεται να φέρνει ορισμένα αποτελέσματα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός λαμβάνει 24.8%, με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί με 21.9%. Το ΔΗΚΟ διαγράφει άνοδο στο 14.2%, ενώ στη μάχη της έκτης έδρας η ΕΔΕΚ φαίνεται να προηγείται του ΕΛΑΜ κατά 1,1% μονάδα. Παραμένει αρκετά υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων (17%) οι οποίοι δήλωσαν ωστόσο ότι προτίθενται να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Αρκετά αυξημένη συσπείρωση φαίνεται να έχει το ΔΗΚΟ, με αύξηση που πλησιάζει το 9%, ενώ η αύξηση της συσπείρωσης των άλλων τριών μεγάλων κομμάτων κυμαίνεται από 3% έως 5%. Όσον αφορά τις διακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στα κόμματα, η εθνικιστική στροφή του ΔΗΣΥ φαίνεται να το βοηθά στο να απορροφά ψηφοφόρους κυρίως από το ΕΛΑΜ. Το ΑΚΕΛ δέχεται αλλά και χάνει ψηφοφόρους από το ΔΗΚΟ ωστόσο η μεγαλύτερη απώλεια για το κόμμα είναι όσοι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ΔΗΚΟ φαίνεται να κερδίζει αρκετά μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ 16.2%, ενώ η ΕΔΕΚ φαίνεται να αντλεί κυρίως από τη Συμμαχία Πολιτών.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσκόπηση του SIGMA της εταιρείας LS Prime Market Research & Consulting Ltd, με δείγμα 1.130 άτομα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις δείχνει εκτίμηση αποτελέσματος ως εξής:

  • ΔΗΣΥ (28-32%),
  • ΑΚΕΛ (27-31%),
  • ΔΗΚΟ (12- 16%),
  • ΕΛΑΜ (6-10%),
  • ΕΔΕΚ (5.5-9.5%),
  • Οικολόγοι – Συμμαχία (3.3-5.3%),
  • ΔΗΠΑ (1.2- 3.2%),
  • Κίνημα Γιασεμί (1-3%),
  • Κόμμα για τα Ζώα (0,5-1.5%)
  • και Άλλοι (1-3%).

 

Για λογαριασμό του ΡΙΚ μεταδόθηκε ψες η δημοσκόπηση της εταιρείας CMRC και είναι επίσης τηλεφωνική με 1.400 άτομα. 

 

 

 

 

Ταυτότητα Έρευνας

Δείγμα: Οι Κύπριοι ψηφοφόροι 18 ετών και άνω.

Μέγεθος δείγματος: Σχεδιασμένο δείγμα 1.400 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του.

Χρόνος συλλογής στοιχείων: 7 έως 13 Μαΐου 2019.

Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ψηφοφόρων ως προς τις περιφέρειες, το φύλο και την ηλικία.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση αυστηρά δομημένου ερωτηματολογίου μέσω ηλεκτρονικού συστήματος CATI.

Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Η συνολική μέγιστη απόκλιση της έρευνας είναι 2,7%.

Παράμετροι στάθμισης: Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σταθμιστεί ως προς το φύλο και την ηλικία και με τη σύνθετη στάθμιση ως προς την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Την έρευνα διενήργησε η εταιρεία GPO Έρευνα Επικοινωνία AE.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy