Δημοτική Αγορά ή ένα Mall στο κέντρο της πόλης;

Σε όλες τις πόλεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, οι κλειστές δημοτικές αγορές συνιστούν σημεία αναφοράς για τους ντόπιους και χώροι τους οποίους αναζητούν οι ξένοι επισκέπτες αφού, εκτός των άλλων, εκεί δίνεται η δυνατότητα καλύτερης γνωριμίας με την τοπική κουλτούρα και ιδιαίτερα με τα παραδοσιακά προϊόντα, τους τεχνίτες και γενικότερα τη λαϊκή παράδοση του τόπου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι δημοτικές αγορές περιλαμβάνονται στους επισκέψιμους χώρους στα προγράμματα των τουριστικών γραφείων, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον από τους τουρίστες. Για παράδειγμα το περίφημο Kapalıçarşı (Κλειστή Αγορά) στην Κωνσταντινούπολη, η Αγορά της Λισαβόνας, αλλά και πιο κοντά μας η Δημοτική Αγορά των Χανίων ή της Θεσσαλονίκης που δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Στην περίπτωση της Λεμεσού συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Δημοτική Αγορά που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της πόλης, με μια ιστορία 100 χρόνων, αφέθηκε εδώ και χρόνια να ερημώσει, σε βαθμό που ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης να μην την επισκέπτονται. Έγιναν βέβαια στο παρελθόν διάφορες προσπάθειες από τις Τοπικές Αρχές για την αναζωογόνησή της, δαπανήθηκαν κάποια κονδύλια και δόθηκαν κίνητρα σε μικροπωλητές, παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων και άλλους ενδιαφερόμενους, ωστόσο δεν υπήρξε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για μια σειρά από λόγους.

Τώρα που ο δήμος παραχώρησε τη διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς σε ιδιωτική εταιρεία, προσδοκώντας ότι θα υπάρξει η επιθυμητή αναζωογόνηση του χώρου, δεν είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα ήθελαν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες της πόλης. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί κίνηση στην περιοχή, ωστόσο ο χαρακτήρας της Αγοράς δεν θα είναι αυτός που της ταιριάζει. Εκείνο που ενδιαφέρει τον ιδιώτη επενδυτή είναι πρωτίστως να βγάλει τα λεφτά του και βέβαια να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό.

Θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που ανακοινώθηκαν, χώροι φαγητού, μπαρ, παιδότοπος, αίθουσες εκδηλώσεων και κάποια καταστήματα. Θα δημιουργηθεί δηλαδή κάτι που σε τίποτε δεν έχει να κάνει με μια παραδοσιακή Αγορά, αλλά μάλλον θα συνιστά ένα ακόμα πολυκατάστημα στο κέντρο της πόλης, κάτι σαν μικρό Mall, αν όχι κάτι χειρότερο.

Αν αυτό θέλουν να αφήσουν πίσω τους οι σημερινοί δημοτικοί άρχοντες, τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί η πόλη να περιμένει ότι θα της συμβεί…

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy