Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας: «Ζωή σε μια περιοχή χωρίς έδαφος…»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Έκθεση για τους πρόσφυγες στο Richmond Village στις Βάσεις Δεκέλειας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Το κοινωνικό και ανθρωπιστικό δράμα που ζουν οι πολιτικοί πρόσφυγες που διαμένουν στο Richmond Village στις βρετανικές βάσεις Δεκέλειας είναι το αντικείμενο ατομικής έκθεσης της Έφης Σαββίδη, η οποία θα εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2021.


Η έκθεση, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο “A territory without terrain”, «Μια περιοχή χωρίς έδαφος», καταπιάνεται με την κατάσταση των οικογενειών αυτών οι οποίες βρίσκονται στο χώρο από το 1998 και ζουν μέχρι σήμερα σε καθεστώς αβεβαιότητας λόγω της άρνησης της βρετανικής κυβέρνησης ν’ αναγνωρίσει το στάτους πολιτικών προσφύγων και να τους δεχθεί στη Βρετανία.

Ανακοινώνοντας την έκθεση, ο Δήμος Λάρνακας αναφέρθηκε στο έργο της Έφης Σαββίδη στην παραγωγή τέχνης με κοινωνικό προσανατολισμό -μια μορφή τέχνης που λειτουργεί και ως μέσο συμβολής στον δημόσιο διάλογο και σχολιασμού θεμάτων κοινωνικής ευθύνης. «Πέρα από τις προσωπικές και οικογενειακές αφηγήσεις των “προσωρινών” κατοίκων του Richmond, η οπτική της Σαββίδη και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τον τόπο και τις ζωές των ανθρώπων εκεί φανερώνουν την απουσία κοινωνικής συνοχής και την άγνοια που η πολιτειακή μας δομή επιτρέπει. Το Richmond και η εδαφική επικράτειά του είναι το αποθετήριο ενός αφηγήματος για χωρικές, αλλά και ανθρώπινες σχέσεις, υπαρκτές και επίκαιρες.

Το έργο της Σαββίδη κάνει ορατές και αποκαθιστά ιστορίες τοποθετημένες σε μια εδαφική επικράτεια δίχως έδαφος», τονίζεται στην εξαγγελία της έκθεσης, η οποία παρουσιάζει κείμενα των Όλγα Δημητρίου, Άλκη Χατζηανδρέου, Χρίστου Χατζηιωάννου και Tegiye Birey, τα οποία παρέχουν διεπιστημονικές οπτικές και αναγνώσεις των ιστοριών του Richmond και του έργου της Σαββίδη. Δοκίμια από τους ίδιους συγγραφείς αποτελούν και το περιεχόμενο του ομότιτλου βιβλίου που θα εκδοθεί στα πλαίσια της έκθεσης.


Η έκθεση συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και συμπεριλαμβάνεται στη σειρά δράσεων που διοργανώνεται από την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και άλλους φορείς.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.