Δυναμικά μέτρα από τους διδακτορικούς επιστήμονες

Για άλλη μια φορά αναβλήθηκε η συζήτηση και έγκριση των αιτημάτων των Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (Δ.Ε.Δ.Ε.) από την αρμόδια επιτροπή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Συντεχνία των ΔΕΔΕ ανέμενε σχετική ενημέρωση μετά και την καταρχήν συμφωνία που είχε με το Πανεπιστήμιο τον περασμένο Ιούνιο και επαναβεβαιώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως προέκυψε και τις τελευταίες μέρες, και κατήγγειλε η ΔΕΔΕ, το Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε στην προκήρυξη θέσεων Μεταδιδακτορικών Ερευνητών και Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας με την ιδιαίτερα χαμηλή μισθοδοσία των προηγούμενων ετών.

Τα γεγονότα αυτά, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας, Λάμπρος Λαμπριανού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, παρά τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 7 Δεκεμβρίου για να αποφασιστεί η μορφή δυναμικών μέτρων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μη αποκλειόμενων και των απεργιακών. Μάλιστα και σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Συντεχνία τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι η πλειοψηφία των νέων διδακτόρων εργοδοτείται από δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα σε θέσεις «Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας ή Έρευνας» (τίτλοι που δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα).

Οι συνθήκες εργοδότησης που επικρατούν είναι ιδιαίτερα επισφαλείς αφού βασίζονται σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής ή ωρομίσθιας απασχόλησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προνοείται καταχρηστικά αποκλειστική δέσμευση από μέρους του εργοδότη μερικώς απασχολούμενων ατόμων.

Επιπλέον, οι νέοι διδάκτορες λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στα ακαδημαϊκά τους προσόντα.

Δεν υπάρχουν κλίμακες μισθοδοσίας σε αντιστοιχία με την επαγγελματική εμπειρία των ερευνητών και το ακαδημαϊκό στάδιο στο οποίο βρίσκονται, ενώ συχνά παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ της μισθολογικής πολιτικής που ακολουθούν διαφορετικά δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Επίσης οι ειδικοί επιστήμονες δεν απολαμβάνουν τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των πανεπιστημίων, αφού οι συμβάσεις τους δεν προνοούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεισφορά του εργοδότη σε ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, άδεια μητρότητας, γονική άδεια και άδεια ασθενείας. Ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ή εκπροσώπησής τους στα συλλογικά σώματα των πανεπιστημίων, δικαίωμα που παρέχεται τόσο στους φοιτητές, όσο και στο μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy