Το  OCCRP ανήρτησε στις 21 Αυγούστου τέσσερα έγγραφα από τα αρχεία της διαλυθείσας λιθουανικής τράπεζας Ukio Bankas, τα οποία τεκμηριώνουν το αρχικό δημοσίευμα της, της 14ης Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής ΜΚΟ Αναφορών Διαφθοράς: «Τραπεζικά αρχεία συνδέουν τον ΠτΔ με το σκάνδαλο Troika Laundromat»

Στο πρώτο έγγραφο (από το γραφείο εφόρου Εταιρειών της Κύπρου) βεβαιώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2013, η εταιρεία Imperium Nominees Limited (του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου) ήταν μέτοχος στην εταιρεία Matias Co Limited.

Δείτε εδώ το έγγραφο: Matias_registration_document

Στο δεύτερο έγγραφο αποδεικνύεται ότι οι συνέταιροι στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, Στάθης Λεμής και Θεοφάνης Φιλίππου, ενεργούσαν το 2007, ο πρώτος ως διευθυντής και ο δεύτερος ως αντ’ αυτού, για λογαριασμό της εταιρείας Batherm Ventures.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αναφέρονται σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, Manias Co και Batherm Ventures (με έδρα την Κύπρο και τις Παρθένες Νήσους, αντίστοιχα) πρωταγωνίστησαν στη διοχέτευση στο σύστημα του Troika Laundromat περίπου 291,5 εκατ. ευρώ.

Στο Troika Laundromat συμμετείχαν 75 εταιρείες μεταξύ 2006 13, διευκολύνοντας, σύμφωνα με το OCCRP, τη μετακίνηση περίπου 4,1 δισ. ευρώ, και επιτρέποντας την απόκρυψη στοιχείων, την αποφυγή φόρων και το ξέπλυμα χρημάτων .

Ανάμεσά στις 75 εταιρείες, σύμφωνα πάντα με το OCCRP, ήταν η Delco Networks (με έδρα την Λιθουανία)

Το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου καταγράφεται σε αρχεία της Ukio Bankas σε οκτώ ύποπτες μεταφορές περίπου 81,08 εκατ. ευρώ από την Batherm Ventures (με έδρα τις Παρθένες Νήσους) στην Delco Networks (με έδρα τη Λιθουανία), η οποία μεταξύ Ιουνίου 2007 και Ιουνίου 2008 πληρώθηκε από τη Batherm Ventures περίπου 81,08 εκατ. ευρώ με οκτώ πράξεις (πέντε σε δολάρια και τρεις σε ευρώ).

Σύμφωνα με τα αρχεία της Ukio Bankas που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το OCCRP, στις πληρωμές της Batherm προς την Delco εμφανίζεται κάτω από το όνομα της Batherm, το όνομα C 0 Ν Anastasiades Partners Pocket 3699 Limassol .

Δείτε εδώ το έγγραφο: Batherm_Delco_transactions_USD_EUR (1)

Σύμφωνα με το OCCRP απόδειξη ότι η Batherm Ventures συνδεόταν το 2007 με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, το OCCRP έδωσε στη δημοσιότητα και τη συμφωνία ημερ. 31 7 2007 μεταξύ Delco και Batherm βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές αυτές.

Δείτε εδώ το έγγραφο: Batherm_Delco_participation_agreement

Τη συμφωνία υπογράφει για λογαριασμό του εκτελούντος χρέη διευθυντή της Batherm, Στάθη Λεμή, ο Θεοφάνης Φιλίππου, αμφότεροι πρώην συνέταιροι του Νίκου Αναστασιάδη στο πρώην δικηγορικό γραφείο του (τελευταία σελίδα του πιο πάνω εγγράφου)

Το τέταρτο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το OCCRP είναι μια συμφωνία αγοράς του 2007 πέντε εταιρειών με έδρα τις Μπαχάμες από τις Matias Co και Batherm Ventures. Είναι το μόνο στοιχείο που συνδέει τις δύο εταιρείες, πέραν του δικηγορικού γραφείου που βοήθησε στη δημιουργία ή και στη διαχείριση τους.

Δείτε εδώ το έγγραφο: Batherm_and_Matias_buy_shares

Σύμφωνα με το OCCRP, ο λόγος της συνεργασία τους, είναι ο επικεφαλής του κολοσσού χαλυβουργίας με έδρα το Λονδίνο, Evraz, Αλε ξάντερ Αμπράμοφ.  Σύμφωνα με το OCCRP, ο Ρώσος ολιγάρχης Αμπράμοφ, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος το 2010 με αίτηση που είχε κατατεθεί από το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τις Matias και Batherm, τις οποίες χρησιμοποίησε για να αγοράσει το 2007 τις πέντε εταιρείες με έδρα τις Μπαχάμες.

Οι εν λόγω πέντε εταιρείες είχαν δικαιώματα σε οχτώ άλλες εταιρείες (ενέργειας) στη Ρωσία, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών δικτύων και θερμοηλεκτρικών σταθμών της Ρωσίας τότε, Energostroyinvest Holding, η οποία πωλήθηκε στις Matias και Bathern έναντι 198,5 εκατ. ευρώ.

Τέσσερα χρόνια μετά (το 2011), σύμφωνα με το OCCRP, η Energostroyinvest εκτόξευσε την αξία της σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το OCCRP, τελικός αποδέκτης μέρους των χρημάτων που πλήρωσαν οι Matias και Bentham, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις πέντε εταιρείες από τις Μπαχάμες, ήταν η εταιρεία Gotland Industrial Inc., μία από τις τρεις βασικές πρωταγωνίστριες στο Troika Laundromat.

Όλα τα έγγραφα: