Πολυσήμαντη η προσφορά του ΠΑΟΚ Κλήρου στην τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Δεκαετίες μετρά η δράση του Πολιτιστικού Αθλητικού Ομίλου Κλήρου – ΠΑΟΚ. Δεκαετίες προσφοράς στα κοινά, όχι μόνο της κοινότητας, αφού μέσα, ιδιαίτερα, από τον πολιτισμό καταφέρνει να διατηρεί την παράδοση, τα ήθη και έθιμα των παππούδων και γιαγιάδων μας μεταφέροντάς τα με τον καλύτερο τρόπο στις νέες γενιές.

Μέσα από την εθελοντική προσφορά των πρωτεργατών, η οποία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τους νεότερους που πήραν τη σκυτάλη, ο ΠΑΟΚ έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όχι μόνο των ανθρώπων της κοινότητας αλλά ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία, δηλώνοντας «παρών» σε πολλές εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα το οίκημα του ΠΑΟΚ αποτελεί στολίδι για την κοινότητα. Τα μηνύματα πολλά και προς διάφορες κατευθύνσεις.

Προς τους μεγαλύτερους για να θυμούνται και τους νέους για να μαθαίνουν. Για την υγιή ενασχόληση, που είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας, αλλά και για την ανιδιοτελή προσφορά. Να δίνεις χωρίς να περιμένεις υλικά ανταλλάγματα, αρκούν μόνο το χαμόγελο των παιδιών και το χειροκρότημα στο τέλος, αφού όπως έχει φανεί εδώ και δεκαετίες το σχοινί έχει αντέξει και με το παραπάνω.

Ο ΠΑΟΚ Κλήρου εγγράφηκε επίσημα ως σωματείο το 1970, αλλά η δράση του ήταν παλαιότερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Σήμερα ο δάσκαλος Τάκης Ελευθερίου, η ψυχή του ΠΑΟΚ, όπως μας αναφέρθηκε από άτομα που τον γνωρίζουν πολύ καλά, συνεχίζει το έργο που ο ίδιος έχει διδαχθεί. Οπως θυμάται είναι από την αρχή της ίδρυσης που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο με το χορευτικό του συγκρότημα. Κάτι πρωτοποριακό για την εποχή τους. Μόνο και μόνο η ύπαρξή του στην Κλήρου ήταν κάτι το σπουδαίο. Μια καταβολή που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τον ΠΑΟΚ να δηλώνει παρών σε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο ζωντανεύοντας επί σκηνής την παράδοση.

Από την ίδρυσή του είχε και έχει ως στόχο την πρόοδο της κοινότητας και ιδιαίτερα την υγιή απασχόληση των νέων της Κλήρου. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια πολιτιστικό και αθλητικό τμήμα. Οπως σημειώνει ο κ. Ελευθερίου, στο πολιτιστικό τμήμα του το σωματείο λειτουργούσε στο παρελθόν θεατρική ομάδα. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1980 έκανε αισθητή την παρουσία της συμμετέχοντας σε θεατρικούς αγώνες και θεατρικά φεστιβάλ σε όλη την επαρχία Λευκωσίας με αρκετές διακρίσεις.

Το πιο δυνατό όμως κομμάτι του πολιτιστικού τμήματος ήταν και είναι το χορευτικό συγκρότημα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει παράδοση όσον αφορά την «παραγωγή» σπουδαίων χορευτών κυπριακών χορών. «Οι κυπριακοί παραδοσιακοί χοροί καλλιεργούνται όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη ευλάβεια με σκοπό τη διατήρηση της παράδοσης αλλά και της διάδοσής τους από γενιά σε γενιά». Αξίζει να σημειώσουμε πως το χορευτικό συγκρότημά του ΠΑΟΚ εκτός από τις εκατοντάδες παραστάσεις σε ολόκληρη την Κύπρο έχει επίσης συμμετάσχει σε διεθνή παραδοσιακά φεστιβάλ.

Ο κόσμος αγκαλιάζει την παράδοση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαλήνης, δάσκαλος στο σχολείο της κοινότητας, χοροδιδάσκαλος στο παιδικό τμήμα και χορευτής στο συγκρότημα σημειώνει τα οφέλη από την ενασχόληση των παιδιών με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

«Μόνο καλά μπορεί να προσφέρει όλο αυτό το εγχείρημα στους νέους μας. Η ενασχόληση με τον πολιτισμό δεν αφήνει περιθώρια για άλλες κακοτοπιές». Τα παραδείγματα, άλλωστε, από το παρελθόν μαρτυρούν ότι η εμπλοκή τους στον πολιτισμό και τον αθλητισμό τούς βοήθησε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και σήμερα τα άτομα αυτά διακρίνονται για το ήθος τους αλλά και επαγγελματικά. «Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που επαναδραστηριοποιήθηκε το παιδικό τμήμα, ώστε όλα αυτά που κερδίσαμε οι ίδιοι όντας μικροί να τα μεταφέρουμε τώρα και στα δικά μας παιδιά και σε άλλα παιδιά της κοινότητας αλλά και των γύρω χωριών που επιθυμούν να εμπλακούν σε όλο αυτό». Επίσης όπως ομολογεί ο Γιώργος Γαλήνης ιδιαίτερη είναι η σημασία που δίνεται στη διατήρηση της παράδοσης. «Διατηρούμε ακόμη τις στολές που φορούσαν οι χορευτές το 1950».

Ακόμη ενδεικτική είναι η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε, όπου αναβίωσε ο κυπριακός γάμος, ενώ διοργανώνουμε και εκδήλωση για τις Σήκωσες». Οπως υπογραμμίζει δεν είναι μόνο ο χορός, αλλά γενικότερα μέσα από τους χορούς να διατηρηθεί η παράδοση.

«Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς είναι ότι το αγκαλιάζει ο κόσμος. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να κερδίσουμε την υποκουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε τόσο κόσμο κοντά μας είτε συμμετέχοντας στο συγκρότημα είτε με την παρουσία του στις εκδηλώσεις μας».

Για φέτος τις Σήκωσες προγραμματίζεται από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα αναπαράσταση για το πώς γιόρταζαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας.


Τριάντα χορευτές

Σήμερα υπάρχουν 30 χορευτές. Επιπλέον λειτουργεί το παιδικό εργαστήρι παραδοσιακών χορών με 30 περίπου παιδιά ηλικίας από έξι μέχρι 12 ετών.

Ενα «ευχαριστώ» θέλησε να στείλει ο Τάκης Ελευθερίου στον γέρο Ναπολή που δεν είναι πια στη ζωή. «Ηταν ο δεύτερος πατέρας για εμάς τους μεγαλύτερους. Πρωτοξεκίνησα το 1974 δειλά δειλά μαζί του. Ηταν πρωτοεργάτης στο χορευτικό και το αθλητικό τμήμα. Του οφείλουμε πολλά».

Nα σημειώσουμε, επίσης, ότι στο αθλητικό τμήμα το σωματείο διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΛ. Στόχος και εδώ η υγιής ενασχόληση των νέων της κοινότητας.