Δίνουν άρον-άρον στοιχεία για γόνους αξιωματούχων που κάνουν λούφα Εθνική Φρουρά

Η κυβέρνηση έκανε στροφή και αποφάσισε να δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τα στοιχεία τα οποία ζήτησε, σε σχέση με την έρευνα για τους γόνους αξιωματούχων του κράτους που την περνάνε λούφα και παραλλαγή στην Εθνική Φρουρά, επιβαρύνοντας και τους υπόλοιπους εθνοφρουρούς, αλλά και τους φορολογούμενους. Αιτία για την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης στάθηκε το γράμμα το οποίο πήρε από τον εκτελεστικό βραχίονα του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) ότι έρχεται στην Κύπρο κλιμάκιο για να εξετάσει την καταγγελία η οποία υποβλήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία για την παρεμπόδισή της από την κυβέρνηση στην πραγματοποίηση της έρευνας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κατήγγειλε πρόσφατα ότι «ο νέος Υπουργός Άμυνας, μετά από συνεννόηση με τον ΠτΔ, αποφάσισε να αρνηθεί» -όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση- να δώσει στοιχεία σε σχέση με την υπό διερεύνηση καταγγελία «σε θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού». Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα για τη γνωμάτευση την οποία έδωσε στην κυβέρνηση για το θέμα. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέδειξε για την υπόθεση ότι: «Η προηγούμενη κυβέρνηση μάς παρεμπόδισε προσωρινά στον έλεγχο των φακέλων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η δε παρούσα κυβέρνηση, ακόμη χειρότερα, μας αρνείται μόνιμα τον έλεγχο σε θέμα που παραπέμπει σε φαινόμενα διαφθοράς και ρουσφετιού».

«Ενημερωθήκαμε σήμερα (χθες) από το Υπουργείο Άμυνας ότι, κατόπιν παρέμβασης και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφασίστηκε να δοθεί άμεσα απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση που είναι, κατά την κρίση μας, αναγκαία, ώστε να προβούμε στον εν λόγω έλεγχο. Η Υπηρεσία μας χαιρετίζει την πιο πάνω ενέργεια και ευελπιστεί στην αποκατάσταση των καλών της σχέσεων με το Υπουργείο Άμυνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης.

Επεσήμανε πάντως ότι «η παραχώρηση των πληροφοριών δεν διαφοροποιεί το γεγονός της έλευσης της αντιπροσωπείας του IDI στην Κύπρο, ωστόσο ενδέχεται αυτή να μην επικεντρωθεί πλέον στο συγκεκριμένο περιστατικό, αφού το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εκλείψει, αλλά στη γενικότερη εξέταση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Υπηρεσίας μας στην πληροφόρηση που θεωρεί αναγκαία για άσκηση των αρμοδιοτήτων της και στις πιθανές θεσμικές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν προς αποφυγή παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον».

Σημειώνεται ότι για την κάθοδο του IDI «έχουν ενημερωθεί απευθείας από το IDI ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Άμυνας και ο πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, με αίτημα για κατ’ ιδίαν συνάντησή τους με την αντιπροσωπεία του IDI», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy