Δίνουν €10 «κίνητρο» στους ΠΙ ανά εμβολιασμό – «Αποφασίζουν και διατάζουν» λένε οι γιατροί

Αρνητικοί οι ΠΙ που «φορτώνονται ευθύνες» - Αναζητεί λύσεις εκτός της δυσλειτουργικής Πύλης το Υπουργείο - €10 ευρώ ανά εμβολιασμό σαν κίνητρο στους ΠΙ δίνει το Υπ. Υγείας

Στη Λάρνακα άρχισε τη λειτουργία του το νέο εμβολιαστικό Κέντρο στο λιμάνι

Μεγάλες αντιδράσεις στους κύκλους των προσωπικών ιατρών προκάλεσε η απόφαση, χωρίς διαβούλευση από το Υπουργείο Υγείας, να πραγματοποιούν εμβολιασμούς όσοι Προσωπικοί Ιατροί το επιλέξουν, σε ηλικίες άνω των 30, με εμβόλια της Άστραζένεκα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 22 Απριλίου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως με, στόχο την επίσπευση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την επιτάχυνση της επίτευξης του στόχου για εμβολιαστική κάλυψη ικανοποιητικού ποσοστού του πληθυσμού, το Υπουργείο Υγείας έχει απευθυνθεί στις επιστημονικές εταιρείες των Προσωπικών Ιατρών, καλώντας τους να εκφράσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό των δικαιούχων τους στα ιατρεία τους.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Υγείας θα προμηθεύσει τους Προσωπικούς Ιατρούς που θα εκφράσουν ενδιαφέρον, με την απαραίτητη ποσότητα εμβολίων της AstraZeneca. Τα εμβόλια θα χορηγηθούν, σύμφωνα με προγραμματισμό που θα κάνουν οι ίδιοι οι γιατροί, σε δικαιούχους ηλικίας 30 ετών και άνω που το επιθυμούν.


Λόγω των συνθηκών φύλαξης και μεταφοράς του AstraZeneca, στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών που θα εκφράσουν ενδιαφέρον, θα χορηγείται μόνο το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αποφασίζουν και διατάζουν 

Μιλώντας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών ΓεΣΥ, Αντρέα Πολυνείκη, εξέφρασε την έντονη δυσφορία των ΠΙ για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν μπήκε στον κόπο να διαβουλευθεί και να ρωτήσει πρώτα τις απόψεις των ΠΙ προτού ανακοινώσει τη συγκεκριμένη απόφαση.


«Από το Παραλίμνι μέχρι την Πάφο, υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις από τους Προσωπικούς Ιατρούς οι οποίοι δεν είχαν καν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις του για την απόφαση του Υπουργείου να εμβολιάζονται οι άνω των 30 στους προσωπικούς γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυνείκης.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο λειτουργεί πυροσβεστικά όταν «υπάρχει μια πυρκαγιά» και όχι προληπτικά και αναζητεί πρόσκαιρες λύσεις από τους ΠΙ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο Πρόεδρος στην ιστοσελίδα μας, η πρώτη αντίδραση των ΠΙ είναι αρνητική αφού όπως υπογράμμισε, «οι ΠΙ κατάντησαν ψαράδες που πρέπει να ψαρέψουν καθημερινά, εμβόλια που δεν υπάρχουν για τους ασθενείς τους».
Μάλιστα κάλεσε το Υπουργείο, προτού να σκεφτεί να φορτώσει τους ΠΙ με περισσότερες ευθύνες, να απομακρύνει από πάνω τους την ευθύνη για διευθέτηση ραντεβού εμβολιασμού μέσω της Πύλης για τους ασθενείς.


Δεν πιάνονται οι στόχοι και δυσαρέσκεια για την Πύλη

Το Υπουργείο Υγείας πάντως, υποστηρίζει σθεναρά πως η συγκεκριμένη λύση θα βοηθήσει στην αύξηση των εμβολιασμών αφού βλέπουν το χρονοδιάγραμμά και τους στόχους για τον Μάη να μην εκπληρώνονται.

Ο ενδεχόμενος εμβολιασμός, θα γίνεται εκτός Πύλης και κατόπιν συνεννόησης μεταξύ ΠΙ και ασθενούς, μια κίνηση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, αφού μιας και δεν υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης στα εμβολιαστικά κέντρα, μπορεί κάποιος να συμπεράνει πως η Πύλη Εμβολιασμού του Υφ. Καινοτομίας έχει αποτύχει να διαχειριστεί κατά διαστήματα τη μεγάλη ζήτηση για διευθέτηση ραντεβού από πολλαπλές ηλικίες με αποτέλεσμα να καταρρέει παταγωδώς για ώρες.


Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στο Υπουργείο Υγείας υπάρχει έντονη ενόχληση από την κατά καιρούς δυσλειτουργία της Πύλης με αποτέλεσμα να αναζητήσει λύσεις εκτός…τεχνολογίας.

10€ κίνητρο ανα εμβολιασμό

Μάλιστα για να δελεάσει τους ΠΙ να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αρμόδια πηγή του Υπουργείου, μας ανάφερε πως οι γιατροί θα πληρώνονται €10 ανά εμβολιασμό ασθενούς.
Οι ΠΙ εντούτοις, πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να καταρτήσουν λίστες μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.


Όπως μας λέχθηκε από την ίδια πηγή, υπάρχει ετοιμότητα για άμεση παράδοση των εμβολίων της ΑΖ μόλις καταρτιστούν οι λίστες και οι εμβολιασμοί μπορούν να ξεκινήσουν κατόπιν διευθέτησης ραντεβού.

Διάκριση, αδικία ή αλλαγή προσωπικού γιατρού

Πάντως η κίνηση του Υπουργείου ερμηνεύεται από πολλούς σαν μετατόπιση των ευθυνών και της αποτυχίας της Πύλης, στους ΠΙ οι οποίοι καλούνται να βγάλουν τα κάρβουνα από τη φωτιά και να αυξήσουν τους εμβολιασμούς.


Μάλιστα μία τέτοια κίνηση, θα δημιουργήσει διακρίσεις και αδικίες ανάμεσα σε ασθενείς των οποίων όσοι προσωπικοί γιατροί δεν θα επιλέξουν να εμβολιάσουν τους ασθενείς τους, θα μείνουν «επι ξύλου κρεμάμενοι», να αναμένουν τη σειρά τους στο άνοιγμα της Πύλης.

 

Τάσος Αναστάση
Twitter

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.