Δίνουν όπλα σε 300 και τους βαφτίζουν ειδικούς αστυνομικούς για 28 μήνες χωρίς εκπαίδευση

Ημίμετρα για το μεταναστευτικό με κινδύνους για το εθνικό

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία (με 24 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και 1 αποχή) την πρόταση της κυβέρνησης για την πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι χωρίς να περάσουν από την αναγκαία εκπαίδευση και τα ψυχομετρικά θα πάρουν όπλα και θα αναλάβουν για 18 μήνες καθήκοντα επιτήρησης σημείων διέλευσης μεταναστών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, αλλά και περιφρούρησης κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου.

Σημειώνεται ότι πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία ώστε στους 300 ειδικούς αστυνομικούς να παραχωρηθεί ο αναγκαίος αντιοχλαγωγικός εξοπλισμός, αλλά όχι οπλισμός καθώς δεν θα περάσουν από την αναγκαία εκπαίδευση και θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα. Παρά ταύτα, η τροπολογία απορρίφθηκε με 14 ψήφους υπέρ (ΑΚΕΛ – Οικολόγοι) και 23 εναντίον.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, αντιπρότεινε την κάλυψη των αναγκών με την πρόσληψη κανονικών αστυνομικών, οι οποίοι θα περάσουν από την αναγκαία εκπαίδευση και τις ψυχομετρικές εξετάσεις. Επίσης, για το ευρύτερο θέμα των μεταναστευτικών ροών πρότεινε όπως η Κύπρος διεκδικήσει από την ΕΕ σχέδιο συνολικής διαχείρισης, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική προς την κυβέρνηση για το γεγονός ότι συνυπέγραψε τους κανονισμούς του Δουβλίνου στους οποίους αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες πρέπει να παραμένουν στη χώρα πρώτης υποδοχής, αντί το πρόβλημα να κατανέμεται σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ακόμη, ο Αρ. Δαμιανού πρότεινε τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου ώστε να επισπευσθεί η εξέταση των αιτήσεων. Επιπρόσθετα, προειδοποίησε ότι ένας λανθασμένος χειρισμός ενός ανεκπαίδευτου, αλλά οπλισμένου ειδικού αστυνομικού, ενδεχομένως να βάλει σε περιπέτειες το εθνικό θέμα, λαμβάνοντας υπόψιν και την προσπάθεια της Τουρκίας για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Επίσης, ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ προειδοποίησε ότι πρόκειται για ημίμετρο, το οποίο δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα, πρόσθεσε, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κατοίκους περιοχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, οι οποίοι ήδη ταλαιπωρούνται με τα συρματοπλέγματα.

Παρά ταύτα, τα υπόλοιπα κόμματα επέμειναν στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με το κυβερνών ΔΗΣΥ να ψηλώνει μάλιστα τους τόνους για το μεταναστευτικό ρίχνοντας βέλη προς το ΕΛΑΜ ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.