Δύο κοκόροι μάλωναν στου εθνικισμού τον αχυρώνα

Του Δημήτρη Στρατή

Η κριτική που δέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αυτή τη στιγμή για τη λεγόμενη εκχώρηση εξουσιών στον Τ/κ ηγέτη για “διορισμό” Ε/κ βουλευτών από το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου, μπορεί να συνοψισθεί συνοπτικά υπό τον τίτλο: “Η εκδίκηση της ακροδεξιάς”.

Το γεγονός ότι μιλάμε για σκέτο λαϊκισμό και μάλιστα χειρίστου είδους είναι δεδομένο, καθώς το έγγραφο που “αποκάλυψε” ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αφορά τους μήνες πριν από τις πρώτες εκλογές, όπου κάπως πρέπει να λειτουργήσει η Γερουσία και η Κάτω Βουλή που θα προκύψουν στο Ομόσπονδο κράτος. Το τι βιώνει σήμερα ο Πρόεδρος αποτελεί περίπου την ίδια συνταγή την οποία ακολούθησε ο ίδιος όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Θυμάστε; Όταν για εκλογικούς σκοπούς μιλούσε για απαράδεκτες υποχωρήσεις του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια; Όταν δαιμονοποιούσε την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία βεβαίως αποδέχτηκε στο Κραν Μοντανά;

Η πραγματικότητα έξω από τα θολά νερά και την κινδυνολογία είναι ότι δύο επιτελεία συναγωνίζονται για να κερδίσουν τον κατά Θεοχάρους “πατριωτικό χώρο”. Η ακροδεξιά, την οποία εκφράζει πλέον ανοικτά το Επιτελείο Παπαδόπουλου, ένιωσε σφόδρα ενοχλημένη για την πρακτική του ΔΗΣΥ να αποκαλύψει ότι λεγόμενοι βουλευτές του ψευδοκράτους είχαν επαφές με την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία στηρίζει τον Νικόλα. Έτσι θα έπρεπε να κατασκευάσει ένα νέο θέαμα, για να κερδίσει τη μάχη ανάμεσα στον εθνικιστικό χώρο. Είναι άλλωστε γνωστοί οι καυγάδες της Αλληλεγγύης και του ΔΗΣΥ για το ποιος θα πουλά πατριωτισμό στα μνημόσυνα αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Κάπως έτσι είναι που χάνεται η ουσία. Μια ολόκληρη κοινωνία παρακολουθεί δύο κοκόρους να μαλώνουν στου εθνικισμού τον αχυρώνα. Αντί η συζήτηση να γίνεται για το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, πώς θα εξέλθουμε από τα αδιέξοδα που μας έβαλαν οι παλινωδίες Αναστασιάδη, γίνεται κυριολεκτικά για το πάπλωμα.

Κάπως έτσι θα διερωτώνται οι κοκορομαχόντες γιατί ο κόσμος εκνευρίζεται από την πρακτική των συνθημάτων. Αντί να πουν προτάσεις ουσίας για το σήμερα και το αύριο αυτού του λαού, προτιμούν να λαϊκίζουν μπας και κερδίσουν καμιά ψήφο παραπάνω. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Να κλάψουμε γι’ άλλη μια φορά επί των ερειπίων για να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί παλαιάς κοπής ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις και η προοπτική που δίνουν για το μέλλον; Οι μεν αποστρέφονται την Ομοσπονδία ως μορφή λύσης, οι δε τρέχουν ξοπίσω τους με μπόλικες μεταμορφώσεις προεκλογικές και πυροτεχνήματα τύπου F-16. Και οι δύο υποβιβάζουν στα τάρταρα τον πολιτικό λόγο και βάζουν για χάρη των εκλογών την προοπτική της λύσης, εάν τελικά υπάρχει, σε δεύτερη μοίρα.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.