Δύο μήνες θα πάρει για να “πέσει” η Μοσούλη


Ιρακινές δυνάμεις που επιχειρούν για τρίτη μέρα στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία της Νινευί εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να φθάσουν στη Μοσούλη και τουλάχιστον δύο μήνες για την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Κούρδος αξιωματούχος μιλώντας στο CNN τόνισε πως οι κακές καιρικές συνθήκες θα παρατείνουν τις μάχες.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το BBC, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ δηλώνει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εγκαταλείψει ήδη 10 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης.

Διοικητής των ιρακινών δυνάμεων διέψευσε τις φήμες για την απελευθέρωση της κοντινής πόλης, Καρακός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο των μαχών, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ πλησιάζουν στη Μοσούλη από τα νότια, ενώ οι Κούρδοι μαχητές προσεγγίζουν από τα ανατολικά.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, καθώς οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν προς τη Μοσούλη, μεταδίδει το BBC.

«Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό κράτος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στέλνοντας οικογένειες σε κτίρια που είναι πιθανοί στόχοι βομβαρδισμών» είπε ο Αμπού Μαχίρ, που ζει κοντά στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

Διαφυλετικές συγκρούσεις

Η πτώση της Μοσούλης θα σημάνει και την ήττα των Σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει και νέες διαφυλετικές συγκρούσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί η περιοχή της Μοσούλης μετά την εκδίωξη του Ι.κ.

Ολοι θέλουν να «απελευθερώσουν» τη Μοσούλη

Περίπου 30.000 Ιρακινοί στρατιώτες, οι Σουνίτες μαχητές των πολέμαρχων της περιοχής και οι Κούρδοι πεσμεργκά που επιχειρούν στην περιοχή πρώτα θα περικυκλώσουν την πόλη και μετά θα προσπαθήσουν να εκδιώξουν τους 4.000 έως 8.000 ενόπλους του ΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Επίσης, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και στρατιώτες από την Γαλλία, τον Καναδά και άλλες δυτικές χώρες.

Στους «διεκδικητές» υπάρχουν και οι Τούρκοι, που διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη Μοσούλη χωρίς τη δική τους συμμετοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.