Του  Άριστου Δαμιανού

Μετά τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς 1977, με την οποία συμφωνήθηκε η ομοσπονδοποίηση της Κύπρου, δύο Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδροι του ΔΗΚΟ, ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συνομολόγησαν άλλες δύο συμφωνίες επαναβεβαίωσης της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας ως τη βάση λύσης του Κυπριακού. Τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς 1979 και τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 Παπαδόπουλου – Ταλάτ.

Διόλου τυχαία, λοιπόν, η επίσημη θέση του ΔΗΚΟ ήταν και παραμένει εκείνη της επίλυσης του Κυπριακού (και πολύ καλά πράττει) στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας. Με την αυτονόητη προσθήκη «με το σωστό περιεχόμενο».

Στην καθ’ όλα θεμιτή προσπάθειά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, συνεργάζεται με την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη.

Η δεύτερη απορρίπτει συνολικά την Ομοσπονδία και μιλά για ενιαίο κράτος. Η πρώτη εδώ και μερικά χρόνια έχει απορρίψει τη διζωνικότητα (δηλαδή το διοικητικό διαχωρισμό σε δύο περιφέρειες), ενώ πλέον κατά τρόπο απόλυτο αναθεματίζει και την ίδια την Ομοσπονδία.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία στην ουσία νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία […] και προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου. Απαντώντας βασικά στο ΔΗΚΟ και στον κοινό υποψήφιο Νικόλα Παπαδόπουλο πρόσθεσε πως η Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία «δεν μπορεί να συνδυασθεί με σωστό περιεχόμενο».

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Αλληλεγγύη «όχι» σε Ομοσπονδία, ΕΔΕΚ «όχι» σε Ομοσπονδία, ΔΗΚΟ «ναι» σε Ομοσπονδία. Και το αναπόδραστο ερώτημα είναι: Ποια λύση θα επιδιώξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος αν εκλεγεί Πρόεδρος;

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν. Εξάλλου είναι υποχρέωση όλων των υποψηφίων να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους πολίτες. Και αυτό αφορά και τον κ. Αναστασιάδη. Με νεφελώδη συνθήματα και αοριστολογίες δεν μπορεί να εναποθέσουν οι Ελληνοκύπριοι τη διαχείριση του Κυπριακού σε έναν υποψήφιο που αποφεύγει να ονομάσει τη λύση που θέλει, έστω και αν κατανοούμε την αντικειμενική δυσκολία του κ. Παπαδόπουλου να συγκεράσει εκ διαμέτρου αντίθετες και δη θεμελιακές θέσεις στο Κυπριακό, όπως είναι η βάση της λύσης.

Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι η εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου θα αποτελούσε την ταφόπλακα του Κυπριακού. Εξάλλου την ώρα που σύρονται αυτές οι γραμμές η διαδικασία των συνομιλιών βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Η μετεξέλιξη του ενιαίου, αλλά διαιρεμένου ένεκα κατοχής και διχοτόμησης, κράτους του ’60 σε δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία αποτελεί τη μόνη προσφερόμενη βάση λύσης. Αν εγκαταλειφθεί θα μάς μείνει η διχοτόμηση. Και πατριωτικό καθήκον μας είναι η αποτροπή της διχοτόμησης, η απελευθέρωση και η επανένωση. Σε ένα κράτος κυρίαρχο, απαλλαγμένο από ξένες επιβουλές, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών του.

*Μέλος Πολιτικού Γραφείου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, βουλευτής