Αναφορές από τη Γάζα κάνουν λόγο για δύο παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση που περιγράφεται ως δολοφονία από ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος ((drone), αναφέρει η ισραηλινή Χααρέτζ. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε λέγοντας πως «δεν πραγματοποίησε επίθεση στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας

Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στη Γάζα σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε δηλώσεις κατοίκων σύμφωνα με τους οποίους σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, δύο πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, «έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή με στόχο μια μοτοσικλέτα». Κάτοικοι δήλωσαν πως οι δύο άνδρες ήταν μέλη της οργάνωσης μαχητών Ισλαμικός Τζιχάντ.


Ο ισραηλινός στρατός αντέδρασε αμέσως λέγοντας πως «δεν πραγματοποίησε επίθεση στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας», «παρά τις περί του αντιθέτου παλαιστινιακές πληροφορίες».

Η λωρίδα της Γάζας έγινε και πάλι πεδίο εντάσεων μετά τον θάνατο 12 Παλαιστινίων κατά την καταστροφή από το Ισραήλ μιας σήραγγας που οδηγούσε στο έδαφός του στις 30 Οκτωβρίου και πιο πρόσφατα, της αναγνώρισης από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Πριν από τους σημερινούς θανάτους, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Τραμπ στις 6 Δεκεμβρίου είτε σε αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών είτε από ισραηλινές σφαίρες κατά τις διαδηλώσεις κοντά στον τσιμεντένιο φράχτη που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τον θύλακα.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με την (αποκλεισμένη) Γάζα εντάθηκαν τη Δευτέρα, μετά από μια βδομάδα ανταλλαγής ρουκετών από την παλαιστινιακή πλευρά και απάντησης με πυρά από τον ισραηλινό στρατό, ανέφερε η Χααρέτζ

– 17 συλλήψεις Παλαιστινίων σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, το βράδυ Δευτέρας προς Τρίτη (maan)
Χθες, Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς» (όπως πάγια αναφέρει ο ισραηλινός στρατός) στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Τουλάχιστον δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Η δεύτερη αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ανακοίνωσε επίσης ο ισραηλινός στρατός.

«Σε αντίδραση για την εκτόξευση της ρουκέτας, ένα άρμα μάχης και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθέτησαν θέσεις της Χαμάς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μετά την εκτόξευση της πρώτης ρουκέτας ο ισραηλινός στρατός. Δεν διευκρινίζεται σε αυτό το δελτίο Τύπου πού ακριβώς έπεσε η ρουκέτα, ή αν προκάλεσε θύματα.

Μετά την αναχαίτιση της δεύτερης ρουκέτας, άρματα μάχης και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ έπληξαν θέσεις της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε αργότερα το ισραηλινό επιτελείο.

Επρόκειτο για τις πρώτες εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστίνιους μετά το βράδυ της Παρασκευής. Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε με αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα το Σάββατο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο Παλαιστίνιοι, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός καθιστά τη Χαμάς υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τα εδάφη που ελέγχει.

Η κλιμάκωση της έντασης ακολουθεί την ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι αποφάσισε οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Από εκείνη την ημέρα χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας διαδήλωσαν και συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Συνολικά, τέσσερις Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια αυτά.