Διοικητής: «Αναμένονται αυξημένα κέρδη για τράπεζες» – Προανήγγειλε νέα αύξηση επιτοκίων

Προανήγγειλε νέα αύξηση επιτοκίων και πιο αυστηρά κριτήρια για νέα δάνεια

 

Νέα αύξηση επιτοκίων αλλά και πιο αυστηρά κριτήρια στην παραχώρηση δανείων προαναγγέλλει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος παραδέχεται επίσης ότι «οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν αυξανόμενα κέρδη», παρά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η υπόλοιπη οικονομία.

Σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση χθες του «Οικονομικού Δελτίου Δεκεμβρίου 2022» της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κ. Ηροδότου αναφέρει ότι «αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο» τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Στέλνει επίσης μήνυμα προς τις τράπεζες για την υιοθέτηση πιο αυστηρών κριτηρίων στην παραχώρηση νέων δανείων, ζητώντας να εφαρμοστεί το «εποπτικό εργαλείο της ΚΤΚ για τον δείκτη χρέους προς εισόδημα (debt service-to-net income ratio), το οποίο στοχεύει στην προστασία του δανειολήπτη, διασφαλίζοντας ότι διαθέτει επαρκές διαθέσιμο εισόδημα πριν τη λήψη του δανείου».

Εν τω μεταξύ, ο Κ. Ηροδότου παραθέτει στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι κυπριακές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια (με δείκτη κοινών μετοχών κατηγορίας 1 18%, σε σύγκριση με 15% στην ΕΕ) και ισχυρά αποθέματα ρευστότητας (με δείκτη κάλυψης ρευστότητας 320%, σε σύγκριση με 162,5% στην ΕΕ). Επισημαίνει ωστόσο ότι παρά τη μείωση, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (10,5%) παραμένει πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (1,8%) και ζητά όπως «εντατικοποιηθούν οι ενέργειες μείωσης των ΜΕΧ», ιδιαίτερα από τις μικρότερες τράπεζες.

Επιπρόσθετα, ο Κ. Ηροδότου αναφέρει ότι «βαίνοντας στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον, οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν αυξανόμενα κέρδη». Αφήνει επίσης ανοικτό το σενάριο της διανομής μερίσματος, που αποτελεί το βασικό αίτημα των μετόχων των τραπεζών, αναφέροντας ωστόσο ότι «οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με φειδώ στη βάση ενός σωστά εμπεριστατωμένου κεφαλαιακού πλάνου, το οποίο θα λαμβάνει επαρκώς υπόψιν το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον».

Ζητά ακόμη τη διατήρηση ενός «αποτελεσματικού πλαισίου αφερεγγυότητας (σ.σ.: αφορά τις εκποιήσεις», ώστε «σε συνάρτηση με μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος για την ενεργό διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση των αυξημένων κινδύνων που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους.

 

 

Προϋποθέσεις για δημοσιονομικά μέτρα
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θέτει σειρά προϋποθέσεων για τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, αναφέροντας ότι πρέπει να είναι «προσωρινά, στοχευμένα προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και προσαρμοσμένα προς τη διατήρηση κινήτρων για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας». Ζητά επίσης την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ενώ σημειώνει ότι «η ενεργειακή κρίση και η συνεχιζόμενη εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για το 2023».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.