Διοικητής: «Καμιά ανησυχία για τις κυπριακές τράπεζες»

Διαβεβαίωσε ότι έγιναν stress test και έδειξαν ψηλά κεφάλαια και ρευστότητα

 

Νέο μήνυμα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με τη ρευστότητα και τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών έστειλε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, στον απόηχο της κρίσης η οποία έχει ξεσπάσει διεθνώς λόγω των εξελίξεων σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι τις τελευταίες μέρες έγιναν δύο stress test ακραίων καταστάσεων στις τράπεζες, ένα μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και ένα μετά τις εξελίξεις στη Credit Swiss, τα οποία επιβεβαίωσαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις κυπριακές τράπεζες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΤ, χθες ο Διοικητής είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, στην οποία «αναλύθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από το μεταβαλλόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν περαιτέρω προληπτικές δράσεις για τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και της κυπριακής οικονομίας». Αναφέρεται επίσης ότι ο Κ. Ηροδότου «υπογράμμισε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος».

Στη συνέχεια ο Κ. Ηροδότου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στην οποία επανέλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σε σχέση με τη ρευστότητα και τα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάρρευση τραπεζών στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες από τους διευθυντές των τραπεζών, είπε πως ανησυχίες ως προς τις διεθνείς εξελίξεις δεν υπάρχουν και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Κύπρο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι γεγονός πως επηρεάζονται οι διεθνείς αγορές, όμως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα.

Επιστρέφει η ψυχραιμία στις αγορές

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι επιστρέφει η ψυχραιμία στις αγορές μετά την «καταιγίδα» που προκάλεσαν η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse.

Καθώς το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπαθεί να κατανοήσει τις συνέπειες των εξελίξεων του τελευταίου δεκαημέρου, ρυθμιστικές Αρχές, κυβερνήσεις αλλά και εκπρόσωποι τραπεζών επιδίδονται από κοινού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ανησυχία.

Χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος (Φρανκφούρτη +1,7%, Λονδίνο +1,6%, Παρίσι +1,7%, Μαδρίτη +2,7% και Μιλάνο +2,5%).

 

 

Ενημέρωση από διοικήσεις τραπεζών
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες από τους διευθυντές των τραπεζών, ο Διοικητής της ΚΤ είπε πως ανησυχίες ως προς τις διεθνείς εξελίξεις δεν υπάρχουν και όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Κύπρο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι γεγονός πως επηρεάζονται οι διεθνείς αγορές, όμως δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy