Τα επιδόματα λόγω κορονοϊού δεν θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμές δανείων ή άλλες υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (twitter).

Όπως ανέφερε, μετά από σχετική εισήγηση της Υπουργού Εργασίας, έχει προβεί σε έκκληση προς τους γενικούς διευθυντές των τραπεζών και υπήρξε «πλήρης ανταπόκριση» ως προς τα εξής:

• «Τάχιστες διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών».

• «Τα παραχωρηθέντα από το Υπουργείο Εργασίας επιδόματα δεν θα χρησιμοποιηθούν έναντι οιωνδήποτε δανειακών ή άλλων υποχρεώσεων των πελατών».

• «Θα καλούνται όσοι πολίτες δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και προκειμένου να καταστεί δυνατό το έμβασμα επιδομάτων, να αποταθούν για άνοιγμα λογαριασμού άμεσα σε τραπεζικό οργανισμό».

• «Πλάνο καταγραφής πελατών άνω των 60 ετών που δεν διαθέτουν τραπεζική κάρτα με λογαριασμό τους, για να τους παρασχεθεί άμεσα και δωρεάν τραπεζική κάρτα για υπηρεσίες που προσφέρονται από ATMs».

Σημειώνεται ότι μέχρι τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί 69.725 ηλεκτρονικές δηλώσεις στοιχείων τραπεζικών λογαριασμού για τα ειδικά σχέδια λόγω του κορονοϊού, καθώς και 4.353 ηλεκτρονικές αιτήσεις για το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας, 6.180 αιτήσεις για το Ειδικό Επίδομα Φροντίδας Παιδιών και 6.153 αιτήσεις για το Ειδικό Επίδομα Αυτοτελώς Εργαζομένων.

Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι το Σχέδιο Πλήρους και Μερικής Αναστολής Εργασιών θα καλύψει 220 χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με τη συνολική δαπάνη να υπολογίζεται στα 182 εκατ. ευρώ. Το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί ως Ειδικό Ανεργιακό Επίδομα για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.214 ευρώ.

Επίσης, εκτιμάται ότι το Σχέδιο Αυτοτελώς Εργαζομένων θα καλύψει 40 χιλιάδες πρόσωπα, με τη συνολική δαπάνη να υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι το επίδομα θα κυμαίνεται μεταξύ 300 – 900 ευρώ για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων (16/3/2020 μέχρι 12/4/2020), ανάλογα με τις ασφαλιστικές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου.

Ακόμη, η δαπάνη για την Ειδική Άδεια εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ. Το μέγιστο ύψος επιδόματος για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή 1.200 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες.

Επιπρόσθετα, η δαπάνη για το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ για κάθε 20 χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοτελώς εργαζόμενους. Το ανώτατο ποσό που δύναται να καταβληθεί για περίοδο ενός μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.214 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για τα επιδόματα είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα (www.coronavirus.mlsi.gov.cy) και μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Επισημαίνεται επίσης ότι το Υπουργείο Εργασίας άνοιξε πύλη (www.pay.sid.mlsi.gov.cy/CovidForms/FormEea006Servlet), στην οποία οι δικαιούχοι μπορούν να καταχωρίζουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (iban), ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων αλλά και η καταβολή των επιδομάτων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου