Δίωρη αποχή την Τρίτη από τους μαθητές

Οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δίνουν τελειωτικό κτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση

DIADILWSI MATHITES

Δίωρη αποχή από τα μαθήματα αποφάσισαν οι μαθητές για την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, την 3η και 4η περίοδο, λόγω της αφόρητης πίεσης που επικρατεί στα σχολεία, με την επιβολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Προειδοποιούν πως σε περίπτωση που δεν καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των μέτρων.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών εξέτασε χθες την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε σχετικά με το μείζον ζήτημα της ενδυνάμωσης του εξετετασιοκεντρικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, καλεί τους μαθητές στην άμεση λήψη μέτρων Συγκεκριμένα, η ηγεσία των μαθητών σημειώνει πως η φιλοσοφία των εξετάσεων ανά τετράμηνο οδηγεί στην αύξηση του άγχους των μαθητών, στην ενίσχυση της βαθμοθηρίας, του ατομικισμού και της παραπαιδείας δίνοντας τελειωτικό κτύπημα στην έννοια της ολόπλευρης μόρφωσης.

Το μαθητικό κίνημα προειδοποιεί από το 2016 για τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα έχει το μέτρο των εξετάσεων ανά τετράμηνο, σημειώνοντας ότι «η ύλη δεν μπορεί να καλυφτεί, ενώ όλη η αξιολόγηση περιστρέφεται γύρω από την προετοιμασία μας για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, δίνοντας λίγη ως καθόλου σημασία στα μη εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και σε τρόπους εναλλακτικής αξιολόγησης». Σχετικά με την πολυδιαφημιζόμενη μείωση της πίεσης σε μαθητές και καθηγητές μέσω της μείωσης των διαγωνισμάτων, υποδεικνύουν πως αυτό δεν έχει γίνει, καθώς «από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα οι μαθητές έχουν σχεδόν κάθε μέρα γραπτή αξιολόγηση».

Αποπροσανατολισμός από την ουσία

Οι μαθητές καταγγέλλουν το Υπουργείο Παιδείας ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, ρίχνοντας την ευθύνη στους καθηγητές «γιατί δήθεν δεν ακολουθούν τις εγκυκλίους». Όπως εξηγούν, «όταν ένα σύστημα έχει στο επίκεντρο της αξιολόγησης εξετάσεις, πόσο μάλλον εξετάσεις στο κάθε τετράμηνο, είναι ξεκάθαρο ότι μεγαλώνει την πίεση, το άγχος, τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών και τον αγώνα δρόμου για κάλυψη της ύλης». Συνέπειες για τις οποίες προειδοποιούσαν από πέρσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Κάλπικος διάλογος

Η συνεχής επίκληση της νομοθεσίας από το Υπουργείο είναι ακόμη ένα επιχείρημα που πέφτει στο κενό, αναφέρει η ΠΣΕΜ, εξηγώντας ότι «για έναν ολόκληρο χρόνο μας καλούσαν σε ένα “διάλογο” στον οποίο επέμεναν ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να τροποποιηθεί παρ’ όλες τις εκκλήσεις μας. Δεν έλαβαν ποτέ υπόψη τη δική μας άποψη, ο διάλογος αποδείχτηκε ένα φιάσκο και εν τέλει τροποποίησαν τη νομοθεσία έτσι όπως τους βόλευε τον περασμένο Ιούλιο! Η νομοθεσία δεν είναι ούτε οι δέκα εντολές ούτε η Αγία Γραφή». Η νομοθεσία πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, προσθέτουν οι μαθητές, και αυτή η νομοθεσία κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μαθητών, των καθηγητών και της κοινωνίας, γεγονός που αποδεικνύουν και οι αυθόρμητες αντιδράσεις από μαθητές την περασμένη βδομάδα. Με βάση τα πιο πάνω, η ΠΣΕΜ απαιτεί την «άμεση τροποποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση του εκτρώματος των εξετάσεων ανά τετράμηνο». Ως εκ τούτου, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης τους μαθητές σε ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, την 3η και 4η περίοδο. Εν κατακλείδι, οι μαθητές προειδοποιούν πως σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν καταθέσει άμεσα στη Βουλή την τροποποίηση της νομοθεσίας και την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, θα προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικά μέτρα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Σήμερα στην κάλπη οι εκπαιδευτικοί

Εν τω μεταξύ, στις κάλπες κατέρχονται σήμερα πέραν των πεντέμισι χιλιάδων εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης για να ψηφίσουν εάν «Συμφωνούν» ή «Διαφωνούν» να γίνουν απεργίες/στάσεις εργασίας τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων. Το αποτέλεσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα ξεκαθαρίσει με αυτόν τον τρόπο το τοπίο. Είτε θα απορριφθούν τα μέτρα, με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας να προχωρούν κανονικά, είτε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο θα πάρει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε απεργίες ή στάσεις εργασίας. Στο δημοψήφισμα του Ιανουαρίου 2018 τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα, αφού το 75,66% της βάσης των εκπαιδευτικών τάχθηκε κατά των εξετάσεων, ενώ μόλις το 24,34% τάχθηκε υπέρ των εξετάσεων. Ωστόσο σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και με την πλάστιγγα να γέρνει προς την απόρριψη της λήψης μέτρων από πλευράς των εκπαιδευτικών. Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy