Αναβολή της ψήφισης των νέων σχολικών κανονισμών

Το ν/σ το οποίο τροποποιεί τους σχολικούς κανονισμούς δεν θα οδηγηθεί τελικά στην αυριανή σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΑΚΕΛ στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι κανονισμοί αποσύρθηκαν από την ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε πρόθεση να καταθέσει τροπολογίες.

Την αναβολή της ψήφισης αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων του Νομοσχεδίου που αφορά στους σχολικούς κανονισμούς και τις εξετάσεις ανά τετράμηνο χαιρετίζει η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ αναφέρει πως “μετά από πιέσεις του μαθητικού κινήματος η αυριανή ψήφιση του Νομοσχεδίου αναβλήθηκε και αυτό αποτελεί επιτυχία του δικού μας αγώνα και των χιλιάδων συμμαθητών μας”.

Προσθέτει ότι “θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μαζί με τους συμμαθητές μας, τον αγώνα για τα δικαιώματα μας διότι με αγώνες και θυσίες μπορούμε να κερδίσουμε πολλά”.

Η ΠΣΕΜ καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας και τους υπόλοιπους, “για τις κατηγορίες τους σε βάρος της ΠΣΕΜ, ότι είμαστε υποκινούμενοι” και υπενθυμίζει απλά ότι “ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος”.

Διερωτάται εάν “είναι και αυτός υποκινούμενος;” και αναφέρει ότι “ο μοναδικός υποκινητής του μαθητικού κινήματος είναι το όραμα μας για ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο”.

Η ΠΣΕΜ δηλώνει πως βρίσκεται “στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να μεταφέρουμε τις απόψεις και τις εισηγήσεις μας μέχρι τη ψήφιση στη Βουλή όποτε και αν αυτή τελικά γίνει, απόψεις και θέσεις που να οδηγούν τη Δημόσια Εκπαίδευση βήματα μπροστά”.

Νέα κινητοποίηση από τους μαθητές

Νωρίτερα, σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους κατήλθαν σήμερα οι μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση, διαμαρτυρώμενοι για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στους κανονισμούς, οι οποίες μεταξύ άλλων προνοούν και την πραγματοποίηση εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Σε ανακοίνωση της η ΠΣΕΜ εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης και έμειναν έξω από τις τάξεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανονισμούς λειτουργίας και συγκεκριμένα με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Οι μαθητές, αναφέρει η ΠΣΕΜ, απέδειξαν ότι όσες απειλές και να δεχτούν από Υπουργείο και διευθύνσεις, αντιδρούν και διεκδικούν τα δικαιώματα τους, προσθέτοντας ότι η οργάνωση θεωρεί πως δεν είναι καθόλου τυχαία η προσπάθεια του Υπουργείου να αποσύρει από τους νέους κανονισμούς το δικαίωμα των μαθητών να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΠΣΕΜ.

«Από τον περασμένο Νοέμβριο μεταφέρουμε στο Υπουργείο την αντίθεση μας. Συμμετείχαμε στο διάλογο χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις μας, πραγματοποιήσαμε μονόωρη αποχή, δημοψήφισμα με 13500 συμμετέχοντες, συνελεύσεις σχολείων, επαρχιακές συνδιασκέψεις, συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, συναντήσεις με Υπουργείο και αρμόδιους φορείς, με αποκορύφωμα την 4ωρη αποχή από τα μαθήματα με Παγκύπρια Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή. Το σημερινό μέτρο ήταν η κορύφωση του αγώνα μας. Το τελευταίο μέτρο αντίδρασης μας, συμβολίζει το κλείσιμο του ανθρώπινου σχολείου και την ταφόπλακα στη δημοκρατική σκέψη και άποψη εντός της εκπαίδευσης.

Όσοι εμποδίζουν τους μαθητές να διεκδικήσουν και να αντιδράσουν τα δικαιώματα τους, θα είναι υπόλογοι των πράξεων τους για τους αυριανούς πολίτες. Να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών, που είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από τους νέους κανονισμούς.

Οι νέοι κανονισμοί αύριο Παρασκευή θα τεθούν προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Καλούμε όσα κόμματα επί διακυβέρνησης τους έδωσαν αγώνες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσα στα σχολεία, να μην αφήσουν να γίνει αυτή η συντηρητική στροφή της δημόσιας εκπαίδευσης.»

Σημειώνεται πάντως ότι με τη στάση εργασίας εξέφρασε διαφωνία η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ανακαλώντας την αρχική απόφαση της για στήριξη της αποχής, ωστόσο από την απόφαση της συνομοσπονδίας διαφοροποιήθηκαν οι Ομοσπονδίες της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Image May Contain: One Or More People, People Standing, Crowd, Sky And Outdoor

 

Image May Contain: 2 People, People Standing And Outdoor

 

Image May Contain: One Or More People

 

Image May Contain: One Or More People And Crowd

 

Image May Contain: 1 Person, Standing, Walking And Outdoor

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.