Δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζομένοι στην ΑΗΚ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 07:30 μέχρι τις 09:30 το πρωί, των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), οι οποίοι διαμαρτύρονται για την παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και καλούν το ΔΣ του Οργανισμού και τα αρμόδια Υπουργεία σε διάλογο για επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Σε δηλώσεις ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι η ΑΗΚ είναι ένας από τους μεγάλους οργανισμούς του τόπου που προϋπήρχαν της Δημοκρατίας και έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη και σταθερότητα του τόπου, προσθέτοντας ότι «τα οποιαδήποτε θέματα προκύπτουν είτε σε σχέση με την προοπτική και βιωσιμότητα της Αρχής είτε καθαρά εργασιακά θα πρέπει να προσεγγίζονται μέσα από ένα φίλτρο του δομημένου διαλόγου και των εργασιακών θεσμίων που επικρατούν στον τόπο εδώ και έξι δεκαετίες».

«Αναμένουμε ότι όλοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο των θεμάτων που το προσωπικό εγείρει και για τα οποία αντιδρά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα της μετεξέλιξης των ταμείων ιατρικής περίθαλψης, ο κ. Ηλία είπε ότι «είναι ταμεία τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα από διαδοχικές συλλογικές συμβάσεις και συσσώρευση του συγκεκριμένου ωφελήματος προς όφελος των εργαζομένων προκειμένου αλληλέγγυα να έχουν μια ιατρική περίθαλψη», προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλάζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνταν μέχρι σήμερα.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «κανένας δεν μπορεί μονομερώς να διαφοροποιεί και να καταστρατηγεί συμβάσεις και θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος, προκειμένου να μετεξελιχθούν τα υφιστάμενα ταμεία υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα του ΓεΣΥ και να συνεχίσουν να λειτουργούν συμπληρωματικά στις καλύψεις που το ΓεΣΥ μέσα από τον ίδιο τον σχεδιασμό του, δεν παρέχει, όπως είναι τα οδοντιατρικά, τα οπτικά, τα ακουστικά, τα ψυχιατρικά και κάποια φάρμακα».

Ο κ. Ηλία είπε ότι απαιτεί διάλογος εντός οργανισμού αλλά και διάλογος και κατανόηση από την πολιτεία στο σύνολο προκειμένου να μετεξελιχθούν αυτά τα ταμεία, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2019 για κατάργηση των ταμείων μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Αναφέροντας ότι για το θέμα έχουν γίνει συναντήσεις των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ είπε ότι «υπάρχει μια συνεννόηση για να διαφυλαχθεί η ομαλή μετεξέλιξη των συμβάσεων σε περιβάλλον ΓεΣΥ και παράλληλα τα ταμεία να συνεχίσουν να παρέχουν συμπληρωματικές καλύψεις προς το ΓεΣΥ».

Είπε ακόμη ότι το θέμα των ταμείων υγείας δεν είναι θέμα των εργαζομένων στην ΑΗΚ μόνο και πρόσθεσε ότι «αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα γενικότερο και πρόβλημα πολιτικής τότε θα τύχει χειρισμού από την ομοσπονδία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δραστηριοποιούμαστε λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να διαφυλαχθούν οι συμβάσεις και το περιεχόμενο τους τα οποία χρονολογούνται».

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου εξέφρασε τη στήριξη της συντεχνίας προς τους εργαζομένους της ΑΗΚ και πρόσθεσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι υποδειγματικός γιατί οι εργαζόμενοι αξιολογούν, όπως είπε, «την ισχυροποίηση της θέσης της ΑΗΚ ως πολύ σοβαρό ζήτημα για τους ίδιους και, πέραν από τις εργασιακές σχέσεις τις οποίες φυσικά και θέλουμε να είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μας ενδιαφέρει πώς η ΑΗΚ δυναμώνει τη θέση της για να μπορεί να αντέξει στις σημερινές συνθήκες που είναι έντονα ανταγωνιστικές».

Ο κ. Γρηγορίου είπε ακόμη ότι οι συντεχνίες και γενικά το συνδικαλιστικό κίνημα στην ΑΗΚ έχουν δείξει πολλή υπευθυνότητα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και δη στα ταμεία υγείας, προσθέτοντας ότι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η συνεννόηση που έγινε με την Υπουργό (Εργασίας) αλλά τελικά δεν μπόρεσε να εκφραστεί σε αποτέλεσμα».

«Το να υπάρχει μία απόφαση που στην ουσία αφήνει τα ταμεία με μηδενικό αποτέλεσμα, είναι κάτι που παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις, αποτελεί μονομερή απόφαση και αν δεν αλλάξει στα πλαίσια των δύο συναντήσεων που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο με την παρουσία των συντεχνιών και στη συνάντηση με την Υπουργό, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα υπερασπιζόμενοι αρχές και εργασιακές σχέσεις κλιμακώνοντας αυτές τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα αυτονόητα, την σωστή λειτουργία των εργασιακών σχέσεων», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Πέτρος Πετρίδης είπε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ ξεκίνησαν σήμερα τις κινητοποιήσεις που είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό, προσθέτοντας ότι φαίνεται στο διάστημα από την εξαγγελία των μέτρων μέχρι και σήμερα δεν έγινε οτιδήποτε το ουσιαστικό ούτως ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι για να διεξαχθεί ένας διάλογος.

Ανέφερε ότι η μοναδική διαδικασία που έγινε μέσα σε αυτό το διάστημα ήταν μία πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας, ως καθ΄ ύλην αρμόδια για τα θέματα της παραβίασης των συλλογικών συμβάσεων και πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι η συναντίληψη που δημιουργήθηκε σε αυτή τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας προσκρούει στην πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών».

Αναφέροντας ότι τίποτα άλλο δεν υπάρχει προς το παρόν στο προσκήνιο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αν και εφόσον αυτή η τακτική συνεχιστεί δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε και τα οποία είναι τα θέματα που αφορούν την βιωσιμότητα της ΑΗΚ και τα εργασιακά θέματα».

Αναφερόμενος στα εργασιακά θέματα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτά είναι το θέμα του Ταμείου Υγείας για το οποίο με μια απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2019 παραβίασε τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης, λέγοντας ότι τον Ιούνιο του 2020 δεν θα υπάρχουν πλέον τα ταμεία».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι «θέμα παραβίασης συλλογικών συμβάσεων και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε και αναμένουμε ότι η όλη διαδικασία θα εξελιχθεί ούτως ώστε τα ταμεία υγείας να παραμείνουν ως συμπληρωματικά του ΓεΣΥ, το οποίο έχουμε υποστηρίξει και στο οποίο συμμετέχουμε».

«Το Ταμείο Υγείας των υπαλλήλων της ΑΗΚ ως συμπληρωματικό αποτελεί περιουσία των εργαζομένων και ως τέτοια θα πρέπει να παραμείνει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα εργασιακά θέματα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επαναφορά του νομοσχεδίου για την μερισματική πολιτική που προνοεί ότι το κράτος θα μπορεί να αντλεί μέρισμα από τα αποθεματικά της Αρχής, τη συμμετοχή της ΑΗΚ με ποσοστό 30% στην εταιρεία ετοιμασίας των υποδομών του φυσικού αερίου με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να πάει φυσικό αέριο στον σταθμό της Δεκέλειας για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής για την ασφάλεια του εφοδιασμού, την διασπορά της παραγωγής και την διατήρηση του στρατηγικού χώρου της Δεκέλειας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy