Δίωρη στάση εργασίας στον Δήμο Πάφου

Αρνείται να σεβαστεί τη λειτουργία ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχονται σήμερα (10:00-12:00) οι εργαζόμενοι στον Δήμο Πάφου, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση του δήμου να στελεχώσει τις υπηρεσίες του και να υλοποιήσει τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ΕΣΤΑ ΣΕΚ και ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ ΔΕΟΚ, υπήρξε εργατική διαφορά με το δήμο.

Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και έγινε διαμεσολάβηση από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Το αποτέλεσμά της συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, ο δήμος δεν εφάρμοσε τη συμφωνία.

Ο Δήμος Πάφου θα έπρεπε να υλοποιήσει την πλήρωση 22 θέσεων εργατών μέχρι 31 Ιανουαρίου 2022, την πλήρωση 3 θέσεων προαγωγής γραμματειακών λειτουργών μέχρι 31 Μαρτίου 2022, την καταβολή καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Ευημερίας άμεσα και δημιουργία νέων κανονισμών λειτουργίας επίσης μέχρι 31 Μαρτίου. Ακόμη σε σχέση με το ωράριο Τροχονομίας, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί συνάντηση εντός Ιανουαρίου 2022 για διευθέτηση του θέματος λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόνοιες του Περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας Νόμου του 2002 (Ν63(Ι)2002) στη μη καταβολή συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, προστίθεται στην ανακοίνωση, έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαβούλευσης μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στον τόπο μας, αλλά διαπιστώνει ότι ο Δήμος Πάφου αρνείται να σεβαστεί την ανάγκη για λειτουργία ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων στο δήμο.

Ως εκ τούτου και μη έχοντας άλλη επιλογή, αναφέρεται, οι Τοπικές Επιτροπές των εργαζομένων όντας εξουσιοδοτημένες από τη μυστική ψηφοφορία με τη χρήση κάλπης έχουν αποφασίσει ομόφωνα την πραγματοποίηση 2ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας σήμερα Πέμπτη 28/7/2022, δίνοντας την προβλεπόμενη από τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων 10ήμερη προειδοποίηση, προκειμένου να διεκδικήσουν με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματά τους.

Το προσωπικό του Δήμου Πάφου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απολογούνται προς τους δημότες για τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη στάση εργασίας, αλλά δεν είχαν άλλη επιλογή.

Κλιμάκωση αγώνα

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Πάφου, Δημήτρης Επιφανίου, ανέφερε ότι οι εργασιακές σχέσεις στον Δήμο Πάφου είναι απαράδεκτες και πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει διάλογος με το δήμο, τότε τον Σεπτέμβριο θα κλιμακωθούν τα μέτρα.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.