Διορισμοί για τους ημετέρους αλλά ανελέητη εργασιακή εκμετάλλευση στους εκπαιδευτικούς ΑΒΠ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ η Επ. Ελέγχου συζητούσε τη μετατροπή συνεργατών του Προέδρου σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΠρονομιακή μεταχείριση για τους ημέτερους, ενώ οι εκπαιδευτικοί ΑΒΠ σε ανελέητη εργασιακή εκμετάλλευση

 

Κρατώντας πανό με συνθήματα κατά της αγοράς υπηρεσιών και ζητώντας δικαίωση στο αίτημά τους για μετατροπή τους σε υπάλληλους του Υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικοί στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας (ΑΒΠ) προχώρησαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Οι εργαζόμενοι ζητούν να καταργηθεί το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στο οποίο βρίσκονται από το 2013 και να μετατραπούν σε εργαζομένους στο Υπουργείο, όπως εξάλλου είναι και η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος της μετατροπής των τεσσάρων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκτάκτους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Οι εν λόγω συνεργάτες προσλήφθηκαν το 2013 με αγορά υπηρεσιών και μετατράπηκαν σε μισθωτούς το 2018 και έπειτα σε εκτάκτους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Την ίδια στιγμή που οι συνεργάτες του Προεδρικού ενδεχομένως να τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης, οι εν λόγω εκπαιδευτικοί στα ΑΒΠ συνεχίζουν να υπόκεινται σε μια ανελέητη εργασιακή εκμετάλλευση και να στερούνται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Το ΥΠΠΑΝ, παράλληλα, δεν δείχνει καμία διάθεση ή έστω ενδιαφέρον για επίλυση του ζητήματος.

Σε δηλώσεις του κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Σάββας Τούλουπος, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, είπε πως οι εκπαιδευτικοί στα ΑΒΠ διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετέτρεψε από το 2013 τους εργαζομένους από εργοδοτούμενους σε αυτοεργοδοτούμενους. Υπενθύμισε ότι το Δικαστήριο είχε αποφασίσει πως η απόφαση του διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν λανθασμένη και άκυρη. Ωστόσο, πρόσθεσε, αντί να διορθωθεί αυτή η απόφαση, συνεχίζεται το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. «Εμείς ζητούμε ίση μεταχείριση όλων και από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο στην υπόθεσή μας, καλούμε άμεσα όπως τερματιστεί η αγορά υπηρεσιών και επανέλθει το καθεστώς εργοδότησης όπως ήταν», είπε και σημείωσε πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να ξαναρχίσει ο διάλογος ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο ΓΓ ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, είπε πως αυτοί οι εργαζόμενοι στερήθηκαν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα όταν μετατράπηκαν το 2013 σε αυτοεργοδοτούμενους με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών. «Ζητούμε να επανέλθει η σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου, να καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών και να εφαρμοστεί η ίση μεταχείριση εργαζομένων, όπως συμβαίνει όχι μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στον τόπο μας», είπε. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως είχαν μπει σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, είχαν απαντήσει σε όλες τις ανησυχίες που είχε προβάλει το Υπουργείο για τυχόν προβλήματα από τη μετατροπή των εργαζομένων σε μισθωτούς και είχε διαπιστωθεί πως δεν δημιουργείτο κανένα πρόβλημα. Τόνισε δε πως υπάρχει και η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζομένους. Δυστυχώς, συνέχισε, το κράτος δεν έχει σεβαστεί ούτε την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά ούτε τις προσπάθειες που έγιναν. Ανέφερε, τέλος, πως η μετατροπή τους σε εργοδοτουμένους δεν δημιουργεί οποιοδήποτε επιπλέον κόστος στο κράτος.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.