Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν τις τηλεοπτικές παραγωγές

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι του θεάτρου, αλλά και να θέσει τις βάσεις ώστε με το πέρας της πανδημίας να τεθεί σε πλήρη λειτουργία όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Συγκεκριμένα, ο ΘΟΚ παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων του Σχεδίου Θυμέλη για το β’ εξάμηνο μέχρι τις 3 Μαΐου 2020.

Παράλληλα, αίρεται ο όρος του Σχεδίου Θυμέλη που αφορά στην αναβολή πρεμιέρας για τρεις μήνες μετά τη δηλωμένη στην αίτηση πρεμιέρα. Οι παραγωγές που έχουν εγκριθεί για επιχορήγηση στο α’ εξάμηνο του Σχεδίου Θυμέλη, νοουμένου ότι θα προηγηθεί ενημέρωση του ΘΟΚ, μπορούν να προγραμματίσουν υλοποίηση μέχρι 31/12/2020.

Επίσης, οι θεατρικοί φορείς που επιχορηγούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου και είχαν προγραμματισμένη πρεμιέρα στο διάστημα 10 Μαρτίου-16 Απριλίου θα λάβουν χορηγία.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ, Αντιγόνη Αθηαινίτη, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι τα μέτρα πάρθηκαν έχοντας ως άξονα τις ανησυχίες των ανθρώπων του θεάτρου.

Διευκρίνισε ότι ο ΘΟΚ θα εξετάζει κάθε περίπτωση θεατρικής παράστασης ξεχωριστά και θα υπάρχει μία νομότυπη χαλαρότητα.

Ανέφερε ότι οι θεατρικοί φορείς που εμπίπτουν των κριτηρίων θα λάβουν τη χορηγία σε τρεις δόσεις, η πρώτη θα ανέρχεται στο 50% και οι άλλες δύο θα είναι ισόποσες.

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει

Το ΑΚΕΛ, μέσω του επικεφαλής του Πολιτιστικού Γραφείου του, Κώστα Κώστα, χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβε ο ΘΟΚ.

«Το γενικό πλαίσιο των αποφάσεων, το οποίο εξαγγέλθηκε χωρίς χρονοτριβή, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μας χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι οι κυβερνώντες έλαβαν υπόψιν τους τις προτάσεις του ΑΚΕΛ», υπογράμμισε ο κ. Κώστα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Άστρα», το μέλος της επιτροπής καλλιτεχνών θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Προκόπης Αγαθοκλέους, δήλωσε ότι τα μέτρα δίνουν μία ανάσα στα θεατρικά σχήματα.

«Μας προβληματίζει όμως το γεγονός ότι δεν έχει εξευρεθεί λύση για τα άτομα που εργάζονται στις τηλεοπτικές σειρές, διότι δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση».

Ο κ. Αγαθοκλέους τόνισε ότι αναμένουν από την κυβέρνηση να συμπεριληφθούν στα μέτρα που αποφασίστηκαν οι ηθοποιοί και τα συνεργεία των τηλεοπτικών παραγωγών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών, Ανδρέας Τσέλεπος, ανέφερε στον «Άστρα» ότι υπάρχουν πολλά κενά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τους ανθρώπους του Πολιτισμού, «διότι κανείς δεν σκέφτηκε πώς δουλεύει το επάγγελμα στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο». Τόνισε, δε, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει είναι στις εξωτερικές παραγωγές.

Η Χριστίνα Χριστόφια, μιλώντας εκ μέρους του πολιτιστικού γραφείου του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι είναι θετικά τα μέτρα που ελήφθησαν για τους εργαζόμενους του θεάτρου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός προγράμματος που θα στηρίζει τους φορείς και τους ανθρώπους του Πολιτισμού στο σύνολό τους και να προβεί σε ανάλογες αποζημιώσεις.

«Νιώθω την ανάγκη να πω ότι το μόνο κόμμα που έχει καταρτίσει ολοκληρωμένες προτάσεις για μέτρα στήριξης των εργαζομένων του πολιτισμού είναι το ΑΚΕΛ, διότι ένα μέρος των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί είναι απόκοτο των προτάσεων και των πιέσεών του», επεσήμανε.

Κωστής Πιτσιλλούδης