Διπλάσιες αναδιαρθρώσεις δανείων στις επιχειρήσεις, αλλά μείωση στα στεγαστικά

Οι τράπεζες είναι λιγότερο συγκαταβατικές στα δάνεια που συνοδεύονται από ισχυρές εμπράγματες εξασφαλίσεις

 

Με δύο ταχύτητες κινούνται οι τράπεζες όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, αφού παρατηρείται σημαντική αύξηση στα δάνεια των επιχειρήσεων, αλλά και μείωση στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το πρώτο τετράμηνο (μετά τη λήψη του μορατόριουμ στις δόσεις) δόθηκαν 844,7 εκατ. ευρώ δάνεια για σκοπούς αναδιάρθρωσης παλαιότερων δανείων, σε σύγκριση με 356,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 136,9%.

Ωστόσο η αύξηση αφορά κυρίως τα δάνεια των επιχειρήσεων, καθώς και τα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από περιορισμένες εξασφαλίσεις, ενώ αντίθετα στα στεγαστικά δάνεια παρατηρείται μείωση. Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο δόθηκαν στις επιχειρήσεις δάνεια ύψους 738,4 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση παλαιότερων δανείων, σε σύγκριση με 276,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 167,1%. Επίσης, δόθηκαν 16,1 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση καταναλωτικών δανείων των νοικοκυριών, σε σύγκριση με 6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 168,3%. Ακόμη, δόθηκαν 33,4 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση άλλων τύπων δανείων των νοικοκυριών, σε σύγκριση με 15 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 122,7%. Παρά ταύτα, οι αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 3,7%, αφού το πρώτο τετράμηνο περιορίστηκαν στα 56,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 59 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τα δάνεια των επιχειρήσεων και τα δάνεια των νοικοκυριών τα οποία συνοδεύονται από περιορισμένες εξασφαλίσεις, εξού και είναι πιο συγκαταβατικές στις αναδιαρθρώσεις. Αντίθετα, στα στεγαστικά δάνεια είναι λιγότερο συγκαταβατικές, κυρίως λόγω των ισχυρών εξασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων, το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο του 2020, είχαν ενταχθεί δάνεια (από τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) συνολικού ύψους 11,75 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,67 δις ευρώ αφορούν νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 7,07 δις ευρώ επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται επίσης ότι τον Φεβρουάριο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες έφτασαν στα 5,14 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,76 δις ευρώ αφορούν νοικοκυριά και 2,16 δις ευρώ επιχειρήσεις.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι το πρώτο δίμηνο μετά τη λήξη του μορατόριουμ στις δόσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 33 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.