Διπλάσιες οι δόσεις των δανείων στην Κύπρο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

Είμαστε στην τρίτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια με βάση στοιχεία της ΕΚΤ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Οι δόσεις των δανείων στην Κύπρο είναι διπλάσιες και βάλε από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το σχετικά υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Κύπρο ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας ανέρχεται στο 2,07%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,38%. Δηλαδή για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ τα νοικοκυριά στην Κύπρο καλούνται να πληρώσουν μόνο για τον τόκο 4.140 ευρώ το χρόνο ή 345 ευρώ το μήνα, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.760 ευρώ το χρόνο ή 230 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τέταρτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια, πίσω από την Ιρλανδία (2,79%), την Ελλάδα (2,74%) και τη Λετονία (2,37%). Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τα χαμηλότερα επιτόκια είναι η Πορτογαλία (0,85%) και η Φινλανδία (0,89%).

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα δάνεια των επιχειρήσεων, αφού ο σύνθετος δείκτης στην Κύπρο φτάνει στο 3,17%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,41%. Δηλαδή για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι επιχειρήσεις στην Κύπρο καλούνται να πληρώσουν μόνο για τον τόκο 6.340 ευρώ το χρόνο ή 528 ευρώ το μήνα, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.820 ευρώ το χρόνο ή 235 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση με τα υψηλότερα επιτόκια, πίσω από τη Μάλτα (3,82%) και την Ιρλανδία (3,29%). Από την άλλη πλευρά, οι χώρες με τα χαμηλότερα επιτόκια είναι η Ολλανδία (0,86%) και το Λουξεμβούργο (1,23%).

Χαμηλά τα επιτόκια στις καταθέσεις

Σημειώνεται ότι τα υψηλά επιτόκια στα δάνεια δεν δικαιολογούνται από το κόστος το οποίο πληρώνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις, αφού αυτό είναι χαμηλό.

Στις καταθέσεις από τα νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια μέχρι ένα έτος τα επιτόκια στην Κύπρο ανέρχονται μόλις στο 0,07%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 0,17%. Δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες πληρώνουν πολύ χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις των νοικοκυριών, ενώ χρεώνουν πολύ υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια. Και αυτό φυσικά τους αποφέρει μεγάλα υπερκέρδη. Οι χώρες με τα πιο υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις είναι η Ολλανδία (1%) και η Ιταλία (0,64%), ενώ από την άλλη πλευρά οι χώρες με τα πιο χαμηλά επιτόκια είναι το Λουξεμβούργο (-0,39%) και η Ισπανία (0,01%).

Επίσης στις καταθέσεις των επιχειρήσεων με συμφωνημένη διάρκεια μέχρι ένα έτος τα επιτόκια στην Κύπρο είναι 0%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι αρνητικός (-0,31%). Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτό δεν αφορά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αφού οι περισσότερες και ειδικά οι μικρομεσαίες είναι καταχρεωμένες. Οι χώρες με τα υψηλότερα επιτόκια είναι η Μάλτα (0,42%) και η Εσθονία (0,23%). Από την άλλη πλευρά, εννέα χώρες της ευρωζώνης έχουν αρνητικά επιτόκια. Πρόκειται για την Ιρλανδία (-0.5%), Γερμανία (-0.48%), Αυστρία (-0.44%), Ολλανδία (-0.33%), Σλοβακία (-0.32%), Λουξεμβούργο (-0.22%), Ισπανία (-0.2%), Βέλγιο (-0.18%) και Γαλλία (-0.09%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.