Με τις αναπομπές ή τις αναφορές φιλολαϊκών νομοθεσιών, ο Πρόεδρος οδηγεί σε παρέλκυση την όλη διαδικασία
Του Μιχάλη Μιχαήλ
Διαφορετικές είναι οι οπτικές σχολιασμού του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ σε σχέση με τα φιλολαϊκά νομοσχέδια που αναπέμπει ή αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης υπέδειξε ότι με τη μέθοδο αυτή, ουσιαστικά ο Πρόεδρος αχρηστεύει τα νομοσχέδια. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας χαρακτηρίζει ως λαϊκισμό τη στάση της πλειοψηφίας της Βουλής και την κατηγορεί ότι προσδοκά σε βραχυπρόθεσμο όφελος. Διαφορά απόψεων υπάρχει και στο τι πρέπει να γίνει στο Κυπριακό.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Το Κυπριακό βρίσκεται σε παρατεταμένο αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Με ποιον τρόπο μπορεί να ανατραπεί αυτό το δεδομένο και να επαναρχίσουν συνομιλίες πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο;
- Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία έχουν τα φόντα για να πετύχουν κάτι τέτοιο;
- Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στηρίζει τις οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Η τελευταία αναπομπή των νόμων για μείωση ΦΠΑ σε καύσιμα-ρεύμα και το νόμο για αναστολή εκποιήσεων είναι προς αυτή την κατεύθυνση;
- Σε σχέση με τον Ακάμα, πώς μπορεί να εξασφαλιστεί και να διασφαλιστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την όποιας μορφής ανάπτυξη;
Α. ΠΑΣΙΟΥΡΤΙΔΗΣ:
Έτοιμος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να εργαστεί για να διαρρήξει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
- Ένας τρόπος υπάρχει για να ανατρέψουμε τη διαφαινόμενη διχοτόμηση και την απαξίωση της Κύπρου και για να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη αξιοπιστία μας, η οποία έχει ισοπεδωθεί από τις λανθασμένες πολιτικές και παλινωδίες του Ν. Αναστασιάδη και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ. Πρέπει να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες, δημιουργώντας δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις. Πρέπει επίσης όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εφαρμόσουν όσα ζητά επανειλημμένα ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, στη διαφύλαξη του υφιστάμενου όγκου εργασίας, του πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων. Η πλευρά μας πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα για την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του πλαισίου Γκουτέρες. Να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, όπως τονίζει και ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
- Θεωρώ ότι μόνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει την ικανότητα να διαρρήξει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό. Διαθέτει μακρόχρονη διαπραγματευτική εμπειρία και είναι άριστος γνώστης όλων των πτυχών του Κυπριακού, είναι και ένας τεχνοκράτης, ο οποίος μέσα από τις διεθνείς επαφές μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες, οι οποίες θα ευνοούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Α. Μαυρογιάννης ήταν ο μόνος ο οποίος τις κρίσιμες στιγμές πίεζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, οι ανθυποψήφιοί του δημιουργούσαν, χρησιμοποιώντας διάφορες ανυπόστατες προφάσεις, εμπόδια στις όποιες ενέργειες γίνονταν για να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά ότι ο έχων το τελικό πρόσταγμα, όσον αφορά το Κυπριακό, δηλαδή ο Πρόεδρος, ουδέποτε έκανε το τελευταίο βήμα προς την επίλυση του Κυπριακού, τότε αναπόφευκτα δεν μπορούν να αποτελούν επιλογή οι δύο υποψήφιοι που δηλώνουν ότι θέλουν να είναι συνεχιστές του, δηλαδή ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
- Προφανώς και η τελευταία αναπομπή κάθε άλλο παρά στήριξη στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες μπορεί να χαρακτηριστεί. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η παρούσα κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την αναφορά και την αναπομπή διαφόρων φιλολαϊκών νομοθεσιών, οδηγεί σε παρέλκυση την όλη διαδικασία. Διότι μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να γνωματεύσει, θα περάσουν αρκετοί μήνες και τα νομοθετήματα θα καταστούν άνευ ουσιαστικής σημασίας. Υπάρχουν ήδη δύο γνωματεύσεις της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούν τα ίδια ή ακριβώς ή παρόμοια θέματα. Τον Δεκέμβρη του 2009, έκρινε ότι η μείωση του ΦΠΑ, από τη Βουλή, δεν είναι αντισυνταγματική και η δεύτερη απόφαση, τον Ιούνη του 2022, έκρινε ότι η αναστολή των εκποιήσεων, σε στοχευμένες περιπτώσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είναι επίσης συνταγματική και ουδόλως παραβιάζει την αρχή διάκρισης των εξουσιών, ούτε και την ελευθερία του συμβάλλεσθαι. Συμπερασματικά, η κυβέρνηση καθιστά ανενεργές τις νομοθεσίες και αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία, επιβεβαιώνοντας την κοινωνική της αναλγησία.
- Το ΑΚΕΛ επανειλημμένα ζήτησε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε μια συνολική μελέτη και έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την περιοχή, δηλαδή τις κοινότητες του Ακάμα, μαζί με το Εθνικό Δασικό Πάρκο και το τοπικό σχέδιο της Πέγειας. Αντί αυτού, η κυβέρνηση κατακερματίζει την περιοχή, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει τις συνολικές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που αυτά θα έχουν. Διάσπαρτες αναπτύξεις και έργα ασύμβατα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως η χερσόνησος του Ακάμα. Η κατάργηση του πολεοδομικού καθεστώτος προστασίας της χερσονήσου, καθώς και οι διάφοροι τύποι ανάπτυξης που προτείνονται, όπως το επισκέψιμο αγρόκτημα και οι εξειδικευμένες αναπτύξεις εκτός των ορίων ανάπτυξης των κοινοτήτων, θα υποβαθμίσουν όλα αυτά που έχει να προσφέρει πραγματικά ο Ακάμας στις κοινότητές του. Για το ΑΚΕΛ, η προστασία του Ακάμα, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη προς όφελος των κοινοτήτων της περιοχής, αποτελούν προτεραιότητα και δεν πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Ν. ΣΥΚΑΣ:
Προτεραιότητα του Αβέρωφ η αναζήτηση λύσης του Κυπριακού
- Η τουρκική αδιαλλαξία και ο αναθεωρητικός στρατηγικός της σχεδιασμός δεν θα σταματήσουν. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» έχει πλέον μετατραπεί σε κεντρικό πυλώνα της τουρκικής πολιτικής.
Μέσα από τις γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, αλλά και μέσα από τις νέες ενεργειακές προκλήσεις της Ευρώπης, μπορεί να βρεθεί το έδαφος για μια νέα προσπάθεια λύσης.
- Εξ αφορμής και της πρόσφατης τηλεμαχίας μεταξύ των τριών υποψηφίων, Α. Νεοφύτου – Α. Μαυρογιάννη – Ν. Χριστοδουλίδη, όπου είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν με τους πολίτες τις θέσεις τους για το εθνικό θέμα, διαφάνηκε ποιος πραγματικά έχει πρόταση για την επόμενη μέρα. Ο Α. Νεοφύτου μέσα από τις παρεμβάσεις του κατέθεσε πρόταση που εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει το Κυπριακό. Ο Α. Νεοφύτου δεν είναι εξαρτημένος από διαφορετικές προσεγγίσεις άλλων κομμάτων. Η αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι η πρώτη και κυρίαρχη προτεραιότητα για εκείνον.
Να θυμίσω τις διαχρονικές στενές σχέσεις του ΔΗΣΥ και του Α. Νεοφύτου με την Ελλάδα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, τους ισχυρούς δεσμούς που οικοδόμησε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον M. Weber, τη σταθερή θέση του για ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό της χώρας, τις ισχυρές συμμαχίες. Από όλα αυτά μοναδικός κερδισμένος θα είναι η Κύπρος και τα εθνικά μας δίκαια.
- Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη διαχειρίστηκε τρεις διαδοχικές μεγάλες κρίσεις. Οι πολιτικές μας κράτησαν όρθια την κοινωνία, γι’ αυτό και κατατασσόμαστε στις πιο αποδοτικές χώρες της Ευρώπης με το λιγότερο κόστος. Αυτό φυσικά δεν απαλλάσσει κανένα μας από το να βρίσκουμε λύσεις, ειδικά για τις ευάλωτες και χαμηλά αμειβόμενες τάξεις. Και επειδή μάθαμε να είμαστε ωφέλιμοι και στα δύσκολα να βρίσκουμε λύσεις χωρίς λαϊκισμούς, να θυμίσω ότι οι ειδικοί και οικονομολόγοι τονίζουν ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε αυτή η κρίση θα σταματήσει. Ως εκ τούτου, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η παράταξη έδωσε στοχευμένα 350 εκατομμύρια που αφορούσαν μειώσεις φορολογιών, μείωση στο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με 130 εκατομμύρια. Στο ερώτημα αν αυτά θα λύσουν τα προβλήματα, η απάντηση είναι όχι. Στα δύσκολα εμείς είμαστε σοβαροί και λέμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια συνετή και στοχευμένη οικονομική πολιτική. Οποιαδήποτε λαϊκίστικη προσέγγιση, όπως αυτή που έγινε στη Βουλή με τα διάφορα κόμματα να πλειοδοτούν πόση θα είναι η μείωση του ΦΠΑ, ενώ από την άλλη γνωρίζουν ότι ο ΦΠΑ είναι ένας ενιαίος ευρωπαϊκός φόρος και δυνητικά δεν μπορούν να ξεφύγουν εκτός από ειδικές περιπτώσεις και με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντούτοις, εν γνώσει τους προχώρησαν σε αυτή τη λαϊκίστικη προσέγγιση, προσδοκώντας σε βραχυπρόθεσμο όφελος. Εμείς θα παραμείνουμε σοβαροί, έστω κι αν πρόσκαιρα θα έχουμε κόστος. Γιατί αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την οικονομία, να κρατήσουμε τους δείκτες ανάπτυξης, ότι μπορούμε να δανειζόμαστε με φθηνό χρήμα και το πιο σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η οικονομία. Θα συνεχίσουμε τη στοχευμένη οικονομική πολιτική.
- Αυτή η κυβέρνηση άγγιξε το θέμα του Ακάμα από το 2015, ένα πρόβλημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα σχεδόν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτός ο τόπος έχει τρεις πνεύμονες. Τον Πενταδάκτυλο που είναι τουρκοκρατούμενος -εύχομαι προσωρινά, το δάσος του Τροόδους και τον Ακάμα. Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ξεκάθαρη. Προτεραιοποιούμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα θέλουμε να στοχεύσουμε ώστε με πρακτικά μέτρα να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους αυτών των κοινοτήτων -που για 30 χρόνια ουσιαστικά δεν έχουν περιουσία- είτε τα ανάλογα πολεοδομικά κίνητρα, είτε χρηματική αποζημίωση, αλλά και όπως το ίδιο το σχέδιο Ακάμα προνοεί, ήπια ανάπτυξη γύρω από τα χωριά, ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη ανάπτυξη, με περιβαλλοντική ευαισθησία και την ίδια ώρα να μπορέσουν αυτοί που για τόσα χρόνια υπηρετούν τις κοινότητές τους να κρατήσουν την περιοχή ζωντανή και να την αναπτύξουν.
