
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ βρίσκονται στο χώρο της αντιπολίτευσης και θα ασκούν κριτική στην κυβέρνηση εκεί και όπου χρειάζεται, μακριά από λαϊκισμούς, τόνισαν στη «Χαραυγή» οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, Γιώργος Λουκαΐδης και Νίκος Τορναρίτης. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο Γ. Λουκαΐδης εκτιμά ότι μέχρι στιγμής η εικόνα της είναι αρνητική, αφού δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τον πήχη που ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε προεκλογικά, αν και υπάρχουν και επιμέρους θετικές ενέργειες από μέρους τους. Ο κ. Τορναρίτης σημειώνει ότι υπήρξαν κατά συρροή αστοχίες στους διορισμούς, οι οποίοι εξέθεσαν την κυβέρνηση. Ωστόσο σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πιστωθεί με ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κριθεί αντικειμενικά.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και τα δύο κόμματα τονίζουν την αναγκαιότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά για να αποτραπεί η δημιουργία νέων τετελεσμένων.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα. Τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει κινητικότητα; Έχουν σημασία τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία;
2. Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη; Συμφωνείτε ότι οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι και τόσο τιμητικές για την κυβέρνηση;
3. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Το κόμμα σας πώς θα συμπεριφερθεί, αφού βρίσκεται στην αντιπολίτευση;
Γ. Λουκαΐδης: Η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια έθεσε
- Κατ’ αρχήν, η στασιμότητα και το παρατεταμένο αδιέξοδο πρέπει να επισημάνουμε ότι συνοδεύονται και από επικίνδυνα τετελεσμένα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να τερματιστούν και αυτό μπορούμε αποτελεσματικότερα να το καταφέρουμε αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρέπει πρωτίστως να προτάξουμε με σταθερότητα και συνέπεια τη θέση για συνέχιση της διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά. Δεδομένης της επιφυλακτικότητας της διεθνούς κοινότητας ως προς την ετοιμότητα και τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα πρέπει να είμαστε αρκούντως πειστικοί ότι σεβόμαστε πλήρως και στο σύνολό του το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να προτάξουμε τη θετική ατζέντα δίνοντας προτεραιότητα και έμφαση στην αξιοποίηση του παράγοντα Φυσικό Αέριο, όπως το ΑΚΕΛ εδώ και καιρό έχει προτείνει και επανέλαβε στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα δεν επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το δε αποτέλεσμα στην Τουρκία μπορεί μεν επίσης να μη δύναται να αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα, δεδομένης της πολιτικο-κομματικής σύνθεσης των δύο εκλογικών συνασπισμών, είναι όμως δυνατόν υπό κάποιες προϋποθέσεις να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τη στάση και τη συμπεριφορά της κατοχικής δύναμης.
- Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη στις πρώτες σχεδόν 100 μέρες διακυβέρνησής της παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Σχεδόν σε όλα τα ζητήματα πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που η ίδια έθεσε και κρίνοντας συνολικά, έκανε μια κακή αρχή. Αν και υπάρχουν επιμέρους θετικές ενέργειες, όπως η πρόταση που έχει κατατεθεί για το νέο σύστημα αξιολόγησης στη Μέση Εκπαίδευση, η συνολική εικόνα της κυβέρνησης είναι αρνητική. Πρόκειται για μια αδύναμη κυβέρνηση χωρίς την απαιτούμενη στιβαρότητα. Που την ενδιαφέρει περισσότερο η εικόνα και η άσκηση πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση. Μια κυβέρνηση που στα πλείστα ζητήματα, έως τώρα τουλάχιστον, συνεχίζει από κει που έμεινε η προηγούμενη. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της επιλογής προσώπων, όχι μόνο ως προς τις αλλεπάλληλες γκάφες, αλλά κυρίως ως προς τα κριτήρια που έχουν κυριαρχήσει, υπονομεύοντας την αξιοκρατία αλλά και τους ίδιους τους θεσμούς.
- Για το ΑΚΕΛ, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπήρχε κανένα δίλημμα ή ερώτημα για το κατά πόσο θα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, όταν στην προεδρία έχουμε ένα βασικό στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης, της οποίας μάλιστα δηλώνει περήφανος συνεχιστής της.
Το ΑΚΕΛ, αυτονόητα κατά συνέπεια, θα συνεχίσει να ασκεί υπεύθυνη, δημιουργική αλλά και αυστηρή αντιπολίτευση. Μοναδικό και αποκλειστικό κριτήριο του τρόπου που θα ασκούμε αντιπολίτευση αποτελεί η εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τόπου και του λαού μας. Το ΑΚΕΛ έχει σταθερές θέσεις και πολιτική και δεν μεταμορφώνεται, ούτε μεταλλάσσεται για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες ξένες προς το δημόσιο συμφέρον.
Συνεπώς, στο βαθμό που η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη μέσα από το διάλογο θα επιδιώκει τη συναίνεση γύρω από θέσεις και πολιτικές που θα ταυτίζονται ή θα προσεγγίζουν τις δικές μας, τότε θα έχει τη στήριξή μας. Εάν θα συμβαίνει το αντίθετο, εάν θα βρισκόμαστε μπροστά σε μονομερείς ενέργειες και αυταρχισμό, μπροστά σε διακρίσεις και αποκλεισμούς, μπροστά σε αντιλαϊκές ή σε επικίνδυνες για τον τόπο και το λαό μας πολιτικές, τότε αυτονόητα το καθήκον μας θα επιβάλει την κατάθεση της διαφωνίας μας, την καλόπιστη αλλά αυστηρή κριτική μας και ασφαλώς, όπως πάντα, την κατάθεση με δημιουργικό τρόπο των αντιπροτάσεών μας.
Ν. Τορναρίτης: Να πιστωθεί η κυβέρνηση με ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κριθεί αντικειμενικά
- Μεγάλος στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η άμεση επανεκκίνηση των συνομιλίων για το Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και η όσο το δυνατότερο γρηγορότερη επίτευξη λύσης. Αυτός είναι ο πρώτιστος στόχος της δικής μου παράταξης. Κι όταν λέμε επανεκκίνηση, εννοούμε ουσιαστική διαπραγμάτευση και κατάληξη σε συμφωνημένη λύση χωρίς ατέρμονες συζητήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση η πρόεδρος της παράταξής μας, Αννίτα Δημητρίου, κατέθεσε δημόσια την πρότασή της πως έφτασε η ώρα να ενημερώσουμε τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα για την αναγκαιότητα της λύσης του Κυπριακού και δεύτερο για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε με νηφαλιότητα και πατριωτικό ρεαλισμό ως κυπριακή κοινωνία. Αυτό πρέπει να γίνει προτού βρεθούμε ξανά μπροστά σε εξελίξεις. Εμείς διαπραγματευόμαστε το περιεχόμενο της συμφωνίας και οι πολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν, απαλλαγμένοι από σύνδρομα του φόβου και της απόρριψης.
Οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία ολοκληρώνονται και θα υπάρξουν εξελίξεις. Όπως διαφαίνεται, θα έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις και δύο ισχυρές προσωπικότητες, τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ερντογάν. Από τον Φεβρουάριο υπάρχει η αίσθηση ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν μια διαφορετική πορεία, την πορεία του διαλόγου αντί των προκλήσεων και απομένει να φανεί πόσο ειλικρινής είναι η Τουρκία. Μια τέτοια στάση θα είναι θετική για εξελίξεις και στο Κυπριακό. Η δική μου αίσθηση από τις επαφές που έχω με διάφορους αξιωματούχους τόσο στο εσωτερικό τόσο και στο εξωτερικό είναι πως θα υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις. Για αυτόν το λόγο οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε και να δημιουργήσουμε εμείς την ιστορική ευκαιρία, γιατί η απελευθέρωση και η επανένωση του τόπου μας θα απαλλάξει την πατρίδα μας από πολλά δεινά και αδιέξοδα. Μόνο με τη λύση θα διαφυλάξουμε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των προγόνων του και θα δώσουμε μια νέα βιώσιμη προοπτική για όλο τον τόπο μας και το λαό μας.
- Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κατά συρροήν αστοχίες στους διορισμούς οι οποίοι εξέθεσαν την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα μια κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί πριν από σχεδόν τρεις μήνες οφείλει να πιστωθεί με ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να κριθεί αντικειμενικά. Θέλω να σας υπενθυμίσω όταν αναλάμβανε την εξουσία ο Προέδρος Χριστόφιας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ως υπεύθυνη αντιπολίτευση έδωσε περίοδο χάριτος αρκετό καιρό πριν αρχίσει να ασκεί έντονη κριτική.
Εμείς από την πλευρά μας το έχουμε δηλώσει από την αρχή και το διατυπώσαμε μέσα από την πρόταση της Αννίτας Δημητρίου στο Παγκύπριο Συνέδριο ότι θα παραμείνουμε μια εποικοδομητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τους λαϊκισμούς και τα μεγάλα λόγια, θέλουν προτάσεις και ζητούν αποτελέσματα, έτσι οφείλουμε να κινηθούμε. Σε ό,τι μας βρίσκει σύμφωνους θα το υποστηρίζουμε και πολλές φορές θα βγαίνουμε πιο μπροστά με προτάσεις, ενώ όπου διαφωνούμε θα τοποθετούμε την άποψή μας και θα καταθέτουμε τη δική μας αντιπρόταση.
3) Όπως έχω ήδη αναφέρει, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι μια υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική δύναμη κι έτσι ακριβώς θα λειτουργήσει τα χρόνια που έρχονται, εντός και εκτός Κοινοβουλίου. Αυτό άλλωστε πράττουμε ως παράταξη από τη μέρα της ίδρυσής μας. Δεν πρόκειται να κάνουμε λαϊκισμό για χάρη του λαϊκισμού, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε κριτική για χάρη της κριτικής. Αντιθέτως, θα λειτουργήσουμε με την προβολή των δικών μας θετικών προτάσεων, εποικοδομητικά και υπεύθυνα υπέρ του συμφέροντος των πολιτών, υπέρ του συμφέροντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
