Διπλή Συνέντευξη: Προσήλωση στη ΔΔΟ. Καμία συζήτηση για τη μορφή λύσηςΣυνεντεύξεις στη Νίκη Κουλέρμου

Συμφωνούν στο στρατηγικό στόχο που δεν είναι άλλος από τη Διζωνική, Δκοινοτική Ομοσπονδία. Και ότι η προσήλωση σ’ αυτό το στόχο απομακρύνει τον κίνδυνο διχοτόμησης. Διαφωνούν στο αν η πολιτική ισότητα ήταν ή όχι συμφωνημένη σύγκλιση. Ο μεν Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, δηλώνει ότι κατέληξε η πολιτική ισότητα να είναι αγκάθι γιατί και οι δύο ηγέτες υπαναχώρησαν από επιτευχθείσες συγκλίσεις ή σχεδόν συγκλίσεις. Ο δε Δημήτρης Δημητρίου, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, υποστηρίζει πως «αν το θέμα αυτό ήταν λυμένο δεν θα συμπεριλαμβανόταν στο πλαίσιο Γκουτέρες».

1. Γιατί πρέπει να πάμε σε άτυπη πενταμερή αν δεν θέλουμε να συζητήσουμε άλλη μορφή λύσης εκτός από τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία; Μήπως τελικά κατά βάθος ο Πρόεδρος θέλει να συζητήσει και άλλες λύσεις με τον κ. Τσαβούσογλου;

2. Αν το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής και κατά συνέπεια της μιας θετικής ψήφου των Τ/κ στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν συμφωνημένο, σύμφωνα με την έκθεση Γκουτέρες του 2017, τότε γιατί παρουσιάζεται τώρα ως διελκυστίνδα στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς;

3. Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων και της Νέας Υόρκης εκτιμάτε ότι θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες; Εξακολουθεί να επικρέμαται ο κίνδυνος της διχοτόμησης; Πώς τον απομακρύνουμε;

 

Στέφανος Στεφάνου: «Η ε/κ πλευρά ούτε καν να υπονοήσει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάτι άλλο πέρα από τη ΔΔΟ»

1. Ο Πρόεδρος με τις αμφισημίες, τις παλινωδίες και τις ερωτοτροπίες του με άλλες λύσεις ήδη έχει απολέσει αξιοπιστία έναντι του διεθνούς παράγοντα και μ’ αυτό τον τρόπο έχει παραχωρήσει χώρο στους τακτικισμούς της Τουρκίας. Ελπίζουμε τώρα να είναι σοφότερος και να μείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης. Ας πάρουμε όμως τα ζητήματα με τη σειρά. Πρώτο, τι θα συζητηθεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη; Σ’ αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει συζήτηση για τη βάση λύσης. Η βάση λύσης είναι συμφωνημένη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και έχει υιοθετηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη σε πολλά ψηφίσματά τους. Επομένως, αν τελικά πραγματοποιηθεί μια άτυπη διάσκεψη αυτή δεν θα είναι -και η πλευρά μας δεν θα πρέπει να δεχθεί να είναι- για τη βάση λύσης. Δεύτερο, είτε σε άτυπη διάσκεψη είτε σε άλλη διαδικασία η πλευρά μας δεν θα πρέπει να δεχθεί να γίνει συζήτηση για τη βάση λύσης, ούτε καν να υπονοήσει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάτι άλλο πέρα από τη Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Η πλευρά μας πρέπει να επιμένει στη ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τρίτο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, όταν έκανε αναφορά για σύγκληση άτυπης διάσκεψης προφανώς δεν είχε στο μυαλό του να συζητηθεί η βάση λύσης. Αυτή ο ΓΓ τη θεωρεί δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε έχει τη θέση ότι η επανέναρξη της διαδικασίας θα είναι συνέχιση της διαπραγμάτευσης από το σημείο που διακόπηκε διαφυλάσσοντας το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί, στο οποίο κεντρικό στοιχείο αποτελεί η ΔΔΟ. Θα αναμένουμε τις αποφάσεις του κ. Γκουτέρες, ελπίζοντας ότι αυτές θα είναι προς την κατεύθυνση της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης.

1. Το θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων ήταν ουσιαστικά συμφωνημένο, όπως ορθά αναφέρετε ότι το διαπιστώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ σε Έκθεσή του. Τι έγινε λοιπόν και το θέμα κατέληξε να είναι αγκάθι ανάμεσα στις δύο πλευρές; Αυτό που έγινε είναι ότι οι δύο ηγέτες υπαναχώρησαν από επιτευχθείσες συγκλίσεις ή σχεδόν συγκλίσεις. Ο κ. Αναστασιάδης υπαναχώρησε από τη μια θετική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο, σύγκλιση την οποία ο ίδιος είχε συνομολογήσει με τον κ. Ακιντζί. Από την άλλη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπαναχώρησε από το θέμα της μιας θετικής ψήφου στα όργανα χαμηλής πολιτικής. Ενώ υπήρξε η συναντίληψη ότι μόνο σε ένα μικρό αριθμό οργάνων χαμηλής πολιτικής θα υπήρχε η μια θετική ψήφος, οι Τουρκοκύπριοι ζητούν να έχουν σε όλα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ο μόνος τρόπος να πάψει το θέμα της πολιτικής ισότητας να είναι αγκάθι και να τερματιστεί η διελκυστίνδα είναι και οι δύο ηγέτες να επανέλθουν σ’ αυτά που είχαν συμφωνήσει.

3. Από τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα αποφασίσει τελικά. Η καθυστέρηση μάς ανησυχεί. Μερικές φορές ο κ. Γκουτέρες ξεκαθάρισε στο πρόσφατο παρελθόν ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να τον πείσουν ότι διαθέτουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για να εμπλακούν σε μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Δεν ξέρουμε αν τα όσα είπαν οι δύο ηγέτες στις συναντήσεις που είχαν με τον ΓΓ ήταν ικανοποιητικά. Με τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του ΓΓ θα μάθουμε. Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο κ. Γκουτέρες έθεσε και κάποια προ-απαιτούμενα. Ο ΓΓ θέλει η διαπραγμάτευση να συνεχίσει από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις επιτευχθείσες συγκλίσεις και στη βάση του πλαισίου του, το οποίο περιλαμβάνει έξι βασικά θέματα. Ασφαλώς και επικρέμαται ο κίνδυνος της οριστικής διχοτόμησης από τη στιγμή που δεν επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις και συνεχίζεται το παρατεταμένο αδιέξοδο. Αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τότε θα γίνει ένα βήμα απομάκρυνσης από τη διχοτόμηση. Αυτό όμως που θα μας λυτρώσει οριστικά από τη διχοτόμηση είναι μόνο η επίτευξη λύσης. Μια λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο της ΔΔΟ.

Δημήτρης Δημητρίου: «Συζητάμε μόνο λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας»

1. Σε καμία περίπτωση. Κανείς, πλην του κ. Τσαβούσογλου, δεν λέει να ξεκινήσουμε με άτυπη πενταμερή. Η θέση η δική μας, του Προέδρου Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι ξάστερη και ξεκάθαρη. Συζητάμε μόνο λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τη διαδικασία, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατέγραψε στην Έκθεσή του τον Ιούλιο και επανέλαβε και στη Νέα Υόρκη την περασμένη βδομάδα. Να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς και να προχωρήσουμε με τη συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό υπογραμμίσαμε αμέσως μετά και από την πρώτη αναφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για να προηγηθεί πενταμερής για να συμφωνήσουμε το τι λύση θέλουμε, πως δεν υπάρχει λόγος για τέτοια συζήτηση γιατί ακριβώς εμείς ξέρουμε τι λύση θέλουμε. Αυτή τη στιγμή, που οι συνθήκες είναι σε οριακό σημείο, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου την Παρασκευή αμέσως μετά το εθνικό συμβούλιο και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χρειάζεται να στηρίξουμε όλοι μας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

2. Αν το θέμα αυτό ήταν λυμένο δεν θα συμπεριλαμβανόταν στο πλαίσιο Γκουτέρες. Ήταν ακριβώς ένα από τα έξι σημεία, γιατί ήταν και το 2017 ένα ανοικτό ζήτημα. Και αυτό το ζήτημα θα το ξεπεράσουμε, όπως θα ξεπεράσουμε και όλα τα υπόλοιπα. Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Με σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που αναφέρονται στην πολιτική ισότητα. Και που λένε ξεκάθαρα πως πολιτική ισότητα δεν είναι αριθμητική ισότητα και είναι και αυτό που καταγράφεται τόσο στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, αλλά και στην τελευταία Έκθεσή του για το Κυπριακό. Ποιος το παρουσιάζει σήμερα ως διελκυστίνδα για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς; Η δική μας θέση είναι και εδώ ξεκάθαρη. Να συμπεριληφθούν στους όρους αναφοράς, το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014, οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι και πριν το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτό συμφωνήθηκε και στη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου. Αν και δεν είναι η ώρα για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, η μη κατάληξη στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς δεν επιτεύχθηκε γιατί ακριβώς η άλλη πλευρά ζήτησε να προστεθούν επιπλέον σημεία.

3. Η συνεχιζόμενη παραβίαση της νομιμότητας από την Τουρκία στη θάλασσα, σίγουρα δεν βοηθά στο δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι οποίες παραβιάσεις εντείνονται με την Τουρκία να καταργεί τόσο το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας αλλά και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτό το περιβάλλον εμείς χρειάζεται να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναγκαιότητα να προχωρήσουμε στη διαδικασία για να επαναρχίσει η διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην απελευθέρωση και στην επανένωση. Ο πρώτος στόχος είναι οι όροι αναφοράς. Τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα είναι τα μόνα που έχουμε. Και αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βρούμε τον τρόπο διαφυγής από τη διχοτόμηση. Που ναι, ο κίνδυνος είναι ορατός δεδομένου πως το στάτους κβο, όπως το ξέρουμε τις τελευταίες δεκαετίες, δεν θα παραμείνει το ίδιο. Το βλέπουμε να αλλάζει και στο έδαφος και στο πώς επεκτείνουν την εισβολή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και στη θάλασσα με την εισβολή στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Και αυτό είναι που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας. Πως ο μόνος τρόπος να απομακρύνουμε αυτό τον κίνδυνο είναι να συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο που τέθηκε από το 1977. Για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη αυτή μας την προσήλωση παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας. Να μην παρασυρόμαστε από την πάγια τακτική τους. Είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε να είμαστε πειστικοί πως εμείς όχι μόνο σεβόμαστε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη θέληση του ΓΓ του ΟΗΕ για να πάμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία.