Διπλή συνέντευξη στη «Χ»: Αναγκαίες οι αλλαγές για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο

Τις θέσεις τους για τα τρέχοντα θέματα της Παιδείας παραθέτουν στη «Χαραυγή» οι βουλευτές Χρίστος Χριστοφίδης (ΑΚΕΛ) και Γιώργος Κάρουλλας (ΔΗΣΥ).

Όπως διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά, αρκετά είναι τα ζητήματα τα οποία προσεγγίζονται με διαφορετική σκοπιά από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ διαφωνεί με τις αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του μαθητή/τριας που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, επισημαίνοντας ότι αυτές αποτελούν πισωγύρισμα, ενώ από την άλλη το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι δόθηκε ένα τέλος σε ένα παιδαγωγικό έγκλημα. Κοινή συνισταμένη πάντως και των δύο η έγνοια για το σχολείο και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, καθώς στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του, έστω και αν αυτός αποσκοπείται με διαφορετικούς τρόπους.

 

Συνεντεύξεις στην Ελένη Κωνσταντίνου

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Εκτιμάτε πως οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/τριών, όπως ψηφίστηκαν πρόσφατα από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;
  2. Ο τερματισμός της αγοράς υπηρεσιών προβληματίζει έντονα, αφού υπάρχουν φόβοι ότι αρκετός κόσμος που εργαζόταν σε προγράμματα του ΥΠΑΝ θα μείνει χωρίς δουλειά. Υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν οι άνθρωποι αυτοί;
  3. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το εκπαιδευτικό μας σύστημα;

 

xristofidis 1

Χρίστος Χριστοφίδης: Η κρυφή ατζέντα του ΔΗΣΥ στην Παιδεία έπληξε το Δημόσιο Σχολείο

 

  1. Η πλειοψηφία της Βουλής εκτός από τον Συναγερμό τερμάτισε με την ψήφιση των νέων κανονισμών για το νέο σύστημα αξιολόγησης μαθητών – μαθητριών μας ένα παιδαγωγικό έγκλημα σε βάρος των μαθητών μας. Οι εξετάσεις τετραμήνων κατέστρεψαν τη μαθησιακή διαδικασία, εκτόξευσαν την παραπαιδεία, το άγχος, το στρες, το κυνήγι της ύλης και την παπαγαλία και έπληξαν το Δημόσιο Σχολείο. Το μόνο που εξυπηρέτησαν ήταν την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης του Συναγερμού.

Την κρυφή ατζέντα της Δεξιάς ομολόγησε πριν τη λήξη της θητείας του ο κ. Προδρόμου, με την απίστευτη δήλωση ότι «δεν είναι όλα τα παιδιά για το σχολείο». Θα δώσω ακόμα δύο αριθμούς που αποδεικνύουν την κρυφή ατζέντα του Συναγερμού στην Παιδεία: τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε αύξηση 23% στους μαθητές που επιλέγουν ιδιωτικό σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης και 45% αύξηση στους μαθητές που επιλέγουν την ιδιωτική Δημοτική Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση του Συναγερμού ήταν η κυβέρνηση που έπληξε σκόπιμα το Δημόσιο Σχολείο.

Με το νέο σύστημα αξιολόγησης τα πράγματα μπαίνουν σε μια σωστότερη παιδαγωγικά και επιστημονικά βάση. Δεν λύθηκαν βέβαια όλα τα προβλήματα του δημοσίου σχολείου, αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά. Ο ΔΗΣΥ κατηγόρησε την Υπουργό Παιδείας από το βήμα της Βουλής ότι ακολουθεί την πολιτική του ΑΚΕΛ. Η αλήθεια είναι ότι όσα λέγαμε τόσα χρόνια, πολλές φορές μόνοι μας, αφού οι ηγεσίες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και άλλων στήριζαν την κυβέρνηση του Συναγερμού, αποδείχτηκαν σωστά και επιστημονικά δικαιωμένα.

 

  1. Η μετατροπή χιλιάδων νεαρών εκπαιδευτικών εργαζομένων σε «αγορά υπηρεσιών» είναι ένα ακόμα από τα παιδαγωγικά και εργασιακά εγκλήματα της κυβέρνησης του Συναγερμού. Ήταν μια απάνθρωπη και παράνομη απόφαση που κατάκλεψε το μισθό των εργαζομένων και ταλαιπώρησε αφάνταστα χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Η απόφαση για κατάργηση της παράνομης αγοράς υπηρεσιών μετά από 10 χρόνια αγώνων με συμπαραστάτη και πολλές φορές πρωτοστάτη το ΑΚΕΛ, και οι αποφάσεις των δικαστηρίων υποχρέωσαν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη (ο οποίος στήριζε ως μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης την απαράδεκτη αγορά υπηρεσιών) να προχωρήσει στην κατάργηση της παράνομης αυτής μορφής εργοδότησης.

Διαμηνύσαμε από την πρώτη στιγμή ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα δεχτούμε εργαζόμενοι οι οποίοι βιοπορίζονται και εργάζονται για χρόνια στα προγράμματα αυτά του Υπουργείου Παιδείας, να μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά. Έχουμε ενημερωθεί από την ΠΕΟ και από τους ίδιους τους εργαζομένους με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, ότι με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά. Είπα και από το επίσημο βήμα της Βουλής: κάτι τέτοιο είναι για εμάς αιτία σύγκρουσης. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Υπουργό Παιδείας και αναλόγως θα πράξουμε.

 

  1. Η Παιδεία είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο και ιδιαίτερα φορτισμένο για έναν απλό λόγο: απαντά στο ερώτημα τι άνθρωπο και τι πολίτη θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η άποψη που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ήταν ότι ήθελαν να δημιουργήσουν ανθρώπους άβουλους που να είναι καλά γρανάζια για την οικονομική μηχανή του συστήματος. Ανθρώπους δυστυχισμένους, εξοικειωμένους με τον καταναγκασμό και την καταπίεση. Είχαν ακόμα ένα στόχο: τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης να αποτυγχάνουν ή να μένουν στη μετριότητα, ούτως ώστε οι ελίτ να συνεχίσουν να διαιωνίζουν και να μονοπωλούν, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κυριαρχία.

Εμάς το όραμά μας είναι η δημιουργία ελεύθερων, ευτυχισμένων, κριτικά σκεπτόμενων και δημιουργικών ανθρώπων. Ανθρώπων που θα είναι δημοκρατικοί και συμμετοχικοί πολίτες και θα έχουν τις σύγχρονες δεξιότητες που απαιτεί η εποχή μας. Ανθρώπων που θα αναλύουν, που θα συνθέτουν, θα δημιουργούν, θα συνεργάζονται και θα παράγουν σκέψη. Για εμάς είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι ευτυχισμένα. Τα δυστυχισμένα παιδιά δημιουργούν μια αποτυχημένη κοινωνία με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Όλα τα παιδιά να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες και το εκπαιδευτικό σύστημα να ενθαρρύνει την κοινωνική κινητικότητα. Να καλλιεργεί την ανοχή, την αποδοχή, τη διεκδίκηση και το σεβασμό. Εμείς αυτόν τον άνθρωπο θέλουμε να δημιουργούμε, αυτό είναι το όραμά μας για την Παιδεία του τόπου.

 

karoulas 1

Γιώργος Κάρουλλας: Οι νέες αλλαγές ίσως πλήξουν την αξιοπιστία του απολυτηρίου

 

  1. Η διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού συνάδει με την ανάγκη για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών μας, σε όλες τις σχολικές βαθμίδες που αποτελεί αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις έχουν μετατοπιστεί από την αξιολόγηση της μάθησης στην αξιολόγηση για μάθηση. Θεωρούμε ότι η βασική αρχή όλων μας είναι κοινή: η μάθηση και η ευημερία των μαθητών/μαθητριών μας να λειτουργεί μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου αξιολόγησης, το οποίο να αναγνωρίζει την προσπάθεια και τα μαθησιακά αποτελέσματα, αλλά και να εντοπίζει επιτεύγματα, προκλήσεις και δυσκολίες, για κάθε μαθητή και μαθήτρια ξεχωριστά, ώστε να του/της παρέχεται ουσιαστική και αποδοτική υποστήριξη.

Με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής πιστεύουμε ότι αντί να βελτιώσουμε ένα σύστημα που η πλειοψηφία της Βουλής -πολύ πρόσφατα- θέσπισε αναγνωρίζοντας την ανάγκη βελτιώσεων, σήμερα έχει καταργηθεί. Χωρίς δογματισμό, αλλά με πολιτική συνέπεια και υπευθυνότητα, θέτουμε την ανάγκη για βελτίωση, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αντί να κτίσουμε σε ένα σύστημα για το οποίο έγιναν μελέτες και πολύχρονη ανταλλαγή απόψεων, το καταργούμε με μια μονοκονδυλιά, χωρίς κάποια αξιολόγηση, όπως προνοείται από τη νομοθεσία. Αυτό που μας ανησυχεί σήμερα ιδιαίτερα είναι ότι οι νέες αλλαγές ίσως πλήξουν και την αξιοπιστία του κυπριακού απολυτηρίου, όπως πριν 12 χρόνια, το 2011, όταν λαμβάναμε αρνητικές αναφορές για το κυπριακό απολυτήριο. Έχουμε θέσει ξανά θέμα για την αναγνώριση και αξιοπιστία του απολυτηρίου μας σε χώρες της Ευρώπης και αναμένουμε απαντήσεις.

 

  1. Το μείζον αυτό ζήτημα έχει τόσο εργασιακές, όσο και εκπαιδευτικές πτυχές, πρωτίστως. Είναι σημαντικό το ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2023 τερματίζεται το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Επακόλουθα, ανοίγουν αρκετές θέσεις εργασίας, με ένα εργασιακό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με αξιοπρέπεια. Αυτό και μόνο δίνει την προοπτική της ποιοτικής αναβάθμισης των εν λόγω προγραμμάτων και ενδυναμώνει την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Αναμένουμε όμως το Υπουργείο έχει και μια ανθρωπιστική προσέγγιση στο όλο εγχείρημα, εξετάζοντας και βρίσκοντας λύσεις για εκείνες τις περιπτώσεις των εκπαιδευτικών που τα εν λόγω προγράμματα αποτελούσαν το βασικό τους εισόδημα για σειρά ετών και οι νέοι σχεδιασμοί ενδεχομένως να τους αφήσουν χωρίς εργοδότηση. Είναι απαραίτητο όπως το Υπουργείο, με πολιτική βούληση και μέσα από διαβούλευση, εξεύρει τους τρόπους να διασφαλίσει την απασχόληση όλων όσων επηρεάζονται. Το χρόνιο αυτό πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με τρόπο που να ικανοποιεί τα δημοσιονομικά πλαίσια και να μη δημιουργεί ανέργους. Είναι θεμελιώδες όπως το ανθρώπινο αυτό κεφάλαιο αξιοποιείται για να αποτελέσει τη βάση του σχολείου της επόμενης μέρας, του ολοήμερου σχολείου, έτσι που από τη μια να ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες και από την άλλη να προάγει τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία και αγορά εργασίας.

 

  1. Η πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να γίνει στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή στο ανθρώπινό μας κεφάλαιο. Χρειάζεται να φτιάξουμε το μέλλον μαζί, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τo σχολείο της επόμενης ημέρας. Να σπάσουμε τα στεγανά και να φέρουμε μαζί το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τα ερευνητικά κέντρα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να προχωρήσουμε από κοινού στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης σύγχρονης, ενιαίας, ολιστικής και ανθρώπινης, με έμφαση στην αριστεία, τη γνώση, τις δεξιότητες και τις στάσεις, διασυνδεδεμένη με τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Προσδοκούμε στην επένδυση στη νέα μας γενιά, με τρόπο που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της επόμενης ημέρας και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας και της πράσινης μετάβασης και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το τεράστιο πρόβλημα της μεγάλης αναντιστοιχίας μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητεί η αγορά εργασίας από αυτές που παρέχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Προσδοκούμε σε μία νέα γενιά πολύγλωσση, δημιουργική, με επιστημολογικές και οριζόντιες κομβικές δεξιότητες, με κρίση και εργαλεία ζωής, έτοιμη να δημιουργήσει και να διαπρέψει στη νέα εποχή. Έχουν γίνει ουσιαστικές τομές τα τελευταία χρόνια, που βελτίωσαν το επίπεδο παιδείας του τόπου. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται μια εκτεταμένη αναδόμηση και μεταρρύθμιση, προκειμένου να αξιοποιεί σωστά τις μεγάλες δυνατότητες των εκπαιδευτικών μας και να τροφοδοτεί με τις κατάλληλες δεξιότητες τους/τις μαθητές/μαθήτριές μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy