Διπλή Συνέντευξη: Στην άτυπη πενταμερή θα μας παρακολουθεί το ΣΑ και όλος ο διεθνής παράγοντας

Η πρωταρχική ευθύνη για τη συνέχεια βαραίνει τις δύο πλευρές, που καλούνται στην άτυπη πενταμερή να συμφωνήσουν για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και λύση του Κυπριακού.

Συνεντεύξεις στον Κυριάκο Λοΐζου

Δύο άριστοι γνώστες του κυπριακού προβλήματος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και μέλος του Π.Γ. του κόμματος, Τουμάζος Τσιελεπής, σχολιάζουν τις διερευνητικές επαφές της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Οι κ.κ. Κασουλίδης και Τσιελεπής τοποθετούνται για τον νέο ρεαλισμό, όπως αυτός εκφράστηκε δημόσια από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη. Σχολιάζουν ακόμη την πρόταση του ΑΚΕΛ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως και τα ΜΟΕ που εισηγήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 1. Πώς διαβάζετε διπλωματικά την τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό; Στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα και προειδοποιήσεις;
 2. Πιστεύετε ότι υπάρχει εκτροπή από λύση ΔΔΟ και διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο στο Κυπριακό στη βάση του «νέου ρεαλισμού»;
 3. Μήπως προετοιμάζεται έδαφος για λύση δυο κρατών και «βελούδινη» διχοτόμηση;
 4. Πώς είδατε τα ΜΟΕ που εισηγείται ο Πρόεδρος, καθώς και την πρόταση του ΑΚΕΛ;

 

Τουμάζος Τσιελεπής: Η διευρυμένη απόκλιση αφορά το μείζον, που είναι η βάση διαπραγμάτευσης

Ttsielepi

 1. Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, που ως τέτοια ασφαλώς και στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα. Είναι φανερό τόσο από το γράμμα αλλά κυρίως από το πνεύμα της έκθεσης ότι ο Γ.Γ. είναι πολύ προβληματισμένος από το γεγονός ότι η μια πλευρά μιλά πλέον για δύο κράτη, ενώ η άλλη δεν δείχνει και τόση συνέπεια στις διακηρύξεις υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και της συνέχισης της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά με τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες. Υπογραμμίζει ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό καθώς και ότι η πρωταρχική ευθύνη για τη συνέχεια βαραίνει τις δύο πλευρές και όχι τον ΟΗΕ.

 

 1. Ο λεγόμενος νέος ρεαλισμός, που εκφράστηκε όχι από τυχαίο άτομο αλλά από τον ίδιο τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα πράξεων και δηλώσεων που αμφισβητούν το συμφωνημένο εδώ και δεκαετίες πλαίσιο και απλώς επιβεβαιώνει τους φόβους του ΟΗΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μάλλον δεν πιστεύει σε ομοσπονδιακή λύση.

 

 1. Παρόλο που θα μπορούσε βάσιμα να πει κάποιος ότι τα γεγονότα με διαψεύδουν, ειλικρινά δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που θέλουν ξεπούλημα σχεδόν του 40% του κυπριακού εδάφους στην Τουρκία. Δεν νομίζω να υπάρχει κράτος στον κόσμο που να επιδιώκει χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Είναι δυνατό να το επιδιώκουμε εμείς που βιώσαμε την τουρκική εισβολή και εξακολουθούμε να βιώνουμε την κατοχή;

 

 1. Πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις. Έχοντας υπόψη τις δραματικές σε βάρος μας εξελίξεις μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, τα τετελεσμένα στο Βαρώσι και την ΑΟΖ, την επικράτηση Τατάρ και τη στροφή προς λύση δύο κρατών, το ΑΚΕΛ υπέβαλε πρόταση προς τον Πρόεδρο με δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την επανέναρξη και επιτυχή κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Τονίσαμε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να πείσει ότι οι φραστικές διακηρύξεις του για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά με τις συγκλίσεις και το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ειλικρινείς. Ο λόγος του διαπραγματευτικού κενού για τριάμισι χρόνια είναι ακριβώς επειδή δεν πείθει. Και για να πείσει πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες και υποδεικνύουμε. Το δεύτερο σκέλος αφορά κίνητρα τόσο προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα όσο και προς την Τουρκία, που είναι εντός των κόκκινων γραμμών μας σε μια προσπάθεια να τους επαναφέρουμε εκεί που ήμασταν στο Κραν Μοντανά. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί και δεν γνωρίζουμε αν θα ανταποκριθούν. Είμαστε όμως απόλυτα σίγουροι ότι αν ο Πρόεδρος υιοθετούσε έστω και το πνεύμα της πρότασής μας, θα κερδίζαμε πίσω τη χαμένη εμπιστοσύνη του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος επέλεξε άλλο δρόμο, επαναφέροντας μεγαλεπήβολα ΜΟΕ, αποκομμένα από την ουσία για την οποία δεν προτείνει κάτι. Πρόκειται ουσιαστικά για μέτρα που συζητήθηκαν για δύο ολόκληρα χρόνια στο παρελθόν (1993-94) και κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία. Καλοδεχούμενα βέβαια τα ΜΟΕ που δεν υποκαθιστούν αλλά υποβοηθούν τη διαπραγματευτική διαδικασία και ο Γ.Γ. αυτό ακριβώς λέει στη έκθεσή του.

Ιωάννης Κασουλίδης: Θα ήταν μεγάλο λάθος η οποιαδήποτε εκτροπή από τη ΔΔΟ

Cna F14E294Cbd06E44A78E66C739Dccf7537 2

 1. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα η επίσημη Έκθεση του Γ.Γ. Διαβάζοντας το προσχέδιο διαπιστώνω την ανησυχία του Γ.Γ. για τις αποκλίνουσες θέσεις των πλευρών και πως θεωρεί την άτυπη ως το χώρο που οι δύο πλευρές, στους ώμους των οποίων πέφτει το βάρος, θα δώσουν βαρύτητα στις ομοιότητες του οράματός τους για το μέλλον της Κύπρου. Αποδίδει τη διεύρυνση της απόκλισης των θέσεων των δύο πλευρών στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια. Τονίζει τη σημασία των ΜΟΕ και ιδιαίτερα ΜΟΕ που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών με ενίσχυση και ενθάρρυνση των τεχνικών Επιτροπών. Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια των δύο ηγετών.
 2. Δεν υπάρχει παλαιός και νέος ρεαλισμός. Ο ρεαλισμός είναι μία και μοναδική, αλλά διαχρονική έννοια. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ΔΗΣΥ όπως την ενέκρινε ομόφωνα το Εκτελεστικό Γραφείο. Θα ήταν μεγάλο λάθος η οποιαδήποτε εκτροπή από τη ΔΔΟ, γιατί χάνουμε ένα τεράστιο όπλο που διαθέτουμε, που είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το σώμα (body work) όλων των συμφωνηθέντων μέχρι σήμερα.
 3. Δεν υπάρχει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούσε να υπογράψει λύση δύο κρατών. Εξάλλου, λανθασμένα την ονομάζω «λύση». Θα είναι η απαρχή νέων περιπετειών, των οποίων το μέγεθος δεν είναι της ώρας να προσδιορίσω, πέραν από τη βεβαιότητα ότι δεν θα φέρει ειρήνη στην Κύπρο.
 4. Συμφωνώ με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τα ΜΟΕ που περιέχονται στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα. Για μένα αυτή η πρόταση δεν γίνεται για να ιδωθεί χωριστά από την ουσία του Κυπριακού, αλλά μαζί με τα θέματα της ουσίας, όπως της πολιτικής ισότητας, που πρέπει να ανταποκριθούμε πλήρως στο ψήφισμα 616 που ενσωματώνει την έκθεση του o Γ.Γ. στο Annex 1, την ασφάλεια που θα κάνει και τις δύο κοινότητες να νιώθουν εξίσου ασφαλείς και την κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων για το πώς η πλευρά μας βλέπει την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία. Αυτό το συνολικό πακέτο απαντά πλήρως στην τουρκική προπαγάνδα ότι η πλευρά μας είναι αναξιόπιστη και δεν το εννοεί ότι θα συγκυβερνήσουμε μαζί την Κύπρο, και επομένως η προσπάθεια για ΔΔΟ απέτυχε και πρέπει να παραμεριστεί προς όφελος των δύο κρατών ή της κυρίαρχης ισότητας. Στην άτυπη θα μας παρακολουθεί το ΣΑ και όλος ο διεθνής παράγοντας. Με την κατάρριψη της τουρκικής θέσης αποκτούμε ξανά την ηθική υπεροχή που θα χρειαστούμε στη συνέχεια.

Απ’ ό,τι είδα στις προτάσεις του ΑΚΕΛ, αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό γεννά υποχρεώσεις και προς τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν οι συνομιλίες δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια στρατηγική συμφωνία πάνω στη βάση μιας αποκεντρωμένης ΔΔΟ, τότε και τα δύο κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν τη στήριξη της από την κοινωνία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.