Διπλή Συνέντευξη: Συνομιλίες για να σωθεί η Αμμόχωστος και η Κύπρος

Συνεντεύξεις στη Νίκη Κουλέρμου

Το βασικό βήμα πέραν των καταγγελιών και παρεμβάσεων στα διεθνή φόρα «είναι η πολιτική μας βούληση και θέληση για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Αυτό τονίζεται από το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ Χρύσανθο Ζαννέττο και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Γιώργο Γεωργίου για το πώς θα σωθεί η Αμμόχωστος και η Κύπρος. Διαφωνούν όμως στο ποιος φταίει και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.

Ερωτήσεις:

1. Σας αιφνιδίασε η απόφαση για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων; Ποια τα συναισθήματά σας;

2. Δεν είναι τραγική ειρωνεία ότι προηγήθηκε η έκφραση ικανοποίησης από τον Πρόεδρο για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία;

3. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος υποτίμησαν τους κινδύνους από την επί τρία χρόνια στασιμότητα στο Κυπριακό;

4. Πέρα από την προσφυγή στο Σ. Ασφαλείας, ποια κρίνετε ότι πρέπει να είναι τα αμέσως επόμενα βήματά μας για να αποτραπούν περαιτέρω τετελεσμένα;

 

Γιώργος Γεωργίου, βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου

«Ο Πρόεδρος δεν υποτίμησε τους κινδύνους, προέβη σε διαβήματα…»

1. Η απόφαση για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν μια συνεχώς επαναλαμβανόμενη απειλή, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν σε πλήρη ταύτιση και συγχρονισμό του ψευδοκράτους με την κατοχική Τουρκία. Η τ/κ πλευρά, αν όχι σε επίπεδο Μουσταφά Ακιντζί, αλλά στο επίπεδο της «κυβέρνησης» του Ερσίν Τατάρ, δρομολόγησε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στη βάση ενός πολυμερούς σχεδίου για να την θέσουν σταδιακά υπό τ/κ διοίκηση. Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα από θλίψη και οργή. Για 46 τώρα χρόνια το πολύπαθο σώμα της Αμμοχώστου, το διαμάντι της Μεσογείου, δέχεται ακόμη ένα καρφί.

 

2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο καθώς:
α) Ήταν ομόφωνη θέση όλων των ηγετών ότι προαπαιτούμενο για τη δημιουργία κλίματος που θα επιτρέψει μια εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδος που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
β) Στα θέματα μεθοδολογίας και τακτικής είχαν τεθεί διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων η άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ή να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία και σε περίπτωση αποτυχίας να ληφθούν αποφάσεις στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβρη.
γ) Σε περίπτωση συνέχισης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και επιλογές που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μελών της.
Περαιτέρω: Γίνεται ειδική αναφορά σεβασμού των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 550 του 1984 και του 789 του 1992, που αφορούν την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους τους.
Το άνοιγμα των Βαρωσίων θα έχει αναντίλεκτα τις δραστικές συνέπειες της νέας πρόκλησης της Τουρκίας, όπως αυτές περιγράφονται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν υποτίμησε τους κινδύνους από τις απειλές της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων και τον εποικισμό της πόλης, αλλά έγκαιρα και προληπτικά τα τελευταία τρία χρόνια που υπάρχει στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, προέβη σε σωρεία πολιτικών διαβημάτων και παρεμβάσεων τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στον ίδιο τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Θυμίζω την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την απάντηση που δόθηκε σε αυτή με έμφαση από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε δήλωσή τους στις 9 Οκτωβρίου 2019, όπου αφενός επαναβεβαίωσαν τη σημαντικότητα του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καταγράφεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αφετέρου υπέδειξαν ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμιά ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στις 27 Αυγούστου 2020 ο Γ.Γ. των ΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως απάντηση των επιστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ίδιο και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν στις 25 Αυγούστου 2020 για το θέμα των απειλών της Τουρκίας για τα Βαρώσια. Στην επιστολή του Γ.Γ. των Η.Ε. αναφέρει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες που του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων. Περαιτέρω, διαβεβαίωνε τον ΠτΔ ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επικαλούμενος και τις πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ, ημερομηνίας 10 και 13 Ιουλίου 2020.

 

4. Πέρα από την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι παρεμβάσεις μας στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα πρέπει να είναι συνεχείς και επίμονες, βασισμένες και στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στις προσεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ και την προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το βασικό όμως βήμα, πέραν των καταγγελιών και παρεμβάσεών μας στα διεθνή φόρα, είναι η πολιτική μας βούληση και θέληση για επανέναρξη των συνομιλιών για το εθνικό μας θέμα και συνέχιση της συζήτησης για λύση στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η στασιμότητα στο Κυπριακό δημιουργεί τετελεσμένα και παγιώνει τη διχοτόμηση. Η μαύρη μέρα για την Αμμόχωστο και την πατρίδα μας ας αφυπνίσει όλους μας.
Ας σφυρηλατήσει πάνω στο πυρίκαυστο αμόνι των στερήσεων και των βασάνων της προσφυγιάς, των κινδύνων για διχοτόμηση της πατρίδας μας, το πνεύμα της ενότητας θέσεων και στόχων για απελευθέρωση και επανένωση σε μια πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική.

 

Χρύσανθος Ζαννέττος, Ε.Γ. ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, μέλος του Π.Γ. ΑΚΕΛ

«Θέλω να πιστεύω ότι Πρόεδρος και κυβέρνηση υποτίμησαν τους κινδύνους της παρατεταμένης στασιμότητας και δεν την επιδίωξαν…»

1. Δεν με αιφνιδίασε γιατί εδώ και πάρα πολύ καιρό η Τουρκία προειδοποιούσε υπό τη μορφή απειλών ότι θα προχωρήσει στο άνοιγμα και τον εποικισμό των Βαρωσίων. Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση δεν προέβη σε άνοιγμα της πόλης και εποικισμό. Άνοιξαν ένα τμήμα της παραλίας για το κοινό και καθάρισαν το δρόμο που οδηγεί στη συγκεκριμένη παραλία, γεγονός που έδωσε το «δικαίωμα» στον Ερντογάν να παρουσιάσει την κίνηση της Τουρκίας με μια νομιμοφάνεια. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν έγινε καμία επέμβαση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Βαρώσια, υπονοώντας ότι η κίνησή τους είναι συμβατή με τα ψηφίσματα, αφού δεν αλλάζει καθόλου το στάτους κβο στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση αυτή αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια για ολοκληρωτικό άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης περιοχής, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδιασμού που σίγουρα έχει η Τουρκία για την περιοχή. Επίσης, η χρονική στιγμή που επέλεξε η Τουρκία να υλοποιήσει τις απειλές της, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ήταν ακόμα μία προσπάθεια να επέμβει προωθώντας την υποψηφιότητα του εκλεκτού της, Ερσίν Τατάρ.

2. Φυσικά και αποτελεί τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του πανηγύριζαν για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, και μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα η Τουρκία προέβη στην κίνηση που προέβη. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν είχαν λάβει σοβαρά τα μηνύματα που έπαιρναν από την Άγκυρα, θεωρούσαν τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και Τ/κυπρίων ως μπλόφες και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση. Στην πραγματικότητα αφενός ανέλυαν πολύ επιφανειακά τα γεγονότα και τα δεδομένα που είχαν ενώπιόν τους και αφετέρου υποτίμησαν τους κινδύνους. Όταν πέρσι το καλοκαίρι έγιναν σχετικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, η κυβέρνηση τις χαρακτήρισε «επικοινωνιακά τεχνάσματα», ενώ ο ΔΗΣΥ προ μερικών μηνών δήλωνε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η απαιτούμενη σοβαρότητα.

3. Είναι η άποψή μου ότι τα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα στην Αμμόχωστο δεν είναι καθόλου άσχετα με την επί τρία και πλέον χρόνια στασιμότητα στο Κυπριακό. Εάν έγκαιρα η δική μας πλευρά προέβαινε σε συγκεκριμένες κινήσεις μετά το Κραν Μοντανά, όπως εμείς ως ΑΚΕΛ αμέτρητες φορές εισηγηθήκαμε, όχι μόνο δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο σημείο που είμαστε με την Αμμόχωστο, αλλά ενδεχομένως και η όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού να βρισκόταν σε μια πορεία θετική και όχι σε σημείο τελμάτωσης. Σήμερα δυστυχώς είμαστε στο σημείο να παρακαλούμε να εκλεγεί ένας ηγέτης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που να πιστεύει στις αρχές λύσης του Κυπριακού και στο σωστό πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και όχι κάποιος που να επιδιώκει λύση δύο κρατών και ο οποίος θα προσπαθήσει να τορπιλίσει την όποια νέα προσπάθεια. Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση απλά υποτίμησαν τους κινδύνους αυτής της παρατεταμένης στασιμότητας και ότι δεν την επιδίωξαν για να οδηγήσουν σκόπιμα τα πράγματα εδώ που βρίσκονται σήμερα.

 

4. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είπαμε ότι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Πέραν τούτου είπαμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταγγελθεί σε όλα τα διεθνή φόρα, ΟΗΕ, ΕΕ και αλλού, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον Δήμο Αμμοχώστου. Επίσης, θεωρώ ότι η πρόσφατη μαζική κινητοποίηση των Αμμοχωστιανών, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Αμμοχώστου, ήταν πολύ ενισχυτική στην προσπάθειά μας, αφού έδωσε την ευκαιρία να επιδειχθεί η αποφασιστικότητά μας να αποτραπεί το νέο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Αμμοχώστου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Για να υπάρχει απτό όμως αποτέλεσμα θα πρέπει να προταχθεί η ανάγκη για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο και από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Να υπενθυμίσω επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Η συνέχεια από κει που μείναμε, αναφορικά με την Αμμόχωστο, σημαίνει επαναφορά από τουρκικής πλευράς του χάρτη με την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να σώσουμε την Αμμόχωστο, για να σώσουμε την Κύπρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy