Διπλή Συνέντευξη – Θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα για στήριξη των προσφύγων

Ξεκάθαρη είναι η διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στα θέματα της διαχείρισης των θεμάτων που αφορούν τους πρόσφυγες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι στο όνομα της ψευδεπίγραφης «συνετής» διαχείρισης της οικονομίας ο προσφυγικός κόσμος αφέθηκε στη μοίρα του.

Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, θεωρεί ότι διαχρονικά θα μπορούσαν να γίνουν πολλά για τους πρόσφυγες, αλλά διαφωνεί πως επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη οι πρόσφυγες αφέθηκαν στη μοίρα τους.

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ο Χρ. Χριστόφιας σημειώνει ότι οι ιδεολογικές εμμονές του Συναγερμού και των συνοδοιπόρων του θυματοποίησαν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, ενώ η νέα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη μοίρασε υποσχέσεις.

Ο Πρ. Αλαμπρίτης υποστηρίζει ότι έγιναν πολλά βήματα και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και ότι αναμένουν να δουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

 

Συνεντεύξεις στον Μιχάλη Μιχαήλ

 

Κρίνετε ότι με όλα όσα διαδραματίζονται με τους προσφυγικούς συνοικισμούς τα τελευταία χρόνια ο προσφυγικός κόσμος έχει αφεθεί στη μοίρα του;

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο είναι εξετασιοκεντρικό. Δόθηκαν υποσχέσεις για αλλαγή του συστήματος. Βλέπετε διαφορά στη θέση της σημερινής κυβέρνησης από τη θέση της προηγούμενης;

 

Πώς προχωράτε ως κόμμα για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Θα επιδιώξετε συνεργασίες;
Και πότε ξεκινούν οι διεργασίες σας;

 

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:
Εγκληματικό το ότι κρατούσαν κρυμμένη στα συρτάρια του τέως ΥΠΕΣ τη στατική μελέτη των πολυκατοικιών

1Καταγγείλαμε πολλές φορές το γεγονός ότι η προηγούμενη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού επί μια ολόκληρη δεκαετία άφησε τον προσφυγικό κόσμο στη μοίρα του.

Την αναδόμηση πολλών πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς, την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε άλλες τόσες πολυκατοικίες, το διαχωρισμό οικοπέδων και την παραχώρηση γης σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, την ενίσχυση των προγραμμάτων της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, τη συνετή διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και άλλα τόσα που υλοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια το 2008-2013, τα τερμάτισε παντελώς η διακυβέρνηση Συναγερμού.

Στο όνομα της «συνετής» διαχείρισης της οικονομίας, την ίδια ώρα που πλούτιζαν οι λίγοι, οι συγγενείς, οι ημέτεροι με τα «χρυσά» διαβατήρια, ο προσφυγικός κόσμος αφέθηκε στη μοίρα του. Φτάνει να αναλογιστεί κάποιος ότι η μελέτη στατικής επάρκειας των πολυκατοικιών στους κυβερνητικούς οικισμούς, που ανέδειξε ότι 43 από αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες, ήταν κρυμμένη στα συρτάρια του τέως Υπουργού Εσωτερικών από το 2020!

Έπρεπε να προκύψουν οι πρόσφατοι θανατηφόροι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία για να αναγκαστεί κατόπιν πίεσης του ΑΚΕΛ η νέα κυβέρνηση να ενημερώσει ποιες είναι οι πολυκατοικίες και να καταρτίσει σχέδιο αναδόμησής τους. Ένα σχέδιο με αρκετές προβληματικές πρόνοιες και για το οποίο ήδη αγωνιζόμαστε από κοινού με τους επηρεαζόμενους εκτοπισμένους για βελτίωσή του.

2Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο μετατράπηκε σε εξετασιοκεντρικό από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εμείς προειδοποιούσαμε πριν καν την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο ότι συνιστούν ένα παιδαγωγικό έγκλημα ως σύστημα αξιολόγησης του μαθητή.

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε με τον πιο άσχημο τρόπο. Οι ιδεολογικές εμμονές του Συναγερμού και των συνοδοιπόρων του θυματοποίησαν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες. Θέση μας είναι ότι πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο που να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και όχι τη βαθμοθηρία, θα αξιολογεί τον μαθητή με όλες τις μορφές (προφορικές, γραπτές, εργασίες κ.λπ.) και η όποια γραπτή αξιολόγηση θα είναι διαμορφωτικού και όχι συγκριτικού χαρακτήρα.

Η νέα κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, βλέποντας προεκλογικά την πίεση από τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και από την πλειοψηφία της κοινωνίας, μοίρασε υποσχέσεις. Ήδη η πρώτη υπόσχεση αποκατάστασης της αδικίας που υφίστανται οι μαθητές και μαθήτριες της φετινής σχολικής χρονιάς δεν υλοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Δεν γνωρίζουμε αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το τι θα μας παρουσιάσουν στη Βουλή, για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Έταξαν κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο προεκλογικά. Αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα τιμήσει τα δικά της «δεσμεύομαι» η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

3 Οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν τεράστια σημασία για το ΑΚΕΛ, γιατί το αποτέλεσμά τους έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Οι ΑΚΕΛιστές και ΑΚΕΛίστριες αποτελούσαν από της ίδρυσης του κόμματος τους πρωταγωνιστές των διεκδικήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως πρώτο βήμα, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε χθεσινή της συνεδρία συζήτησε επί συγκεκριμένου εγγράφου – εισήγησης του Πολιτικού Γραφείου. Συζήτηση η οποία χαρτογράφησε τα βήματα που θα ακολουθήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις εσωκομματικές μας διαδικασίες, στην επαφή μας με την κοινωνία και στην προσπάθεια καταρτισμού συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με προσωπικότητες, κινήματα, οργανωμένα σύνολα και κόμματα. Συνεργασίες πάντα στη βάση αρχών και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Στόχος μας θα είναι τους επόμενους μήνες να είμαστε έτοιμοι, με τους υποψηφίους και τις υποψηφίες μας, να ριχτούμε στη μάχη της προεκλογικής δουλειάς. Για ΑΚΕΛ ισχυρό, σε κάθε επαρχία, δήμο και κοινότητα.

 

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΑΜΠΡΙΤΗΣ:
Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για στήριξη των προσφύγων, αλλά δεν αφέθηκαν στη μοίρα τους

1Διαχρονικά θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα για στήριξη των προσφύγων και για ισότιμη κατανομή των βαρών που προσκάλεσε η τουρκική εισβολή στους πρόσφυγες συμπατριώτες μας. Διαφωνώ όμως ότι αφέθηκαν στη μοίρα τους.

Επί διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη έγινε αναδιαμόρφωση της πολιτικής για τους πρόσφυγες και εφαρμόστηκαν σημαντικά μέτρα υποστήριξης για τους πρόσφυγες, όπως η τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών, η ίδρυση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και η παροχή βοήθειας για τη στέγαση τους.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, επιτεύχθηκε και η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων, κατασκευάστηκαν νέες πολυκατοικίες για τους πρόσφυγες και κάθε χρόνο αναλογούσαν αρκετά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση και επιδιόρθωση των κατοικιών και των επαγγελματικών υποδομών.

Ωστόσο η πιο ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική για τους πρόσφυγες είναι η επίλυση του Κυπριακού.

2 Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου χρήζει πολλών αλλαγών ώστε να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και να προσφέρουμε ένα ποιοτικό σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών του σήμερα.

Τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης τις γνωρίζουμε πολύ καλά και θεωρώ ότι έγιναν πολλά βήματα και μεταρρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε να δούμε τις προθέσεις τις παρούσας κυβέρνησης για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις τετράμηνων.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε ότι η αξιολόγηση είναι αναπόσπαστο μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Η εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων -αν και ως προς τη φιλοσοφία του εμείς συμφωνήσαμε, γιατί μοιράζει την εξεταστέα ύλη στα δύο, δίδεται η ευκαιρία για εντοπισμό τυχόν αδυναμιών στη μέση της σχολικής χρονιάς, παρέχει ανατροφοδότηση και ενισχυτικές δράσεις, όπως δημιουργία Project, εργασίες που περιλαμβάνονταν στην αξιολόγηση του μαθητή- θεωρώ ότι στην πράξη είχε αδυναμίες. Μέσα από την αξιολόγηση του θεσμού πρέπει να εντοπίσουμε τις αδυναμίες, να τις διορθώσουμε, αλλά να κρατήσουμε και να διατηρήσουμε τα θετικά.

Αναμένουμε και από τα άλλα κόμματα να μας αναφέρουν τι προτείνουν, γιατί είναι καλό ως σύνθημα η κατάργηση των εξετάσεων, αλλά πρέπει να ακούσουμε και τον εναλλακτικό τρόπο αξιολόγησης. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, αναμένουμε την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για να τοποθετηθούμε.

3 Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χθες είχε το 17ο Παγκύπριο Συνέδριό του. Το ερχόμενο Σάββατο, στις 6 Μαΐου, αναδεικνύουμε με ψηφοφορία όλων των μελών μας τον αναπληρωτή πρόεδρο, τους τρεις αντιπρόεδρους και τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου. Ακολούθως θα έχουμε τις εκλογές των επαρχιακών μας γραμματειών και των τοπικών μας επιτροπών.

Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την πρόεδρο μας, κα Αννίτα Δημητρίου και την υπόλοιπη ηγεσία, θα παρθούν και οι αποφάσεις για τα χρονοδιαγράμματα για τις εκλογές της Τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των ευρωεκλογών.

Σίγουρα θα ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες και στη βάση αυτού του διαλόγου ενδεχομένως να επιδιώξουμε συνεργασίες με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy