Διπλή Συνέντευξη: Βοά η απροθυμία της κυβέρνησης να διερευνήσει το θέμα των παρακολουθήσεων

Η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες όταν τα στοιχεία για παρανομίες που σχετίζονται με τις παρακολουθήσεις βοούν, δεν κλείνει το ζήτημα, όπως νομίζουν και επιθυμούν, τόνισε στη «Χαραυγή» ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου. Αντιθέτως, πρόσθεσε, το ανοίγει διάπλατα. Επομένως όσοι έχουν κάτι να πουν, ας το πουν τώρα πριν να είναι πολύ αργά.

Στον αντίποδα, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς ζητά τον καταλογισμό ευθυνών εκεί που θα αποδειχθούν ότι υπάρχουν, αλλά την ίδια ώρα σημειώνει ότι ο ρόλος των ευρωβουλευτών δεν είναι να βγάζουν πορίσματα, ούτε να εκθέτουν ατεκμηρίωτα τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Γ. Γεωργίου χαρακτηρίζει επιπόλαιη και προσχηματική την προσπάθεια, απλώς για να ενισχύσει επικοινωνιακά το προφίλ του Ν. Αναστασιάδη.

Ο Λ. Φουρλάς από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι η αξιοπιστία και η συνέπεια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό αναγνωρίζεται διεθνώς.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ερωτήσεις: 

1. Την 1η Νοεμβρίου έρχεται στην Κύπρο κλιμάκιο της Ε.Ε. για το θέμα των παρακολουθήσεων. Κινδυνεύει η Κύπρος να βρεθεί και πάλι εκτεθειμένη μετά το κλείσιμο της υπόθεσης με το μαύρο βαν, αλλά και τα όσα διαρρέουν περί εμπλοκής του ΔΗΣΥ στο θέμα των παρακολουθήσεων;

2. Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια για να δείξει ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών. Υπάρχουν περιθώρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τις εκλογές του Φεβρουαρίου;

3. Τόσο στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, όσο και στην πορεία των Μορφιτών, ο ΠτΔ επιτέθηκε κατά μέτωπο τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ε.Ε. για τη στάση τους στο Κυπριακό. Κρίνετε ότι αυτό υποβοηθά τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου;

Maxresdefault 1 1

Γιώργος Γεωργίου: Ζητούσαν τη διαμεσολάβηση του ΔΗΣΥ για επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι επικρίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

1. Η Κύπρος είναι ήδη εκτεθειμένη για το θέμα των παρακολουθήσεων. Εξ ου και η κάθοδος της Διερευνητικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Υπάρχει χείμαρρος στοιχείων, αναφορικά με τη διασύνδεση της Κύπρου με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ένα χρόνο πριν τη δολοφονία Κασόγκι, η NSO «διαφήμιζε» τα λογισμικά της σε αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας στη Λεμεσό. Το 2019 συνελήφθη το μαύρο βαν στη Λάρνακα να μαζεύει πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων. Το προφανές αυτό σκάνδαλο κουκουλώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία με μια δίκη παρωδία. Ποτέ δεν ακούσαμε και δεν πληροφορηθήκαμε τα ευρήματα του πορίσματος Ηλία Στεφάνου. Είναι επίσης παραδεκτό ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι συνδεδεμένη με την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.

Το ζήτημα είναι απλό και ουσιαστικό. Όλα τα κράτη, όπως και η Κύπρος, έχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κατάχρηση από τρίτους. Στην περίπτωση της Κύπρου αυτοί οι «τρίτοι» είναι συγκεκριμένοι. Πρόκειται για τους γνωστούς Ισραηλινούς πράκτορες Ντίλιαν και Άβνι που, εσχάτως, αποκαλύφθηκε ότι ζητούσαν τη διαμεσολάβηση του ΔΗΣΥ για να εξυπηρετήσουν τους επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς. Για τους οποίους επικρίνονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…

Η απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες όταν τα στοιχεία για παρανομίες βοούν, δεν κλείνει το ζήτημα, όπως νομίζουν και επιθυμούν. Αντιθέτως, το ανοίγει διάπλατα.

2. Η προσπάθεια εκτός από επιπόλαιη, είναι προσχηματική. Γίνεται απλώς για να ενισχύσει επικοινωνιακά το προφίλ του Νίκου Αναστασιάδη. Αν είναι δυνατόν, δύο μήνες πριν φύγεις, να επιζητείς στο μέσο ενός διαδρόμου την ανάγκη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού…
Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να λύσει το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, αν το ήθελε πραγματικά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δυστυχώς, καταγράφει τη διάθεση συνεργασίας της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά, εγκαλώντας για έλλειψη διάθεσης συνεργασίας τους δύο ηγέτες. Μετά το 2017 υπήρχαν και άλλες ευκαιρίες, όμως ο ΠτΔ απολάκτισε. Έκτοτε, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: ο Νίκος Αναστασιάδης αναίρεσε όλες τις συγκλίσεις, υπέσκαψε το κεκτημένο των συνομιλιών, «αποδέσμευσε» την Τουρκία και τη νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία από τις όποιες δεσμεύσεις είχαν αναλάβει -επίδοση Χάρτη στη Γενεύη- και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να δρομολογήσει έναν αρνητικό οδικό χάρτη για τη λύση του Κυπριακού. Τα τετελεσμένα συσσωρεύονται με επικίνδυνο τρόπο: κυριαρχική ισότητα, λύση δύο κρατών, εποικισμός της Αμμοχώστου -κακώς «δεν ανησυχούσε» ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και κάκιστα ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μιλούσε για πυροτεχνήματα, συνεχείς προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Πώς, ενόψει εκλογών σε Κύπρο και Τουρκία, και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις;

3. Οι επιθέσεις ενάντια στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τους εκπροσώπους του, όσο και στην Ε.Ε., για τη στάση τους στο Κυπριακό, ηχούν εύηχα στα αυτιά του απορριπτικού ακροατηρίου και ικανοποιούν τις επικοινωνιακές ανάγκες του ΠτΔ και του ΔΗΣΥ. Όντως στις τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ παρατηρείται υπαναχώρηση στις αναφορές για το είδος της λύσης, σε «διμερή» αντί δικοινοτική συνεργασία, χαλαρή αντίδραση για τα τετελεσμένα της Αμμοχώστου, αλλά και χαμηλές προσδοκίες για επανέναρξη του διαλόγου.
Ένας διάλογος, ειλικρινής, ουσιαστικός και ελπιδοφόρος δεν μπορεί να υλοποιηθεί από το συναγερμικό δίδυμο Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Με τις πράξεις ή τη σιωπή τους είναι συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης, πιστός στην ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, εγγυάται την ανακοπή προς την οριστική διχοτόμηση και την εξάντληση των τελευταίων πιθανοτήτων για κινητικότητα στο κυπριακό πρόβλημα.

Fourlas 23 0

Λουκάς Φουρλάς: Να καταλογισθούν ευθύνες όσο ψηλά κι αν φθάνουν. Ο ποινικός ανακριτής δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο για τον ΔΗΣΥ

1. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός. Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ και ούτε είμαι από αυτούς που βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα. Το συγκεκριμένο ζήτημα να διερευνηθεί και αν υπάρξουν ευθύνες ή αδικήματα τότε να καταλογισθούν όσο ψηλά κι αν φθάνουν. Όμως δεν είμαι ούτε Σέρλοκ Χολμς για να ερευνήσω, ούτε δικαστής για να καταδικάσω. Ο ρόλος ο δικός μας δεν είναι να βγάζουμε πορίσματα, ούτε να εκθέτουμε ατεκμηρίωτα τη χώρα μας στο εξωτερικό. Υπενθυμίζω ότι το θέμα εξέτασε ανεξάρτητος ανακριτής διορισμένος από τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα και το πόρισμά του ήταν ότι δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο που αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Πάγια θέση μου είναι ότι τάσσομαι κατά της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και θα υπάρξει στενή συνεργασία με την Επιτροπή Παρακολουθήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να λάμψει η αλήθεια. Επαναλαμβάνω, εάν υπάρξουν ευθύνες, αυτές να καταλογισθούν άμεσα.

2. Καμία προσπάθεια δεν είναι απέλπιδα. Για να πείθεις τη διεθνή κοινότητα ότι πραγματικά επιθυμείς λύση πρέπει συνεχώς να είσαι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να συζητήσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο τραπέζι του διαλόγου. Η αξιοπιστία και η συνέπεια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αναγνωρίζεται διεθνώς. Να υπενθυμίσω ότι δεν είναι τώρα που προσπαθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αμέσως μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, με σειρά ενεργειών προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Όπως είναι καλά γνωστό, το ναυάγιο επήλθε λόγω της επιμονής της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων και του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η σημερινή στάση της Άγκυρας που διακαώς επιδιώκει λύση δύο κρατών στο νησί. Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας. Αυτό προσβάλλει και όλους τους προηγούμενους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν είχαν καταφέρει την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος. Με υποχωρήσεις σε όλα τα τερτίπια των Τούρκων θα μπορούσαμε να είχαμε λύση την επόμενη μέρα, όμως το διακύβευμα, που πολύ ορθά θέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να υπάρξει μια λύση που θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο, να είναι λειτουργική και δίκαιη.

3. Δεν ήταν επίθεση που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά η έκφραση ενός δικαιολογημένου παραπόνου. Θέλω να πω κάτι που το είχα αναφέρει και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Σε 48 ώρες επιβάλαμε και καλά κάναμε, αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και εδώ και 48 χρόνια περιμένουμε την ίδια αντιμετώπιση και θερμή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του Τούρκου εισβολέα, ο οποίος παραβιάζει κάθε έννοια και αρχή του διεθνούς δικαίου. Αντί αυτού παρατηρούμε μια στάση ίσων αποστάσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία απλώς παροτρύνουν στην εξεύρεση λύσης και εκφράζουν ευσεβείς πόθους. Αποφεύγουν να υποδείξουν στον θύτη τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσει ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επιλυθεί ένα πρόβλημα που αυτός το δημιούργησε. Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί και μοιάζει να κινείται με σπασμένα φρένα λόγω ακριβώς της ανοχής της διεθνούς κοινότητας στα όσα εγκλήματα μέχρι σήμερα έχει διαπράξει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.