Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα επιβάλει στις 21 Φεβρουαρίου ποινή στην 22χρονη, σήμερα, Σάρα Σιάμς, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του διπλού φονικού στο Στρόβολο, στη μοναδική κατηγορία που αντιμετωπίζει και αφορά στη συνωμοσία για διάπραξης ληστείας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία δικάσιμο, η κατηγορούμενη διόρισε νέο δικηγόρο και ακολούθως άλλαξε την απάντηση που είχε αρχικά δώσει στην πιο πάνω κατηγορία από μη παραδοχή σε παραδοχή.

Κατά την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα αναστέλλονται για την ίδια όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε από κοινού με τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς της.

Πρόκειται για τις κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Δικαστήριο απάλλαξε την κατηγορούμενη από τις πιο πάνω κατηγορίες και όρισε την 21η Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, για επιβολή της ποινής της στη κατηγορία που παραδέχτηκε.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο νέος δικηγόρος της κατηγορούμενης Θανάσης Κορφιώτης ενημέρωσε το δικαστήριο ότι η πελάτιδα του θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση και στη συνέχεια αγόρευσε για μετριασμό της ποινής.

Είχε προηγηθεί η ανάγνωση των γεγονότων από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου σε σχέση με την κατηγορούμενη και χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, το βράδυ της 18/04/18 με 19/04/18 φονεύθηκαν βίαια ο Γιώργος Χατζηγεωργίου και Ντίνα Σεργίου στο σπίτι τους στην οδό Ζαλόγγου 7 στο Στρόβολο. Το ίδιο βράδυ ο γιος των θυμάτων απήχθηκε από το δωμάτιο του και εγκλείστηκε σε υπόγειο χώρο της κατοικίας του, από τον οποίον κατάφερε να αποδράσει και να ζητήσει βοήθεια, αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα.

Την 18/04/18, όπως ανέφερε η κα. Ευθυβούλου, η κατηγορούμενη βρισκόταν μαζί με άλλα πρόσωπα στην οικία όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα στην Αγλαντζιά. Τα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και η κατηγορούμενη, συμφώνησαν να διαπράξουν ληστεία στο σπίτι των θυμάτων. Κατά τη συζήτηση πρόσωπο έθεσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα έκαναν τη ληστεία, τη διαρρύθμιση του σπιτιού, τον χώρου που βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο, στον τρόπο μετάβασης στη Ζαλόγγου 7 και τον ρόλο που θα είχε η κατηγορούμενη. Σε κάποιο στάδιο, δύο εκ των παρόντων προσώπων αναχώρησαν από το σπίτι, ενώ η κατηγορούμενη παρέμεινε στην οικία, πρόσθεσε.

Αργότερα, συνέχισε, ένα εν των προσώπων που είχαν αναχωρήσει επέστρεψε στην οικία όπου βρισκόταν η κατηγορούμενη και περί η ώρα 0430 της 19/04/18 με το πρόσωπο αναχώρησαν με σκοπό το εν λόγω πρόσωπο να επιστρέψει στην Ζαλόγγου 7 για να παραλάβει τα κλοπιμαία, αλλά είδαν ένα περιπολικό της αστυνομίας και άλλαξαν διαδρομή με κατεύθυνση την Αγία Νάπα. Κατά την διαδρομή τους προς την Αγία Νάπα άκουσαν από το ραδιόφωνο για τον φόνο των θυμάτων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σύλληψη της και στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία για το έγκλημα, σημειώνοντας ότι η κατηγορούμενη δεν έχει προηγούμενες καταδίκες.

Στην αγόρευση του για μετριασμό της ποινής της κατηγορούμενης, ο δικηγόρος της Θανάσης Κορφιώτης είπε ότι αφού ανέλαβε ως δικηγόρος της Σάρας και μελέτησε το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης θεώρησε ότι η Σάρα θα έπρεπε να πάρει μια σοβαρή απόφαση και να διαφοροποιηθεί από τη «σκοτεινή και αβέβαιη κατάσταση στην οποία βρισκόταν».

Ανέφερε ότι η Σάρα και η οικογένεια της αποδέχτηκαν την εισήγηση του «για να μεταφέρει τη Σάρα από το σκοτάδι και τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε σε μια πιο ελπιδοφόρα θέση», αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί σε αυτή την υπόθεση και τίποτε περισσότερο.

Είπε ότι η κατηγορούμενη προέρχεται από μια συγκροτημένη οικογένεια και πως η ίδια σπούδαζε και παράλληλα εργαζόταν διότι η οικογένεια της δεν είναι εύπορη. Είπε ακόμη ότι η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και υπεβλήθη σε εγχείρηση λίγο πριν από τα επίδικα γεγονότα.

Ο κ. Κορφιώτης ανέφερε ότι η γνωριμία της Σάρας με τον Τζιωνή «ήταν δυστυχώς σημαδιακή για τη ζωή της», προσθέτοντας ότι η επίδραση που είχε πάνω της ήταν τέτοιας μορφής που έχει σημαδέψει τη ζωή της για πάντα.

Όπως είπε, από την πρώτη μέρα που γνωρίστηκαν της πρόσφερε ναρκωτικά και έτσι εγκατέλειψε το σπίτι των γονιών της και πήγε να ζήσει με τον Τζιωνή. Ανέφερε ακόμη ότι όταν ο πατέρας της Σάρας γνώρισε τον Τζιωνή προφητικά της είπε ότι «αυτός ο άνθρωπος θα σε βάλει στη φυλακή».

Το γεγονός, όπως είπε, ότι η Σάρα συναντούσε αυτή την αντίδραση των γονιών την έκανε να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από αυτούς και η απομάκρυνση αυτή είχε και την έννοια των τύψεων και της ντροπής έναντι των γονιών της. Ανέφερε ότι η κατηγορούμενη έγινε στη συνέχεια χρήστης ναρκωτικών και εγκατέλειψε τις σπουδές και τη δουλειά της.

Ο δικηγόρος της Σάρας, υποστήριξε επίσης ότι η συμπεριφορά του Τζιωνή απέναντι της ήταν αρνητική και εξευτελιστική και πως τη ζήλευε παθολογικά, ενώ κατέθεσε προς το δικαστήριο δυο κινητά και ένα τάμπλετ της κατηγορούμενης τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, κατέστρεψε ο Τζιωνής σε στιγμές ζηλοτυπίας.

Ισχυρίστηκε ότι ο Τζιωνής την κλείδωνε μέσα στο σπίτι, την κτυπούσε και την βίαζε και πως λίγες ώρες μετά τη διάπραξη του φόνου, τη βίασε στην Αγία Νάπα.

Η Σάρα παρόλα αυτά, πρόσθεσε, τον αγαπούσε, αλλά και φοβόταν για τη ζωή της λόγω της συμπεριφοράς του και ντρεπόταν να τα πει στην οικογένεια της.

Είπε επίσης ότι όταν η Σάρα ασθένησε ο Τζιωνής αμελούσε να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο και πως την επισκέφθηκε μόνο μια φορά για δέκα λεπτά προκειμένου να του δώσει κάποια χρήματα που χρειαζόταν.

Ανέφερε ότι η ίδια προσπαθούσε να τον βοηθήσει σε σχέση με το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ όταν του έλεγε ότι θα φύγει από κοντά του ο ίδιος της το απαγόρευε.

Είπε επίσης ότι το επίδικο βράδυ έκανε και η ίδια χρήση ναρκωτικών και πως έφτασε να ζυγίζει 39 κιλά εκείνη την περίοδο.

Ο κ. Κορφιώτης έκανε λόγο για μια «οριακή περίπτωση» υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκαμε η Σάρα ήταν μια «σιωπηλή συμπόρευση» με το τι σκέφτηκε ο Τζιωνής ως προς το θέμα της ληστείας που δεν ήταν άσχετη με την ψυχολογία της και την κατάσταση της υγείας της.

Όπως υποστήριξε, η πελάτιδα του δεν είχε καμία ενεργό συμμετοχή σε αυτό που έγινε, δεν το σκέφτηκε, δεν το σχεδίασε, δεν οργάνωσε οτιδήποτε και δεν συμμετείχε στην εκτέλεση του αδικήματος της ληστείας.

Όπως είπε, η περίπτωση της Σάρας είναι η ελαφρότερη μορφή συνωμοσίας προς διάπραξη αδικήματος και πως η ίδια θέλει να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης ως μάρτυρας κατηγορίας.

Ανέφερε ότι είναι λευκού ποινικού μητρώου και έχει απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά και πως δεν υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης του αδικήματος. «Η Σάρα βγήκε πιο δυνατή και βρήκε το σθένος να ξανασταθεί στη ζωή της», είπε, λέγοντας ότι η ίδια απολογείται για ό,τι έπραξε.

Ζήτησε στη συνέχεια την επιείκεια του δικαστηρίου, καταθέτοντας την εισήγηση ότι σε περίπτωση που της επιβληθεί η ποινή της φυλάκισης αυτή να είναι με αναστολή. Ενώπιον του δικαστηρίου υποβλήθηκε και η έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τις προσωπικές συνθήκες της κατηγορουμένης.

Κατά την επόμενη δικάσιμο, μετά την επιβολή ποινής στην κατηγορούμενη, θα συνεχιστεί η αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, Λοχία του ΤΑΕ Λευκωσίας Σάββα Σιαμούτη, και εκ των ανακριτών της υπόθεσης, από τον δικηγόρο του Λοΐζου Τζιωνή, Ανδρέα Αναστασίου.

Εκτός από τον Τζιωνή και την Σιαμς, κατηγορούμενοι στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου στην οικία τους στον Στρόβολο, τον περασμένο Απρίλιο, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Τζιωνή, Λευτέρης Σολωμού και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Και οι τρεις έχουν δηλώσει μη παραδοχή στις κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν.

Να σημειωθεί ότι ο Τζιωνής είχε αρχικά παραδεχθεί τις κατηγορίες, πλην της κατηγορίας διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους. Στη συνέχεια άλλαξε την απάντηση του, δηλώνοντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.