Διπλωματικό παρασκήνιο για το ψήφισμα των ΠαλαιστινίωνΈντονες είναι οι διεργασίες σε ό,τι αφορά το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ και το οποίο προνοεί την ειρήνευση στην Μέση Ανατολή μέσα σε ένα χρόνο με σταδιακή και τελική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων μέχρι το τέλος του 2017 και τη δημιουργία δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967.

Ο διπλωματικός πυρετός αποσκοπεί κυρίως στην αποτροπή του βέτο από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον ήδη δήλωσε ότι δεν στηρίζει αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν έτοιμοι για διαπραγματεύσεις προκειμένου το ψήφισμα να υιοθετηθεί.

Η ισραηλινή απάντηση ήταν άμεση με τον Υπουργό Εξωτερικών Αβιγντορ Λίπερμαν να χαρακτηρίζει το σχέδιο ψηφίσματος ως `ακόμη μια επιθετική ενέργεια` κατά του Ισραήλ.

Το σχέδιο ψηφίσματος το οποίο έχει στην κατοχή του το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ, προνοεί την επίτευξη μιας δίκαιης, ειρηνικής και διαρκούς λύσης “η οποία θα τερματίζει την ισραηλινή κατοχή και θα οδηγεί στην δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών μέσα σε ένα χρόνο από την υιοθέτηση του ψηφίσματος”. Η Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος θα είναι η κοινή πρωτεύουσα και θα επικρατεί θρησκευτική ελευθερία για όλους.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο.