Διπλωματικός πόλεμος Βερολίνου – ΜόσχαςH Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως έχει τονίσει στον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συζήτησή τους στο Παρίσι, ότι το Βερολίνο αναμένει από τη Μόσχα πληροφορίες και συνεργασία στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τη δολοφονία Ρωσογεωργιανού σε πάρκο σε κεντρική συνοικία της γερμανικής πρωτεύουσας τον Αύγουστο.

Γερμανοί εισαγγελείς θεωρούν βέβαιο πως υπάρχει ρωσική ή τσετσενική ανάμειξη στο φόνο. Η Ρωσία διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Τορνίκε Κ., επίσης γνωστού ως Ζεμλινχάν Χανγκοσβίλι και διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, που χαρακτήρισε “μη φιλική” ενέργεια.

Τοποθετούμενος στην κοινή συνέντευξη των ηγετών, που παραχωρήθηκε μετά τη σύνοδο του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας, ο Πούτιν από την πλευρά του είπε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τις γερμανικές Αρχές. Ο Ρωσογεωργιανός ο οποίος δολοφονήθηκε “είχε συμμετάσχει ενεργά σε αυτονομιστικές δραστηριότητες”, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, ήταν “φονιάς”, ένας “μαχητής εξαιρετικά σκληρός και αιμοδιψής” που καταζητείτο από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας διότι τον βάραιναν υποψίες πως είχε οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες, ανάμεσά τους “τις εκρήξεις στο μετρό της Μόσχας με 98 νεκρούς”.

Δεν παρουσίασε κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό. Για το φόνο του ο αρχηγός του ρωσικού κράτους ανέφερε “δεν ξέρω τι του συνέβη. Στον υπόκοσμο μπορούν να συμβούν τα πάντα”. “Πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και όπως συμφωνήσαμε με την Καγκελάριο (Μέρκελ) θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε” τους Γερμανούς “συναδέλφους μας”, διαβεβαίωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, η Μόσχα θα απελάσει Γερμανούς διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο μελών του ρωσικού διπλωματικού σώματος. Πάντως διαβεβαίωσε πως δεν εκτυλίσσεται “κρίση” στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.