Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Εντατική του Νοσοκομείου Λευκωσίας

Οι οργανωμένοι ασθενείς προτείνουν λύσεις

Η πρόσληψη ενός εντατικολόγου για τις ανάγκες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δεν έλυσε τα προβλήματα με το Υπουργείο Υγείας να συνεχίζει τις προσπάθειες για ενίσχυση της Μονάδας με επιπλέον ιατρικό προσωπικό. Οι όποιες προσπάθειες ωστόσο, όπως πληροφορείται η εφημερίδα «Χαραυγή», βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες αφού η ψαλίδα σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο, μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι τεράστια.

Η κατάσταση, ως υφίσταται σήμερα, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι γιατροί, μετά τις απανωτές παραιτήσεις συναδέλφων τους τον τελευταίο χρόνο (πέντε στο σύνολο) βρίσκονται στα όρια εξάντλησης. Βλέποντας τις δυσκολίες, αλλά και τη δυσλειτουργία της Μονάδας, οι οργανωμένοι ασθενείς παίρνουν θέση και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις. Τα παράπονα, άλλωστε, που δέχονται από συγγενείς ασθενών είναι αρκετά και η πλειοψηφία από αυτά αφορά τον «ιό» της υποστελέχωσης που έχει κτυπήσει τη Μονάδα και την έχει θέσει στον αναπνευστήρα το τελευταίο εξάμηνο.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας για τον κίνδυνο που ελλοχεύει η ασφάλεια των ασθενών στη Μονάδα αφού «η λειτουργία της ΜΕΘ καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω της υποστελέχωσης». Ο Μάριος Κουλούμας τονίζει ότι οι εναπομείναντες ιατροί εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, παρουσιάζουν σημεία σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης ενώ όπως αναφέρει δεν τηρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της ΜΕΘ. Επισημαίνοντας ότι η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελεί πρότυπο μονάδας εντατικής θεραπείας στον κυπριακό χώρο, αφού είναι η μοναδική που περιθάλπει βαριά περιστατικά, σημειώνει ότι το προσωπικό εκεί υπερβάλλει εαυτόν, σε καθημερινή βάση, για να σώσει ανθρώπινες ζωές. Ο Μάριος Κουλούμας αναφέρεται στη μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στο μισθολόγιο ενός εντατικολόγου του δημόσιου τομέα και κάποιου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα προτρέποντας πρώτιστα το Υπουργείο Υγείας να δώσει κίνητρα στους ιατρούς του δημοσίου για να συνεχίσουν να εργάζονται στη ΜΕΘ.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις των οργανωμένων ασθενών είναι όπως: οι επιπλέον εφημερίες που προκύπτουν (2 επιπλέον το μήνα για κάθε εντατικολόγο) πληρωθούν με ειδικό μισθολόγιο στη βάση νέου πιλοτικού προγράμματος που θα δημιουργηθεί ειδικά για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας από ένα γιατρό της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λευκωσίας και από γιατρό της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λεμεσού ή γιατρό που εργάζεται σε άλλη ειδικότητα αλλά κατέχει εξειδίκευση στην εντατικολογία με την προϋπόθεση ότι οι εντατικολόγοι εκτός ΜΕΘ Λευκωσίας που θα συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, υποχρεούνται να καλύψουν και πρωινή βάρδια μιας εβδομάδας το μήνα έκαστος στη ΜΕΘ Λευκωσίας.

Οι οργανωμένοι ασθενείς αγγίζουν και το θέμα της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον Μάριο Κουλούμα, «αποτελεί καλό ανακουφιστικό μέτρο για το παρόν στάδιο». Παρά ταύτα, όπως προσθέτει, «οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις λίγες κλίνες του ιδιωτικού τομέα ελλείψει μάλιστα ποιοτικών προτύπων». Από την άλλη, σημειώνει, «η είσοδος εντατικολόγων στη ΜΕΘ του νοσοκομείου από τον ιδιωτικό τομέα με καλύτερους μισθολογικούς όρους θα αποτελέσει αντικίνητρο για εργασία στους εντατικολόγους του δημοσίου».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy