Δύσκολη θεωρούν Τ/κ οικονομολόγοι την μετάβαση στο ευρώ

Τον κύκλο συζήτησης στα κατεχόμενα άνοιξε η χθεσινή αναφορά του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν ότι μπορεί να περάσουν σε διαφορετικό νόμισμα και σταθερή ισοτιμία.
 
Η Αφρίκα προτάσσει επίσης την αναφορά Ερχιουρμάν ότι βλέπει να υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα κρίσης στο ψευδοκράτος και πως υπάρχει ανάγκη να συνομιλήσουν ακόμη πιο ανοικτά με την Τουρκία. Εκτενώς όλες οι εφημερίδες καλύπτουν τις δηλώσεις του «πρωθυπουργού» ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας σήμερα το πρωί έναντι του ευρώ είχε ξεπεράσει τα 5,6 ευρώ ενώ φτάνει σχεδόν τις 6,5 στερλίνες και τα 4,92 δολάρια, που είναι νέα ιστορικά ρεκόρ. Με τους αριθμούς, εάν μείνουν έτσι, η πτώση της αξίας της ΤΛ από την αρχή του χρόνου, έχει αγγίξει το 25%.
 
Ο Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, οικονομολόγος και πρώην «υπουργός οικονομικών» στα κατεχόμενα θεωρεί ότι το πέρασμα σε ξένο νόμισμα δεν είναι λύση, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες θεωρεί ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν στην τ/κ πλευρά. Σε δηλώσεις στην Γενί Ντουζέν, ο κ. Ντενίζ εξήγησε πως εάν περάσουν στο ευρώ θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους δικούς της κανόνες για την χρήση του ευρώ.
 
«Υπάρχει και τούτο, όταν θα τελειώσουν τα ευρώ θα πρέπει να υπάρχει ένα μέρος που θα πηγαίνετε (για να πάρετε). Επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σας αναγνωρίζει αυτόματα πηγαίνετε και συζητάτε με την Τουρκία». Όταν δούμε τα γεγονότα ως έχουν, συνεχίζει ο Τ/κ οικονομολόγος, η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει το ψευδοκράτος όταν χάνει την αξία της η ΤΛ που χρησιμοποιεί, είναι η Τουρκία. Οι άλλες χώρες, συνεχίζει, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Γι’ αυτό, αναφέρει, υπό αυτές τις συνθήκες το ψευδοκράτος δεν μπορεί να περάσει σε ξένο νόμισμα.
 
Εξάλλου, ανέφερε ο κ. Ντενίζ, και ο Ερχιουρμάν δεν είπε ότι σίγουρα θα περάσουν σε ξένο νόμισμα αλλά ότι γίνονται διεργασίες σχετικά με αυτό το θέμα.
 
Ο Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ, θεωρεί ότι θα ήταν προς το δημόσιο όφελος εάν θα μπορούσε να υπάρξει κλείδωμα της ισοτιμίας σε συναλλαγές του «δημοσίου», όπως τα «τελωνεία», το «κτηματολόγιο» και άλλα παρόμοια. Σημείωσε επίσης ότι το κλείδωμα της ισοτιμίας θα είναι καλό για τον κόσμο αλλά θα έχει επιπτώσεις στον «κρατικό προϋπολογισμό» αφού θα μειώσει κάποια έσοδα, τα οποία το «κράτος» θα πρέπει να βρει από αλλού.
 
Κατά τον τ/κ οικονομολόγο και πρώην «υποικ» η σημερινή κατάσταση δεν θα ξεπεραστεί σύντομα. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπου χρησιμοποιούνται πολλά νομίσματα, είστε αναγκασμένοι να αλλάζετε διάφορες νομισματικές μονάδες κι εσείς λόγω της συνεργασίας με πολλές, διαφορετικές χώρες, ανέφερε λέγοντας ότι για την τ/κ πλευρά η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του ότι οι «κυβερνήσεις» αλλάζουν συχνά και δεν μπορεί να ακολουθηθεί μια σταθερή γραμμή για την οικονομία.
 
Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην τ/κ πλευρά είναι 12.000 δολάρια ενώ, επειδή το ψευδοκράτος δεν έχει επαρκώς αντιμετωπίσει τον δικό του πληθωρισμό, «όταν ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι 20%, τον εισάγουμε και εμείς εδώ».
 
Εξάλλου ο οικονομολόγος, «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας αναπτύξεως», Μουσταφά Μπεσίμ δήλωσε επίσης στην Γενί Ντουζέν ότι αυτή τη στιγμή τα δημόσια οικονομικά του ψευδοκράτους δεν είναι σε θέση να στηρίξουν το πέρασμα σε ένα ξένο νόμισμα. Όπως εξήγηση, είναι η Τουρκία που αυτή τη στιγμή δίνει τουρκικές λίρες στο ψευδοκράτος και έτσι καλύπτουν το έλλειμα, είτε με χρέος είτε μέσω βοήθειας. Όσο το έλλειμα συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Μπεσίμ, «θεωρώ ότι είναι δύσκολο να περάσουμε σε ξένο νόμισμα. Βεβαίως εάν υπάρχει πολιτική βούληση και αυτό θα μπορούσε να γίνει».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy