Δύσκολος ο στόχος των 180 «ναι» παρά την παρέμβαση Σαμαρά

Στον αυτόματα πιλότο φαίνεται να παραμένει η προεδρική εκλογή, αφού παρά το άνοιγμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, εξακολουθεί να είναι αμφίβολο εάν είναι εφικτός ο στόχος της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, ώστε να αποφύγει η χώρα τις πρόωρες εκλογές.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με τα Νέα, η δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, η οποία εν πολλοίς υπαγορεύθηκε από το κύμα των ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών πιέσεων για άμεσες πρωτοβουλίες καθώς και από την πνιγηρή πολιτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η υπόθεση Χαϊκάλη, προεξοφλείται ότι θα ενισχύσει τη στήριξη στον Στ.Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία της Τρίτης.

Και αυτό γιατί αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές επανεξετάζουν τη στάση τους και αναμένεται να προστεθούν στις 160 ψήφους της πρώτης ψηφοφορίας. Η πρόταση του πρωθυπουργού, άλλωστε, κάλυψε τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οκτώ βουλευτές για να πουν «ναι» στην εκλογή Προέδρου.

Ωστόσο, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που πριμοδοτείται από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, εξακολουθεί να συντηρεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και τη χώρα σε εκλογική τροχιά.

Μένει να φανεί ωστόσο εάν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, και κυρίως της ΔΗΜΑΡ, θα ακολουθήσουν κατά γράμμα την επίσημη απόφαση του κόμματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα συναινετικό πλαίσιο θα μπορούσε να αποκτήσει άλλη δυναμική εάν είχε υποβληθεί νωρίτερα, πριν την πρώτη ψηφοφορία, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος και για τις απαιτούμενες πολιτικές διεργασίες.

Πάντως, με την δημόσια παρέμβασή του πρωθυπουργός μετέφερε στο γήπεδο της αντιπολίτευσης την ευθύνη για τη διαφαινόμενη πολιτική εμπλοκή και, συνακόλουθα, για τις πρόωρες κάλπες.

in.gr

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei