Άτυπη συμφωνία συγκάλυψης, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι

Σοβαρή καταγγελία για άτυπη συμφωνία ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για συγκάλυψη του σκανδάλου με το κατασκοπευτικό βαν έκαναν χθες οι Οικολόγοι.

Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατήγγειλε ότι η πλειοψηφία των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αρνούνται την εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως με την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Οικολόγοι τονίζουν ότι το θέμα πρέπει να εγγραφεί για να ενημερωθεί η Βουλή για τις εξελίξεις στις έρευνες για την εν λόγω υπόθεση, ποιες νομοθεσίες έχουν παραβιαστεί από τις εργασίες που διενεργούσε το βαν εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Καλούνται τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν επί της εισήγησης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Αυτή η άτυπη συμφωνία της συγκάλυψης πρέπει να σπάσει. Το ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, περιμένοντας ωστόσο να διαφανεί πού οδηγούν οι αστυνομικές ανακρίσεις και ποια διαβήματα έγιναν για να επιστρέψουν στην Κύπρο και να ανακριθούν οι τρεις Ισραηλίτες. Με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ δικαιολογείται και δηλώνει ότι δεν συναινεί στην εγγραφή του θέματος επειδή βρίσκονται υπό εξέλιξη αστυνομικές έρευνες. Το Κίνημα Αλληλεγγύης δήλωσε ότι συμφωνεί με την εγγραφή του θέματος.

Hermes: Ουδέποτε δώσαμε άδεια στη Wispear

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Λάρνακας διέψευσε κατηγορηματικά ότι συμφώνησε με την εταιρεία που κατέχει το κατασκοπευτικό βαν για οποιεσδήποτε εργασίες στο αεροδρόμιο Λάρνακας. «Ουδέποτε ζητήθηκε και ούτε δόθηκε άδεια στην εταιρεία Wispear από την Hermes Airports για πραγματοποίηση έργων στα αεροδρόμια», αναφέρει η διαχειρίστρια των αερολιμένων σε ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2019, η Wispear είχε υποστηρίξει ότι παρείχε κεραίες wifi στο αεροδρόμιο στη βάση συμφωνίας της Hermes με τρίτη εταιρεία τεχνολογίας. Σύμφωνα όμως με την Hermes:

1. Οι κεραίες τοποθετήθηκαν από άλλη εταιρεία και όχι τη Wispear. Συγκεκριμένα, η Hermes υποστηρίζει ότι έγιναν τρεις δοκιμές του εν λόγω εξοπλισμού, εντοπίστηκαν διάφορα λειτουργικά προβλήματα, τα οποία δεν επέτρεψαν την εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος και «το πιλοτικό έργο διακόπηκε επ’ αόριστον».

2. Το πιο πάνω πιλοτικό έργο δεν σχετίζεται με την υφιστάμενη υποδομή, βάσει της οποίας παρέχεται δωρεάν wifi στους εσωτερικούς χώρους των αεροδρομίων.

3. Το σύστημα παροχής wifi στους εσωτερικούς χώρους των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου έχει εγκατασταθεί από τη Hermes Αirports και λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ η Hermes Airports δεν συλλέγει ούτε και προβαίνει σε οποιαδήποτε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επισκεπτών των αεροδρομίων, ούτε και έχει πρόσβαση σε αυτά μέσω της παροχής wifi.

4. Αναφορικά με την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας (GSM) στα αεροδρόμια σημειώνεται ότι αυτό παρέχεται απευθείας από κεραίες αδειοδοτημένων παρόχων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τάσος Περδίος