ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ εμποδίζουν τη Βουλή να υπερασπιστεί την προστασία του Ακάμα

Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ εμπόδισαν χθες τη Βουλή να συζητήσει ψήφισμα για την προστασία του Ακάμα, ενόψει του αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου που θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον μοναδικό αυτό οικότοπο της Κύπρου, αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας πως το ψήφισμα κατατέθηκε από κοινού από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους με στόχο να σταλεί από την ίδια τη Βουλή ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να αφήσουν τον Ακάμα έξω από τις μεθοδεύσεις τους.

«Εντούτοις, η πλειοψηφία που σχηματίστηκε από αυτά τα κόμματα εμπόδισε τη συζήτηση του ψηφίσματος. Προφανώς αντιτίθενται στην ουσία και το περιεχόμενο του ψηφίσματος και θέλουν να συνεχιστούν ανενόχλητα οι αντιπεριβαλλοντικοί σχεδιασμοί», υπογραμμίζει το κόμμα της Εζεκία Παπαϊωάννου.


Είναι χαρακτηριστικό, προστίθεται, ότι είναι τα κόμματα που συντάσσονται με τις υποψηφιότητες Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη που εμπόδισαν τη Βουλή να πάρει θέση υπέρ της προστασίας του Ακάμα. «Ως είναι αναμενόμενο, οι συναγερμικοί υποψήφιοι ακολουθούν τη συναγερμική πολιτική για τον Ακάμα που σχεδιάζει στα κρυφά το τσιμέντωμα της χερσονήσου. Άλλωστε η κυβέρνηση του Αβέρωφ Ν. και Ν. Χριστοδουλίδη ευθύνεται για τεράστια οικολογικά εγκλήματα όλα αυτά τα 9 χρόνια. Ο Ακάμας είναι ξεκάθαρα στο στόχαστρό τους», τονίζει καταληκτικά το ΑΚΕΛ στην ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, χθες η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο για την προστασία της χερσονήσου Ακάμα, παρέδωσε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα με τις θέσεις της για το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και Κοινή Διακήρυξη για την Προστασία της Χερσονήσου Ακάμα, την οποία μέχρι στιγμής έχουν συνυπογράψει περισσότερα από 10.000 άτομα.

Στην εκδήλωση, που όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΠΟΚ «διοργανώθηκε ως απάντηση στις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις και απαράδεκτες πολιτικές παρεμβάσεις οι οποίες παρατηρούνται τους τελευταίους δύο μήνες, με στόχο την έγκριση και δημοσίευση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα», συμμετείχαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, οργανωμένων συνόλων και πολιτικών κομμάτων.


Σημειώνεται ότι το υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τις θέσεις της ΟΠΟΚ για το Αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, καθώς και η Κοινή Διακήρυξη για την Προστασία της Χερσονήσου Ακάμα, επιδόθηκε στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ.

 

Το ψήφισμα
Όπως κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων, το ψήφισμα διατρανώνει την ανάγκη για απόρριψη αρκετών προνοιών και πολεοδομικών ζωνών του αναθεωρημένου ΤΣ, ενώ καλεί την εκτελεστική εξουσία όπως προχωρήσει στη ριζική αναθεώρησή του, να αξιοποιήσει διαθέσιμα εργαλεία και να εφαρμόσει σχέδια που να κάνουν τη μόνιμη περιβαλλοντική προστασία της περιοχής οικονομικά συμφέρουσα για τους κατοίκους της περιοχής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.