ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ κάνουν πλάτες σε εργοδότες για μαύρη εργασία  • Πλάτες σε εργοδότες για μαύρη εργασία

  • ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ – Αλληλεγγύη έκοψαν το κονδύλι για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων

Πλάτες στους εργοδότες έκαναν τα κόμματα ΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ – Αλληλεγγύη, αφού έκοψαν από τον προϋπολογισμό το κονδύλι για τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Η Υπηρεσία θα αναλάμβανε τη διενέργεια ελέγχων με στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατέθεσε πρόταση για αποκοπή του κονδυλίου το οποίο αφορά τη σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ – Αλληλεγγύη, με εξαίρεση τους βουλευτές Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα, οι οποίοι τάχθηκαν εναντίον. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει πλέον κονδύλι στον προϋπολογισμό για σύσταση της Υπηρεσίας, η οποία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή Αντρέα Φακοντή έκανε παρέμβαση και κατέβαλε έντονη προσπάθεια για να μεταπείσει τα πιο πάνω κόμματα, τα οποία ωστόσο επέμειναν στην απόφασή τους.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνεδρία, ο Α. Φακοντής υπενθύμισε ότι τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΛΑΜ προσπαθούν εδώ και δυόμισι χρόνια να αποτρέψουν την ψήφιση της νομοθεσίας, συστρατευόμενοι με τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, σε βάρος της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Σήμερα έπεσαν οι μάσκες! Με την υπερψήφιση της τροπολογίας για αποκοπή των κονδυλίων, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ τάχθηκαν ξεκάθαρα ενάντια στη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, η οποία θα συμβάλει στην πιο στοχευμένη αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, καθώς και στην αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως η προστασία των μισθών, η ετήσια άδεια, οι ώρες απασχόλησης και ανάπαυσης, η άδεια μητρότητας, η άδεια πατρότητας και πολλά άλλα βασικά εργασιακά δικαιώματα», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ ο Α. Φακοντής, προσθέτοντας ότι: «Ξεκάθαρα ψήφισαν υπέρ των συμφερόντων των εργοδοτών! Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών!».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων κατατέθηκε από το 2017 και συζητήθηκε σε πολυάριθμες συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας. Μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις έφτασε μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο δεν τέθηκε ποτέ προς ψήφιση αφού κάθε φορά τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΛΑΜ ψήφιζαν πρόταση για αναβολή της συζήτησης.

Επισημαίνεται ότι η σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού αναμένεται να συμβάλει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αντίθετα είναι «κόκκινο πανί» για τις εργοδοτικές οργανώσεις, κυρίως επειδή περιλαμβάνει ποινές για τους εργοδότες οι οποίοι παρανομούν. Μάλιστα οι οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ ζήτησαν επανειλημμένα μείωση των ποινών.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου