έλεια της Βουλής ως έχει, θα το καταψηφίσει.«Ασπίδα» προστασίας για τους παράνομους εργοδότες ανοίγουν τα κόμματα ΔΗΣΥΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ, τα οποία επιχειρούν για άλλη μια φορά να βάλουν τρικλοποδιά στο νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, η οποία θα αναλάβει την πραγματοποίηση αυστηρότερων ελέγχων με σκοπό την προστασία των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας είναι από τα πιο ταλαιπωρημένα, αφού κατατέθηκε στη Βουλή πριν από δύο χρόνια περίπου (Ιούλιο του 2017) και συζητήθηκε σε πολυάριθμες συνεδρίες της Επιτροπής Εργασίας. Μάλιστα έφτασε τουλάχιστον πέντε φορές μέχρι την Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο η ψήφισή του αναβλήθηκε μετά από αίτημα του ΔΗΣΥ. Ο κύριος λόγος των πιο πάνω αναβολών ήταν οι ενστάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε, αφού το Υπουργείο Εργασίας ετοίμασε νέο νομοσχέδιο με το οποίο συμφώνησαν οι οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας προέκυψαν νέες ενστάσεις από τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ. Μάλιστα ο ΔΗΣΥ ζήτησε νέα αναβολή, ενώ το ΔΗΚΟ δια του Ζαχαρία Κουλία απείλησε ευθέως ότι εάν το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ως έχει, θα το καταψηφίσει.

Χαλαροί έλεγχοι και μικρές ποινές

Τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα τα οποία έθεσαν τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ είναι οι έλεγχοι και το ύψος των ποινών για τους εργοδότες οι οποίοι παρανομούν. Συγκεκριμένα, ο Ζ. Κουλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη δυνατότητα την οποία δίνει το νομοσχέδιο στους επιθεωρητές να συνοδεύονται από αστυνομικούς ή/και δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και για το ύψος των ποινών για τους εργοδότες οι οποίοι παρανομούν, το οποίο ανέρχεται στα 500 ευρώ για κάθε εργοδοτούμενο εναντίον του οποίου διαπράχθηκε η παράβαση (με οροφή της 10 χιλ. ευρώ συνολικά) και επιπλέον πρόστιμο μέχρι 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης στην πληρωμή του προστίμου. Επίσης, με τις θέσεις του Ζ. Κουλία συμφώνησε και ο Μάριος Μαυρίδης, ενώ η Μαριέλλα Αριστείδου του ΔΗΣΥ ζήτησε αναβολή. Ακόμη, ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ έθεσε θέμα για τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι σε ξενοδοχεία στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου έγιναν καταγγελίες εναντίον εργοδοτών επειδή… έτυχε να βρεθούν εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας

Ζ. Αιμιλιανίδου: «Προστατεύουμε εργοδότες που παρανομούν»

Η αντίδραση των κομμάτων ΔΗΣΥΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία τους υπέδειξε τέσσερις φορές με νόημα ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ συμφώνησαν με το νομοσχέδιο. Μάλιστα τους υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο αφορά εργοδότες οι οποίοι παρανομούν σε σημαντικές νομοθεσίες, όπως η προστασία της μητρότητας, η γονική άδεια, η προστασία των νέων κατά την απασχόληση κτλ.«Συζητούμε εδώ και δύο χρόνια πώς θα προστατεύσουμε μια επιχείρηση που παρανομεί», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο προστασίας των εργαζομένων, που σήμερα δεν υπάρχει». Ανέφερε επίσης ότι για να μπορέσει η Κύπρος να διεκδικήσει την έδρα τής υπό σύσταση Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, πρέπει να εφαρμόζει μέτρα υψηλής προστασίας των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρία για τη σύσταση της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τη Βουλή για την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 15% και ότι η ανεργία των νέων βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΕΕ ζήτησαν επιτακτικά την προώθηση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου