ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ θέλουν χαλαρώσεις προς όφελος εργοδοτών που παρανομούν 

Από το ψυγείο στην κατάψυξη η Ενιαία Υπηρεσία ΕπιθεώρησηςΣτο ίδιο έργο θεατής βρέθηκε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, αφού τα κόμματα ΔΗΣΥΔΗΚΟ ανέβαλαν για άλλη μια φορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων, η οποία συστάθηκε με σκοπό να αναλάβει την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από τους εργοδότες, οι οποίοι παρανομούν σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Το νομοσχέδιο για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων κατατέθηκε το 2017, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2017 οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ζήτησαν αναβολή της ψηφοφορίας λόγω ενστάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Στη συνέχεια κατατέθηκε αναθεωρημένο κείμενο από το Υπουργείο Εργασίας, προς ικανοποίηση των ενστάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων, το οποίο οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2018. Παρά ταύτα τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ζήτησαν ξανά αναβολή, λόγω πρόσθετων ενστάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Μάλιστα το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε δεύτερο αναθεωρημένο κείμενο προς ικανοποίηση των πρόσθετων ενστάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι εξαντλήθηκε η συζήτηση, αφού οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ δήλωσαν σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας ότι «συμφωνούν με το νομοσχέδιο όπως αυτό έχει αναθεωρηθεί», τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ανέτρεψαν ξανά τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, απέκοψαν από τον προϋπολογισμό τα κονδύλια για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, ενώ στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής επέβαλαν για άλλη μια φορά αναβολή της ψηφοφορίας «για μερικές εβδομάδες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ν. Παπαδόπουλος κατέθεσε νέες τροπολογίες, οι οποίες αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το νομοσχέδιο, ενώ στη χθεσινή συνεδρία ανέφερε ότι «το ΔΗΚΟ είναι ένα από τα κόμματα» τα οποία συζητούν με την Υπουργό Εργασίας για να επιτευχθεί η «μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της Επιτροπής Εργασίας, η οποία κατατέθηκε στην Ολομέλεια, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Οι εκπρόσωποι της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ δήλωσαν ενώπιον της Επιτροπής ότι κατόπιν συμβιβασμών που έγιναν στο πλαίσιο του διεξαχθέντος διαλόγου, συμφωνούν με το νομοσχέδιο όπως αυτό έχει αναθεωρηθεί».

ΠΕΟ: «Εθίστηκαν στην αυθαιρεσία»

Η νέα αναβολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΕΟ, η οποία κατήγγειλε τα κόμματα ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ότι με τη στάση τους «προσφέρουν υπηρεσία στους εργοδότες που αυθαιρετούν και δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».

«Η επιμονή τους να σκοτώσουν το νομοσχέδιο ακόμα και μετά που όπως δηλώθηκε στη Βουλή, αυτό έχει τη συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων, εκτός των άλλων δηλώνει υποτίμηση και παραγνώριση του θεσμοθετημένου συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και του τριμερούς διαλόγου», υπέδειξε η ΠΕΟ.

Προειδοποίησε επίσης ότι με την υπόσκαψη του νομοσχεδίου «υποβοηθούνται όσοι εθίστηκαν στην αυθαιρεσία», σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των εργοδοτών οι οποίοι είναι συνεπείς με τις νομοθεσίες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Απαράδεκτή χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την νέα, χθεσινή αναβολή ψήφισης του νομοσχεδίου για σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε με τις ψήφους των παρόντων βουλευτών των κομμάτων ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ.

Μιλώντας στον Άστρα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καφκαλιάς κάκισε τη στάση των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι  η χτεσινή αναβολή διευκολύνει και απαλλάσσει εργοδότες από αυστηρούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τον κ. Καφκαλιά είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατόν να ακολουθείται ένα τέτοιο παιχνίδι απέναντι σε ένα νομοσχέδιο το οποίο στηρίχθηκε από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Ανέφερε ότι με βάση τους νέους κανονισμούς λειτουργίας της Βουλής, το νομοσχέδιο θα πρέπει να επιστρέψει για ψήφιση σε δύο βδομάδες στην Ολομέλεια του Σώματος.