ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ: «Κατάπιαν» τους 20 δήµους για να εξυπηρετήσουν τα µικροπολιτικά τους παιχνίδια

Το οργιώδες παρασκήνιο απέφερε καρπούς για την κυβέρνηση και την αυλή της

 

Μετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο, το οποίο κράτησε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα τρία νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ διαμήνυαν σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν περισσότερους από 17 και 14 δήμους, φαίνεται ότι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια «κατάπιαν» τελικά τους 20 δήμους.

Στο επίκεντρο του πάρε-δώσε ήταν η δημιουργία του Δήμου Αραδίππου με ταυτόχρονη κατάργηση του Δήμου Δερύνειας, αλλά και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Τελικά αυτό έγινε. Η πλειοψηφία ψήφισε να μείνει μόνος του ο Δήμος Αραδίππου και να καταργηθεί ο Δήμος Δερύνειας, ο οποίος εντάχθηκε στο Παραλίμνι. Εναντίον της κατάργησης του Δήμου Δερύνειας ήταν μόνο το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι, όπως και υπέρ της ένταξης της Αραδίππου στον Δήμο Λάρνακας. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη κίνηση για να καταργηθεί η Δερύνεια έγινε πριν περίπου ένα μήνα από το ΔΗΚΟ, που μερικά λεπτά πριν την ψηφοφορία απέσυρε την πρότασή του για δημοψηφίσματα και τάχθηκε ενάντια.

Στη Λευκωσία το παρασκήνιο λειτούργησε για να μην ενωθεί η Αγλαντζιά με τα Λατσιά και το Γέρι και να μη δημιουργηθεί ο Δήμος Αθαλάσσας. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία φαινόταν ότι θα υπερψηφιζόταν, ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ανατρέψει τους σχεδιασμούς μέσω κάποιων βουλευτών. Υπέρ του Δήμου Αθαλάσσας τάχθηκαν 27 βουλευτές και εναντίον 29. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας και της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, ψήφισαν εναντίον στην απόφαση του κόμματός τους.

«Κατά λάθος» Δήμος Πολεμιδιών

Με 28 ψήφους υπέρ και 28 εναντίον αποτράπηκε τελικά η κατάργηση του Δήμου Πολεμιδιών και η ένταξη των Πάνω και Κάτω Πολεμιδιών στον Δήμο Λεμεσού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ασυνεννοησία που επικράτησε στο παρασκήνιο. Συγκεκριμένα, μετά την ψηφοφορία επικράτησε αναταραχή, αφού βουλευτής του ΔΗΚΟ δεν έκανε αυτό που συμφωνήθηκε και τελικά ψήφισε μαζί με το κόμμα του. Στο τέλος της διαδικασίας, όταν του ζητήθηκε ο λόγος γιατί ψήφισε εναντίον της κατάργησης των Πολεμιδιών, απάντησε σε βουλευτή του ΔΗΣΥ: «Γιατί δεν μου είπες να βγω έξω από την αίθουσα;»

Αλλαγές στη δομή και την εκπροσώπηση

Οτιδήποτε άλλο εκτός από τις συνενώσεις περνά σε δεύτερη μοίρα από τους πολίτες, ωστόσο χθες η Ολομέλεια έλαβε σημαντικές αποφάσεις και για μια σειρά από άλλα θέματα. Στη δεύτερη κατανομή των εδρών ο δήμος θα θεωρείται ως μια εκλογική περιφέρεια και θα υπάρχει απλή αναλογική. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αυξήθηκαν κατά τέσσερις, ενώ η Επιτροπή Διαμερίσματος του κάθε Δημοτικού Διαμερίσματος των νέων δήμων θα είναι τουλάχιστον πενταμελής. Σημαντική είναι η απόφαση ότι ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού (Άδειες Πολεοδομικών Αναπτύξεων, Υδατοπρομήθεια, Αποχετευτικό και ΟΕΔΑ) θα εκλέγεται απευθείας ξεχωριστά και δεν θα προέρχεται από τους δημοτικούς άρχοντες.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.