ΔΗΣΥ για Cyprus Papers: Φταίει το ΑΚΕΛ και…η χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης!

Χειροκροτεί την ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών και στρέφει τα βέλη του προς...το χρόνο και το ΑΚΕΛ!

To ΑΚΕΛ αλλά και η χρονική συγκυρία «φταίνε» για τον ΔΗΣΥ και όχι τα διαβατήρια που παράτυπα φαίνεται να δόθηκαν σε καταδικασμένους σε φυλάκιση και καταζητούμενους, όπως αποκάλυψε χθες το Al jazeera, κάνοντας την Κύπρο ρεζίλι για ακόμα μια φορά.

Το κόμμα της Πινδάρου  προτάσσει με ανακοίνωση το ενδεχόμενο να υπάρχουν  ερωτηματικά που προκύπτουν τόσο για το χρόνο δημοσιοποίησης από το Αl Jazeera, όσο και για το γεγονός της μη παρουσίασης στο ρεπορτάζ των βελτιώσεων και της αυστηροποίησης του πλαισίου.

Την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ στρέφει τα βέλη του προς την Εζεκία Παπαϊωάννου αναφέροντας ότι ερωτηματικά προκύπτουν και από τη στάση του ΑΚΕΛ «που δεν έχασε την ευκαιρία, άλλη μια φορά, να προτάξει τη χαιρεκακία του μέσα από σχετική ανακοίνωσή η οποία, δεν είναι την κυβέρνηση που πλήττει αλλά την Κύπρο. Και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από το ΑΚΕΛ».

Μάλιστα ο ΔΗΣΥ χειροκροτεί την ανακοίνωση του Υπ. Εσωτερικών και ισχυρίζεται ότι απαντά στο δημοσίευμα του Αl Jazeera με τον «πλέον κατηγορηματικό τρόπο, υπογραμμίζοντας πως οι περιπτώσεις που αναφέρονται στο ρεπορτάζ αναφορικά με το πρόγραμμα κατ’ εξαίρεσης πολιτογραφήσεων, έγιναν στη βάση του πλαισίου που ίσχυε κατά τον χρόνο παραχώρησης έκαστης υπηκοότητας».

Δημητρίου: Χαιρεκακία ΑΚΕΛ κατά Κυβέρνησης

Είναι αναγκαία η έρευνα από πλευράς Κυβέρνησης των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν με την πολιτογράφηση ατόμων μέσω του Κυπριακού Προγράμματος επενδύσεων, δηλώνει ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι αναφορές του Αλ Τζαζίρα θα πρέπει να διερευνηθούν, προσθέτοντας ότι υπήρχαν προβλήματα με το πρόγραμμα, κάτι που παραδέχθηκε η Κυβέρνηση γι’ αυτό και έγιναν αλλαγές στους κανονισμούς για να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, είπε, μπορεί πλέον να υπάρξει και άρση της υπηκοότητας που δόθηκε σε ύποπτες αιτήσεις. Ο κ. Δημητρίου επέμεινε για το θέμα του χρόνου δημοσιοποίησης του ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα και τον πιθανό συσχετισμό με την Τουρκία, σε μια περίοδο που συμβαίνουν διάφορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό, ωστόσο, είπε, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του προγράμματος επενδύσεων. Επέμεινε επίσης ότι το πνεύμα της ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ στο σχόλιο του για το ζήτημα, προέταξε χαιρεκακία κατά της Κυβέρνησης.

Ακατανόητη η λογική του ΔΗΣΥ

Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και αναμένεται η έρευνα της Κυβέρνησης και εξηγήσεις για το πως δόθηκαν διαβατήρια σε άτομα που βρίσκονταν ακόμα και υπό διερεύνηση της Ιντερπολ, τόνισε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου.

Η κα Μαύρου χαρακτήρισε ακατανόητη τη λογική του ΔΗΣΥ να χρεώνει στο ΑΚΕΛ την δυσφήμιση της Κύπρου, την ώρα που ευθύνη για την προστασία της εικόνας και του ονόματος της χώρας είναι η ίδια η Κυβέρνηση.

Η τακτική αυτή ήταν η διέξοδος της Κυβέρνησης, αλλά δεν οδηγεί πουθενά, υπέδειξε η κα Μαύρου, υπενθυμίζοντας ότι για την περίοδο στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, η ίδια η Κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι το πρόγραμμα διαβατηρίων λειτουργεί απόλυτα σωστά.

Εκείνος που πρέπει να απαντήσει για το ποιος εκθέτη τη χώρα είναι εκείνος που έχει και την ευθύνη των ενεργειών που την εκθέτουν, υπέδειξε η κα Μαύρου. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την οικονομία της χώρας, αλλά με τον τρόπο που το διαχειρίζεται η Κυβέρνηση, το υποσκάπτει, σημείωσε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Η κα Μαύρου γνωστοποίησε ότι οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα επικοινώνησαν μαζί της, ως προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη συζήτηση της αλλαγής των κανονισμών για το επενδυτικό πρόγραμμα. Υπενθύμισε ότι ακόμα αναμένεται από την Κυβέρνηση η έρευνα για το σε ποιους δόθηκαν διαβατήρια, ενώ δεν έπρεπε και για το ότι θα αποσύρονταν από περιπτώσεις που ήταν προβληματικές.

Ετοιμάζεται για νέα στοιχεία το Al Jazeera

Και νέα στοιχεία για την παραχώρηση διαβατηρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία από άτομα που φαίνεται να εμπλέκονται σε παράνομες υποθέσεις ή ακόμα και τρομοκρατία θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Η έρευνα του δικτύου, που δυσφημίζει την Κύπρο διεθνώς, και η οποία έχει λάβει διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πηχυαίους τίτλους και γραφικά γίνεται λόγος για παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων ακόμα και σε εγκληματίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στις αναφορές του Αλ Τζαζίρα, υποστηρίζει ότι όλα τα άτομα που αναφέρονται στο δημοσίευμα αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν τη δεδομένη χρονική στιγμή και τα οποία πληρούσαν. Το Υπουργείο αναφέρει ότι η κυπριακή δημοκρατία προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές βελτίωσης στο σύστημα παροχής διαβατηρίων, με σημαντικότερη την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή κανονισμών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του.

ΔΗΚΟ: Το πρόγραμμα δεν τυγχάνει προστασίας στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης 

Για ακόμα μια φορά η Κύπρος διασύρεται διεθνώς για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της, σχολίασε το θέμα του Αλ Τζαζίρα ο Χρήσης Παντελίδης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο κ. Παντελίδης είπε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι πολύτιμο για τη χώρα μεν, αλλά στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης δεν τυγχάνει προστασίας.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση από τη μία αναφέρεται στα κριτήρια που ίσχυαν κατά την έκδοση των διαβατηρίων στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά από την άλλη δηλώνει ότι θα κάνει έρευνα γι’ αυτές. Είτε οι καταγγελίες ευσταθούν, οπότε η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει λόγο γιατί, είτε όχι, οπότε θα πρέπει να αναλυθεί γιατί βγήκε στη δημοσιότητα το θέμα, σημείωσε ο κ. Παντελίδης, υποδεικνύοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ενεργήσει για να προστατεύσει τη χώρα.

Η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν έχει πείσει για την αποτελεσματικότητα της στην προστασία του προγράμματος πολιτογραφήσεων αφού δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται παρόμοιο πρόβλημα, είπε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ. Ο καλύτερος τρόπος διάψευσης των δημοσιευμάτων είναι η απόλυτη διαφάνεια και το ξεκαθάρισμα του ζητήματος από την Κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Παντελίδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.