ΔΗΣΥ: Το καθοριστικό 48ωρο, οι επιλογές κι η «διπλή ανάγνωση» της κάλπης

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη.

Σημαντικές πολιτικές αποφάσεις δρομολογούνται το επόμενο 48ωρο στο Δημοκρατικό Συναγερμό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προεδρικών στον οποίο ο Πρόεδρος της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου κατετάγη τρίτος κι έμεινε εκτός διεκδίκησης της προεδρίας.

Το πρωί ο Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία του ΔΗΣΥ όπου από τις δώδεκα είναι σε εξέλιξη η συνεδρία του εκτελεστικού γραφείου.

Η επόμενη μέρα βρίσκει το κυβερνόν κόμμα να κάνει διπλή πολιτική ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος καθώς σύμφωνα με όσα μας ανέφερε κομματική πηγή, αφ’ ενός ο ΔΗΣΥ για πρώτη φορά μένει εκτός δεύτερου γύρου και ο υποψήφιος του πρώτη φορά τρίτος από ιδρύσεως τους, ενώ από την άλλη καταγράφεται η εκλογική συγκομιδή του κόμματος που σε σύγκριση με τις Βουλευτικές εκλογές του 2021 συγκέντρωσε λιγότερα ποσοστά μεν, ωστόσο σε πραγματικούς αριθμούς συγκέντρωσε 4000 ψήφους περισσότερες.

Όπως μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ο ΔΗΣΥ, κατάφερε να μείνει συσπειρωμένος με ποσοστό 70% παρά την διαρροή 30% προς το Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν προέρχεται μόνο από επαναπατρισθέντες Συναγερμικούς αλλά προήλθε κι απόν άλλους χώρους στους οποίους ο κ. Νεοφύτου είχε απήχηση ακόμη και από το χώρο του ΑΚΕΛ.

Όπως πληροφορούμαστε, κατά τη συνεδρία που άρχισε στις δώδεκα, ενδεχομένως ο Πρόεδρος να ενημερώσει το Εκτελεστικό γραφείο για το τι διεμήφθη στη συζήτηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, επί της διαδικασίας θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας. Δεν αναμένεται να γίνει εις βάθος μελέτη αλλά μια πρώτη αποτίμηση και θα δουν πως προχωρούν στη συζήτηση στο πολιτικό γραφείο. Πάντως οι πηγές μας αναφέρουν ότι τα πράγματα είναι ρευστά καθώς ότι και να αποφασιστεί θα υπάρξουν απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι και εισήγηση για συμπόρευση με το ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κάτι για το οποίο ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε δύσκολα θα σχηματιστεί υποστηρικτικό ρεύμα.

Απλώνει το χέρι για συνεργασίες ο Α. Μαυρογιάννης – Κύκλος συναντήσεων εν όψει β’ γύρου. Στήριξη από Μ. Ηλιάδη

Συναντήσεις εν όψει του δεύτερου γύρου πραγματοποιεί σήμερα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο Επικεφαλής του Επιτελείου, Λεόντιος Φιλοθέου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και Αχιλλέα Δημητριάδη που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου αλλά και με την Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων.

Μιλώντας μετά την πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο επιτελείο Μαυρογιάννη, ο κ. Φιλοθέου ανέφερε ότι υπήρξε επικοινωνία και ζητήθηκε συνάντηση και με τον Γιώργο Κολοκασίδη ενώ θα οριστεί συνάντηση και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.
Το μεσημέρι με ανάρτησή του ο Μάριος Ηλιάδης ανακοίνωσε στήριξη προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μάλιστα ο κ Ηλιάδης απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ και επεσήμανε την ταύτιση του Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον πατριάρχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκο Κληρίδη, τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στα θέματα εντιμότητας, λέγοντας ότι ο ιδρυτής του ΔΗΣΥ έμεινε προσηλωμένος στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού και παράλληλα έφυγε από την πολιτική ζωή φτωχότερος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy