ΔΝΤ για Κύπρο: Έρχεται νέο τσουνάμι ακρίβειας, αλλά και αύξηση της ανεργίας

Εφιαλτικά σενάρια στασιμοπληθωρισμού

 

Εφιαλτικά σενάρια στασιμοπληθωρισμού προβλέπει το ΔΝΤ για την Κύπρο, αφού εκτιμά ότι έρχεται νέο τσουνάμι ακρίβειας, το οποίο μάλιστα θα συνοδεύεται από υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας και αύξηση ανεργίας.

Συγκεκριμένα, στη νέα έκθεσή του στο πλαίσιο του World Economic Outlook Απριλίου, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για όλους τους σημαντικούς δείκτες που αφορούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Η πιο δραματική επιδείνωση αφορά τον πληθωρισμό, για τον οποίο η νέα πρόβλεψη του Ταμείου είναι ότι θα εκτοξευτεί φέτος στο 5,3%, σε σύγκριση με 2,2% πέρσι. Σημειώνεται μάλιστα ότι η προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο του 2021, έκανε λόγο για πληθωρισμό μόλις 1% για το 2022. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα δεδομένα έχουν επιδεινωθεί δραματικά, ένεκα και του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίσης, στη νέα έκθεση το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα περιοριστεί φέτος στο 2,1%, σε σύγκριση με 5,5% πέρσι. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% για το 2022.

Ακόμη, στη νέα έκθεση το Ταμείο εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί φέτος στο 8,5%, σε σύγκριση με 7,5% πέρσι. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ έκανε λόγο για ανεργία 6,9% για το 2022.

Επιπρόσθετα, το Ταμείο εκτιμά ότι το έλλειμμα στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 7,6% πέρσι, ενώ το επόμενο έτος θα υποχωρήσει στο 8,3%.

Όσον αφορά το 2023 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, με το ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται στο 3,5%, τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 2,3% και την ανεργία να μειώνεται στο 7,5%.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού θα είναι ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία που παρατηρείται το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες μορφές πληθωρισμού και ενδεχομένως την πιο δύσκολη στην αντιμετώπισή της. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Κύπρος ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές στα επιτόκια, που θεωρούνται από τα ισχυρότερα όπλα στη διαχείριση του συμβατικού πληθωρισμού. Επίσης, στα αρνητικά της Κύπρου είναι ότι υπάρχουν μονοπώλια και ολιγοπώλια στην οικονομία, τα οποία συνήθως κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός
Ο στασιμοπληθωρισμός συνδυάζει δύο όρους, τη στασιμότητα και τον πληθωρισμό. Δηλαδή οδηγεί σε υποτονική οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία, η οποία συνοδεύεται με φαινόμενα ακρίβειας και αύξηση του κόστους ζωής. Η πιο γνωστή περίπτωση στασιμοπληθωρισμού που συνέβηκε ανά το παγκόσμιο ήταν στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και οι κοινωνικές επιπτώσεις ήταν δραματικές.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.