Δοκιμαστικές… παρακολουθήσεις με άδεια αρμόδιων Αρχών!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Σε δύο παράλληλες πορείες εξελίσσεται η σοβαρή υπόθεση με το ισραηλινό κατασκοπευτικό βαν. Είναι η περίπτωση του πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Tal Dilian, ο οποίος συνδέεται με την εταιρεία WiSpear στην οποία ανήκει το κατασκοπευτικό βαν. Είναι επίσης ο Ισραηλινός πρόεδρος (Shahak Avni) της εταιρείας CIS, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών ασφάλειας, στον οποίο δόθηκε υπουργική άδεια οπλοφορίας και είναι αυτός που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς ήταν και ο προμηθευτής των συστημάτων ασφαλείας και εξοπλισμού των γραφείων της Πινδάρου. Να διευκρινίσει επίσης ο κ. Αβέρωφ γιατί παρουσίασε τον κ. Shahak Avni με τον οποίο παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε στα γραφεία της Πινδάρου ως πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας, ενώ ο πρόεδρος είναι άλλο πρόσωπο.

Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσον υπάρχει ή όχι οποιαδήποτε διασύνδεση των δύο Ισραηλινών, των οποίων οι εταιρείες εδρεύουν στο ίδιο κτίριο στη Λάρνακα. Να ξεκαθαρίσει τι είδους κατασκοπευτικό ή άλλον εξοπλισμό εισαγάγουν και διαθέτουν στην κυπριακή αγορά και κατά πόσον είναι νόμιμο, δεδομένου ότι η κυπριακή νομοθεσία απαγορεύει ρητά τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει και να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι ο εξοπλισμός και οι υπηρεσίες που αγόρασε από τον εν λόγω Ισραηλινό επιχειρηματία δεν έχουν δυνατότητα τηλεφωνικών ή άλλων παρακολουθήσεων. Επίσης, να μας πουν εάν δόθηκε ή όχι πολιτογράφηση στον κ. Shahak και ποιοι έχουν επέμβει για να του δοθεί άδεια οπλοφορίας, αφού το αίτημά του είχε απορριφθεί δύο φορές από την αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή της Αστυνομίας.

Περισσότερο βασανιστικά είναι τα ερωτήματα για την κατασκοπευτικό βαν, το οποίο έχει εισαχθεί στην Κύπρο από το 2017. Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία WiSpear, η χρήση του τον τελευταίο χρόνο περιορίστηκε σε δοκιμές, με άδεια από τις αρμόδιες Αρχές. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πώς «νομιμοποιήθηκε» το κατασκοπευτικό βαν και πήρε άδεια για δοκιμαστικά, αφού όταν εισήχθηκε δηλώθηκε ως μετεωρολογικός εξοπλισμός; Ποιος έδωσε τις σχετικές άδειες και στη βάση ποιας νομοθεσίας; Τι είδους δοκιμές και ποια ήταν τα «πειραματόζωα»; Για ποιο σκοπό γίνονται δοκιμές για έναν ολόκληρο χρόνο και ποιος επεξεργάζεται τα στοιχεία που συλλέγονται;

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι δεν πάει καλά…

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.