Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από ομάδα Σαουδαράβων μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

Ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες μεταξύ των δολοφόνων του Τζαμάλ Κασόγκι και του δημοσιογράφου, δόθηκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μέσω της Daily Sabah.

Οι διάλογοι ηχογραφήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της δολοφονίας στις 2 Οκτωβρίου του 2018 του διακεκριμένου δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και κατασχέθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφορικών της Τουρκίας αμέσως μετά το φρικτό συμβάν και δόθηκαν στις αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα, όπως επίσης και σε αξιωματούχους και θεσμούς στο εξωτειρκό.

Μία από τις ηχογραφήσεις των συνομιλιών μεταξύ του Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, το νούμερο δύο της ομάδας που είχε αναλάβει την επίθεση και του Σαουδάραβα ιατροδικαστή Σαλάχ Μουχάμεντ αλ Τουμπάιγκι, που είχε την ευθύνη του διαμελισμού του Κασόγκι, γίνεται στις 1:02 το μεσημέρι, μόλις 12 λεπτά πριν ο Κασόγκι φτάσει στο προξενείο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τον γάμο του.

Η συνομιλία των δύο, που είναι μεταξύ των πέντε υπόπτων που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία, έχει ως εξής:

Μουτρέμπ: Είναι δυνατό να βάλουμε το σώμα σε τσάντα;

Αλ Τουμπάιγκι: Όχι. Πολύ βαρύς, πολύ ψηλός επίσης. Στην πραγματικότητα εγώ πάντα δούλευα με πτώματα. Ξέρω πώς να τα κόψω πολύ καλά. Δεν έχω δουλέψει όμως με ζεστό πτώμα, ωστόσο, θα το καταφέρω κι αυτό εύκολα. Συνήθως φοράω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν κόβω τα πτώματα. Στο μεταξύ, πίνω τον καφέ μου και καπνίζω. Μετά τον διαμελισμό του, θα βάλεις τα κομμάτια σε πλαστικές σακούλες, βάλε τις σε βαλίτσες και βγάλτες έξω (από το κτίριο).

Ο ίδιος ακούγεται να λέει: «Ο ανώτερός μου στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν γνωρίζει τι κάνω. Δεν υπάρχει κανείς να με προστατεύσει» στην προσπάθειά του να ζητήσει προστασία στην ιεραρχία που πάει πάνω έως τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την ευθύνη του διαμελισμού του πτώματος του Κασόγκι.

Στο τέλος των συνομιλιών ο Μουτρέμπ ρωτά αν το «ζώο που θα θυσιαστεί» έχει φτάσει. Στις 13:14 άγνωστος αριθμός ατόμων της ομάδας απαντά «είναι εδώ».

Ο Κασόγκι μπαίνει στο προξενείο
Σύμφωνα με τα ηχητικά ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κάποιος χαιρετά τον Κασόγκι κρίνοντας από την αντίδρασή του. Του λένε ότι ο Γενικός Πρόξενος Μοχάμαντ αλ – Οταΐμπι είναι επίσης στο κτίριο. Αρχικά, προσκαλείται ευγενικά εντός του γραφείου στον δεύτερο όροφο. Όταν αρχίζει να υποψιάζεται (σ.σ. ότι κάτι δεν πάει καλά) τον τραβούν από το μπράτσο. Τότε λέει «αφήστε με, τι νομίζετε ότι κάνετε;».

Μόλις ο Κασόγκι εισέρχεται στο δωμάτιο ο Μουτρέμπ λέει: «Καθίστε. Πρέπει να σας πάμε πίσω (σ.σ. στο Ριάντ). Υπάρχει εντολή από την Ιντερπόλ. Η Ιντερπόλ απαίτησε την επιστροφή σας. Βρισκόμαστε εδώ για να σας πάμε».

Ο Κασόγκι απαντά: «Δεν υπάρχουν μηνύσεις εναντίον μου. Η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει έξω».

Κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, άλλο άτομο της ομάδας που δεν αναγνωρίζεται, πιθανότητα παίζει τον «κακό μπάτσο» κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, λέει συνεχώς στον Κασόγκι «κόφτο».

Στις 13:22 ο Μουτρέμπ ρωτά τον Κασόγκι αν έχει κινητό τηλέφωνο μαζί του. Ο Κασόγκι απαντά «έχω δύο κινητά τηλέφωνα» και ο Μουτρέμπ των ρωτάει «τι εταιρείας» για να απαντήσει ο Κασόγκι «iPhone».

Μετά από αυτές τις συνομιλίες, στα 10 λεπτά που οδηγούν στη δολοφονία του Κασόγκι, ο διάλογος έχει ως εξής:

Μουτρέμπ: Άφησε ένα μήνυμα στον γιο σου.

Κασόγκι: Τι πρέπει να πω στον γιο μου;

Μουτρέμπ: Θα του γράψεις ένα μήνυμα, ας κάνουμε πρόβα, δείξε το μας.

Κασόγκι: Τι να λέω, «θα σε δω σύντομα»;

Το μέλος της ομάδας που δεν έχει ταυτοποιηθεί: Κόφτο.

Μουτρέμπ: Θα γράψεις κάτι του τύπου «είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να με βρεις».

Κασόγκι: Δεν θα πω ότι με απήγαγαν.

Το άγνωστο άτομο της ομάδας: Βγάλε το σακάκι σου.

Κασόγκι: Πώς μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο σε ένα προξενείο; Δεν γράφω τίποτα.

Το άγνωστο άτομο της ομάδας: Κόφτο.

Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα.

Μουτρέμπ: Γράψτε το κ. Τζαμάλ. Γρήγορα. Βοηθήστε μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε, γιατί στο τέλος θα σας πάμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα συμβεί.

Κασόγκι: Υπάρχει μία πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

Αλ Τουμπάιγκι: Θα σε κοιμίσουμε.

Τα τελευταία λόγια του Κασόγκι
Αφού τον νάρκωσαν, ο Κασόγκι λέει «μη μου κρατάτε κλειστό το στόμα» πριν χάσει τις αισθήσεις του.

«Έχω άσθμα. Μην το κάνετε, θα με πνίξετε». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Κασόγκι.

Οι δολοφόνοι του είχαν ήδη βάλει μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι του και σιγά σιγά θα τον έπνιγαν. Οι ήχοι πάλης και αγωνίας ακούγονται στις μαγνητοφωνήσεις, με περιστασιακές ερωτήσεις και οδηγίες από τα μέλη της ομάδας.

«Κοιμήθηκε;» «Σηκώνει το κεφάλι του», «συνέχισε να τραβάς», «τράβα το καλά».

Πριν ο Κασόγκι αφήσει την τελευταία του πνοή, συνεχίζονται για λίγο ακόμα οι ήχοι πάλης και αγωνίας. Μετά ξεκινάει η φάση μετά τον θάνατο, όπου ακούγονται ήχοι από τον διαμελισμό του σώματος του Κασόγκι.

Ακριβώς στις 13:39 ακούγεται ο ήχος από πριόνι που χρησιμοποιείται στην νεκροψία. Αυτή η αποτρόπαια διαδικασία διαρκεί για μισή ώρα.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Διπλωματική Θηριωδία: Τα σκοτεινά μυστικά της δολοφονίας Κασόγκι» από τους συντάκτες της εφημερίδας Σαμπάχ Αμπντουραχμάν Σισμέκ, Ναζίφ Καραμάν και Φερχάτ Ουνλού, το σώμα του Κασόγκι διαμελίστηκε από τον αλ Τουμπάιγκι και μεταφέρθηκε εκτός κτιρίου σε πέντε βαλίτσες. Άγνωστο παραμένει που βρίσκονται τα μέλη του σώματος του Κασόγκι.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από ομάδα Σαουδαράβων μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου του 2018.

Στην αρχή, το Ριάντ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε πού ακριβώς βρισκόταν ο δημοσιογράφος. Τελικώς, όμως, παραδέχθηκε ότι δολοφονήθηκε και τεμαχίστηκε εντός του προξενικού κτηρίου.

Οι αρχές της χώρας, παρότι απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον 11 ατόμων, ξεκαθάρισαν ότι δεν προκύπτει εμπλοκή της βασιλικής οικογένειας στην υπόθεση.