Ανατρέπει τη σημερινή εξετασιοκεντρική φιλοσοφία το νέο σχέδιο της ΥΠΑΝ
Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία αξιολόγησης του μαθητή σε σχέση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Χθες η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου παρουσίασε σε εκπαιδευτικές οργανώσεις και οργανωμένους γονείς τη νέα της πρόταση, με την οποία όχι μόνο καταργείται η ενδιάμεση εξέταση τετραμήνων, αλλά τονίζεται και η ανάγκη να υιοθετηθούν και να εφαρμόζονται και άλλοι τρόποι αξιολόγησης των μαθητών πέραν από τις εξετάσεις και τα διαγωνίσματα, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα.
Ωστόσο από τη θεωρία θα πρέπει να φανεί και στην πράξη πως το συγκεκριμένο σχέδιο, εφόσον λάβει το πράσινο φως και από τη Βουλή, θα αρχίσει πλέον να εφαρμόζεται μέσα στα σχολεία μας από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οι αλλαγές προωθούνται σε μια κρίσιμη καμπή, αφού σε λίγες μέρες είναι και οι εκλογές στην ΟΕΛΜΕΚ, κάτι που θα παίξει το δικό του ρόλο κατά πόσο θα παραμείνει η οργάνωση των καθηγητών Μέσης στην ίδια τροχιά που βαδίζει τώρα ή αν θα υπάρξουν νέα κωλύματα.
Πάντως, ξεκάθαρη ήταν η παραδοχή από πλευράς Υπουργού Παιδείας για τα προβλήματα που κουβαλά το υφιστάμενο σύστημα, όπου δίνει έμφαση μόνο στις γραπτές εξετάσεις και διαγωνίσματα. Σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι το νέο σύστημα, που θα έχει βάθος 3ετίας και θα προωθεί τη διαμορφωτική αξιολόγηση, ευθυγραμμίζεται με άλλα συστήματα αξιολόγησης ευρωπαϊκών χωρών. Πιο αναλυτικά, πλέον θα υπάρχει μόνο μία γραπτή εξέταση στο τέλος του χρόνου που θα ετοιμάζεται κεντρικά, ενώ τα εξεταζόμενα μαθήματα στην Α’ Γυμνασίου θα είναι μόνο 2 (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά) και στις υπόλοιπες τάξεις θα ισχύει ό,τι και σήμερα. Ο τελικός βαθμός θα εξάγεται από το 35% του βαθμού Α’ τετραμήνου, 35% του βαθμού Β’ τετραμήνου και 30% του βαθμού της τελικής εξέτασης. Σημαντικό είναι επίσης ότι το 60% του βαθμού του τετραμήνου θα εξάγεται από πρότζεκτ, προφορικό, εργασίες, μικρά κουίζ και το 40% από ένα ή δύο 45λεπτα διαγωνίσματα. Επίσης, η ύλη θα επικεντρώνεται στα σημαντικά ανά έτος. Στόχος όλων των αλλαγών είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση του διδακτικού χρόνου, η απλοποίηση διόρθωσης γραπτών, η ουσιαστικότερη στήριξη των εκπαιδευτικών και η δημιουργία τράπεζας θεμάτων αξιολόγησης.
Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νέο σύστημα, που θα έχει βάθος 3ετίας και θα προωθεί τη διαμορφωτική αξιολόγηση, ευθυγραμμίζεται με άλλα συστήματα αξιολόγησης ευρωπαϊκών χωρών.
Διχασμένοι οι εκπαιδευτικοί για την κατάργηση των τετραμήνων
Ικανοποίηση από την ΟΕΛΜΕΚ, διατήρηση της ενδιάμεσης εξέτασης από την ΟΛΤΕΚ
Με χαμόγελα αποχώρησαν χθες από το Υπουργείο Παιδείας οι εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ και των οργανωμένων γονέων Μέσης, αφού η πρόταση που τους παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, τους ικανοποιεί εκ πρώτης. Τα κύρια σημεία της πρότασης είναι και αυτά που ζητούσαν οι ίδιοι εδώ και καιρό και είχαν θέσει πολλάκις, όπως η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, η αποσυμφόρηση της ύλης, η αναπροσαρμογή του διδακτικού χρόνου. Την ίδια ώρα, κυρίως για τους οργανωμένους γονείς ικανοποίηση προκαλεί η γενικότερη αλλαγή στη φιλοσοφία του συστήματος της αξιολόγησης του μαθητή, αφού, όπως φάνηκε μέχρι σήμερα, ένα εξετασιοκεντρικό σύστημα δημιουργεί αρκετά προβλήματα, κυρίως στους μαθητές αλλά και στις οικογένειές τους. Προβλήματα που είτε σχετίζονται με τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, είτε με την ψυχολογία τους, είτε και με την τσέπη των γονιών, αφού υπάρχει και η οικονομική πτυχή με τα πολλά ιδιαίτερα μαθήματα στα οποία καταφεύγει η πλειοψηφία των μαθητών ώστε να κυνηγά στην ουσία το βαθμό. Αυτό που απομένει, όπως μας λέχθηκε, είναι και οι εκπαιδευτικοί να προχωρήσουν στην εφαρμογή του.
Πάντως, μετά το τέλος της συνάντησης χθες, ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι αντικρίζει θετικά την πρόταση, εκφράζοντας ετοιμότητα να συμβάλει σε διαβούλευση ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Στην αντίθετη πλευρά, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, είπε ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί η ενδιάμεση εξέταση και ανέφερε ότι η Οργάνωση θα μελετήσει την πρόταση και θα προβεί σε εισηγήσεις.
Ελένη Κωνσταντίνου
Ελένη Κωνσταντίνου
